current views are: 27

19 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση07:21

Άντονι Μπλίνκεν: Το κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Κίνας έχει εκτεθεί

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Γουάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ένα συνηθισμένο σημείο συζήτησης που ανακινεί η κυβέρνηση Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Δημοσίευση 07:21’

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Γουάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ένα συνηθισμένο σημείο συζήτησης που ανακινεί η κυβέρνηση Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι κορυφαίοι διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συναντήθηκαν το Σάββατο στην πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών τους μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πριν από δύο εβδομάδες, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να στέλνει το μήνυμα ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης του Πεκίνου έχει «εκτεθεί στον κόσμο».

Ο Μπλίνκεν και ο Γουάνγκ Γι, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είχαν τις συνομιλίες στο Μόναχο, όπου συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός μίλησε άμεσα για την απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου από το αερόστατο παρακολούθησης της ΛΔΚ στον εδαφικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ανεύθυνη πράξη δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο Μπλίνκεν «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και ότι το πρόγραμμα αερόστατων παρακολούθησης σε μεγάλο ύψος της ΛΔΚ – το οποίο έχει εισβάλει στον εναέριο χώρο περισσότερων από 40 χωρών σε πέντε ηπείρους – έχει εκτεθεί στον κόσμο», δήλωσε ο Πράις.

Ο Μπλίνκεν είχε ακυρώσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω του περιστατικού με το αερόστατο, το οποίο έχει καταστεί μείζον θέμα διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Μια συνάντηση στη διάσκεψη στη Γερμανία αναμενόταν ευρέως.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Γουάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ένα συνηθισμένο σημείο συζήτησης που ανακινεί η κυβέρνηση Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταγωνιστούν και θα υπερασπιστούν ανενδοίαστα τις αξίες και τα συμφέροντά μας, αλλά δεν επιθυμούμε σύγκρουση με τη ΛΔΚ και δεν επιδιώκουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Πράις. Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του διπλωματικού διαλόγου και των ανοικτών γραμμών επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή».

Εκτός από το περιστατικό με το αερόστατο, ο Πράις είπε ότι ο Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση προς την Κίνα σχετικά με την παροχή βοήθειας στη Ρωσία για να τη βοηθήσει στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τη Μόσχα για την αποφυγή των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Γουάνγκ είχε επαναλάβει την κριτική του Πεκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάρριψη, του κινεζικού αερόστατου, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν υποδεικνύει την ισχύ των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο επιμένει ότι η λευκή σφαίρα που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Καρολίνας ήταν απλώς ένα παραστρατημένο πολιτικό αερόστατο που χρησιμοποιούνταν κυρίως για μετεωρολογικές έρευνες, το οποίο ξέφυγε από την πορεία του λόγω των ανέμων και είχε μόνο περιορισμένες δυνατότητες «αυτοκαθοδήγησης».

Ο Γουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τους διεθνείς νομικούς κανόνες καταστρέφοντας το αντικείμενο με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Οι ενέργειες αυτές δεν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι μεγάλες και ισχυρές, αλλά περιγράφουν το ακριβώς αντίθετο», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ο Γουάνγκ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι αρνούνται την οικονομική πρόοδο της Κίνας και επιδιώκουν να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή της.

«Αυτό που ελπίζουμε από τις ΗΠΑ είναι μια ρεαλιστική και θετική προσέγγιση προς την Κίνα που θα μας επιτρέψει να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο πριν από την ομιλία στο συνέδριο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία δεν αναφέρθηκε στη διαμάχη για τα μπαλόνια ούτε απάντησε στα σχόλια του Γουάνγκ. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι «προβληματισμένη για το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τη σχέση του με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος» στην Ουκρανία και ότι «με το βλέμμα στο μέλλον, οποιαδήποτε βήματα της Κίνας για την παροχή υποστήριξης στη Ρωσία θα επιβραβεύσουν μόνο την επιθετικότητα, θα συνεχίσουν τους θανάτους και θα υπονομεύσουν περαιτέρω μια τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Πηγή: Associated Press


σχετικα αρθρα