current views are: 7

25 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:09

Μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών – Μπλόκα και διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα

Στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους μέχρι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 07:09’

Στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους μέχρι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους μέχρι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στα μπλόκα όλης της Ελλάδας οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρους αποκλεισμούς από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι, ενώ αναμένονται και ωριαίοι ή και μεγαλύτερης διάρκειας σε ορισμένα μπλόκα το βράδυ από τις 19.00 μμ.

2452515

Αύριο οι αγρότες όλων των μπλόκων της χώρας αναμένεται να καθορίσουν την στάση τους στις 12, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τεθεί επί τάπητος η πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο, ενώ αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος σε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ, αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων αποφάσισαν ορισμένα μπλόκα αγροτών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 14:00, σε επ’ αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας
 
Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.
 
 

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιοκώμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. 

Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της αντολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Μπλόκο έξω από το δημαρχείο Αργοστολίου έστησαν οι αγρότες της Κεφαλονιάς 

Χωρίς καμία προειδοποίηση οι αγρότες της Κεφαλονιάς με τα τρακτέρ τους, κατέβηκαν στο Αργοστόλι και έστησαν μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες στην αρχή συγκεντρώθηκαν έξω από το Κλειστό Γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» και εν συνεχεία να κινήθηκαν προς το Αργοστόλι, κλείνοντας τον οδό Παναγή Βαλλιάνου και φτάνοντας μέχρι και την κεντρική πλατεία.

«Είναι καθαρά θέμα επιβίωσης. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να γελάσουμε, βρισκόμαστε για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μην ενταχθούμε κι εμείς σε στρατιές ανέργων, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Κι εμείς θα υποστούμε τη μπόρα και το τσουνάμι, που έρχεται, όχι μόνο η Βόρεια Ελλάδα. Ή μένουμε εδώ και δεν αντιδράμε με αποτέλεσμα να γίνουμε γκαρσόνια ή να ενταχθούμε σε στρατιές ανέργων. Δεν έχουμε πού την κεφαλήν κλίνη. Είναι καθαρά θέμα διαμαρτυρίας γιατί το νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο Φλεβάρη είναι ισοπεδωτικό για μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών της Κεφαλονιάς έξω από το Δημαρχιακό μέγαρο του νησιού.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το πρωί που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και θα έχουν σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές.

Οι αγρότες της Εύβοιας έκλεισαν την γέφυρα της Χαλκίδας

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από σήμερα και οι αγρότες της Εύβοιας διαμαρτυρόμενοι «για την εξοντωτική φορολογία που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό» όπως επεσήμαναν.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το evianews, στις 3 το μεσημερι, έκλεισαν την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας.

Νέα μπλόκα στην Ήπειρο

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο, με νέα μπλόκα, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκέντρωσε τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο και από τα απόγευμα θα ξεκινήσουν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου.

Παράλληλα, το απόγευμα θα στηθεί και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα. 

Επίσης, οι αγρότες οργανώνονται, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα ενισχύεται με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στην έξοδο της Εγνατίας. Αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του πανελλήνιου συντονιστικού των αγροτών. Στην Άρτα, στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμότου δρόμου με τρακτέρ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 19:00 έως τις 21:00. Ανάλογη είναι η εικόνα στο μπλόκο της εθνικής οδού Άρτας -Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι.

Ενισχυμένο το μπλόκο της Νίκαιας

Ενισχυμένο και από αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων θα είναι αύριο το μπλόκο της Νίκαιας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ‘Ανοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να καταστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί ποτέ σε αγροτική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια.

2452578

Μπλόκα και στην Δυτική Ελλάδα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι αγρότες στη Δυτική Ελλάδα, καθώς έχουν στήσει μπλόκα στην Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, αλλά και Πατρών – Πύργου.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου. Οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις.

Όσον αφορά τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Συλλαλητήριο οργανώνουν οι Κρητικοί

Ακόμα πιο εντατικές κινητοποιήσεις οργανώνουν για το ασφαλιστικό οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, καθώς την Τετάρτη αποφάσισαν συλλαλητήριο στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μέλη της Ομοσπονδίας ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

«Καλούμε εργαζόμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις, ώστε και από την Κρήτη να στείλουμε το μήνυμα αντίθεσης στα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της της Ενωτικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν τα μέτρα περάσουν θα σημάνουν και την καταστροφή του αγροτικού χώρου».
 
Επίσης, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι «τα προβλήματα είναι, ήδη, σοβαρά, εάν περάσουν και τα μέτρα οδηγούμαστε σε καταστροφή».

Εν τω μεταξύ, στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη μετά από έκτακτη κοινή συνέλευση των αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών του οροπεδίου Λασιθίου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη.

Έτσι, όπως επισημαίνουν, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, όχι από αγρότες, αλλά από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

 Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας 

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται περισσότερα από 600 τρακτέρ, ενώ ο δρόμος έκλεισε συμβολικά από τις 12.00 και μέχρι τις 14.00

Στο νομό του Κιλκίς βρίσκονται 450 τρακτέρ στο μπλόκο επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, ενώ και στο συγκεκριμένο μπλόκο οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των δρόμου 12-2. 

2452517

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας, ενώ έγιναν σταδιακά αποκλεισμοί της κυκλοφορίας 12-2 το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων είναι παραταγμένα 800 τρακτέρ ενώ χθες Κυριακή εντάχθηκαν στο μπλόκο και 100 νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες, αλλά και ταξί και τουριστικά λεωφορεία. Σήμερα 12.00-14.00 έκλεισαν τον δρόμο, κάτι το οποίο θα επαναλάβουν και το βράδυ από τις 19:00 έως τις 21:00.

2452577

 


σχετικα αρθρα