current views are: 412

8 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση07:01

Ανησυχία για τους σεισμούς στην Τουρκία: Μετακίνησαν 10 μέτρα την πλάκα της Ανατολίας – Ενεργοποίησαν νέο τεκτονικό ρήγμα

Ικανό για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό το ρήγμα της Ανατολίας

Δημοσίευση 07:01’
24ecce11 f138 49c9 9027 950339366a99

Ικανό για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό το ρήγμα της Ανατολίας

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Ένα ένα τεράστιο γεγονός, παγκόσμιας κλίμακας έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην Corriere Della Sera ο Ιταλός καθηγητής Κάρλο Ντονιόλι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη γειτονική χώρα.

«Αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα μετακινήθηκε περίπου 3 μέτρα κατά μήκος της βορειοανατολικής-νοτιοδυτικής κατεύθυνσης σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας. Μιλάμε για μια δομή στη συνοριακή περιοχή μεταξύ αυτού του κόσμου, εκείνου της αραβικής πλάκας και εκείνου της πλάκας της Ανατολίας».

Από τις εκτιμήσεις που έχουμε και οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα με μετατόπιση ακόμη και άνω των τριών μέτρων. Όλα έγιναν μέσα σε μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα, προκαλώντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8,-7,9 Ρίχτερ, ένας σεισμός που ονομάζεται μέγα σεισμός», δήλωσε και συνέχισε:

«Μιλάμε για διαρκή κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρατηρούμε μια οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Τα δύο πτερύγια μετακινήθηκαν το ένα σε σχέση με το άλλο. Με άλλα λόγια: είναι σαν να είχε κινηθεί η Τουρκία σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».
Screenshot 18 2

Ικανό για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό το ρήγμα της Ανατολίας

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την Δευτέρα (06/2) την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Πόσο ισχυρός ήταν αυτός ο σεισμός;

Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες.

Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.


σχετικα αρθρα