current views are: 1

2 Απριλίου 2012
Δημοσίευση18:29

Αναποτελεσματικό το κλείδωμα των e-books με DRM

Έκκληση στους εκδότες να χαλαρώσουν την πολιτική προστασίας των ηλεκτρονικών βιβλίων τους με DRM έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της σελίδας βιβλίου και κοινωνικής δικτύωσης Anobii «για να μην υποστούν τα παθήματα της μουσικής βιομηχανίας».

Δημοσίευση 18:29’
αρθρο-newpost

Έκκληση στους εκδότες να χαλαρώσουν την πολιτική προστασίας των ηλεκτρονικών βιβλίων τους με DRM έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της σελίδας βιβλίου και κοινωνικής δικτύωσης Anobii «για να μην υποστούν τα παθήματα της μουσικής βιομηχανίας».

Έκκληση στους εκδότες να χαλαρώσουν την πολιτική προστασίας των ηλεκτρονικών βιβλίων τους με DRM έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της σελίδας βιβλίου και κοινωνικής δικτύωσης Anobii «για να μην υποστούν τα παθήματα της μουσικής βιομηχανίας». Αντί γι’ αυτό, πρότεινε τη δημιουργία «οικουμενικών e-books» που θα επιτρέπουν στους αγοραστές τους να τα χρησιμοποιούν σε όλο το φάσμα των συσκευών, χρησιμοποιώντας κάποιας μορφής υδατογράφημα (watermarking).
«Οι αναγνώστες έχουν την απαίτηση να κάνουν με τα e-books ότι κάνουν με τα έντυπα βιβλία: να τα δανείζουν, να τα μοιράζονται με τον ή τη σύντροφό τους, κλπ.» σημειώνει. «Με την κυριαρχία της Amazon στην αγορά των συσκευών ανάγνωσης, είναι πολύ σημαντικό για τους εκδότες να μπορούν να πουλάνε e-books στους κατόχους του Kindle. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια από την εμφάνιση του iPod, μέχρι τα μουσικά αρχεία να αρχίσουν να διακινούνται ελεύθερα από DRM. Το Kindle εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά τον Νοέμβριο του 2007, πριν από τεσσεράμιση ακριβώς χρόνια», προσθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Anobii (λέξη που προέρχεται από το λατινικό Anobium Punctatum, που σημαίνει βιβλιοσκώληκας), με 600.000 χρήστες σ’ όλο τον κόσμο και 700.000 τίτλους e-books για κατέβασμα, από τους οποίους 50.000 επί πληρωμή), έχει ξεκινήσει μια αληθινή σταυροφορία εναντίον της χρήσης του DRM, προσπαθώντας να πείσει τους εκδότες γι’ αυτό, σημειώνει στο προφιλ του το περιοδικό «The Bookseller». Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2010, το σύνολο των μετοχών της αποκτήθηκε από μια επενδυτική κοινοπραξία «γιγάντων», ήτοι των εταιρειών His Master’s Voice, Random House, Penguin και HarperCollins.

Στη σταυροφορία του εναντίον του DRM, ο Berlucchi έχει την υποστήριξη του Tim Coates, ιδρυτή της σελίδας αγοράς και δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων, Bilbary (και πρώην διευθυντή των Waterstones), η οποία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη λειτουργία της στην Αμερική, με 340.000 ηλεκτρονικούς τίτλους από 2.300 εκδότες. «Οι μέθοδοι προστασίας των e-books οφείλουν να εξελίσσονται, εξασφαλίζοντας την προστασία των έργων σε οποιαδήποτε συσκευή», υποστηρίζει ο Tim Coates.

«Υπάρχει μια σύγχυση, σήμερα, ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας του περιεχομένου και στα επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών παραγωγής συσκευών. Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, σε σχέση με το DRM. Ακόμη και αν δεχτεί κανείς την ανάγκη προστασίας του copyright, η σημερινή συνήθης λύση DRM είναι πολύ ακριβή και είναι πιθανόν σύντομα να είναι αναποτελεσματική», συμπληρώνει.

Η σελίδα bilbary.com πραγματοποίησε τη δεύτερη πετυχημένη δοκιμή της πριν βγει στον αέρα, στις 20 Μαρτίου 2012. Θα δώσει τη δυνατότητα στους εκδότες να ορίζουν μια «τιμή δανεισμού» των βιβλίων τους, χαμηλότερη από την τιμή πώλησης και με ημερομηνία λήξης, και θα παρακρατεί το 20% των εσόδων, αποδίδοντας το 80% στους εκδότες-παραγωγούς των e-books.

Πηγή: techit.gr


σχετικα αρθρα