current views are: 50

2 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση21:00

Απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις: «Φωτιά και ατσάλι»  από Ρόδο και Λέσβο 

Με τεράστιο όγκο πυρών,συντονισμό και πλήρη ακρίβεια προσωπικό και οπλικά συστήματα της 95 AΔΤΕ εκτέλεσαν σενάριο αντίδρασης σε εχθρικό προγεφύρωμα και αεροπρογεφύρωμα

Δημοσίευση 21:00’
image054

Με τεράστιο όγκο πυρών,συντονισμό και πλήρη ακρίβεια προσωπικό και οπλικά συστήματα της 95 AΔΤΕ εκτέλεσαν σενάριο αντίδρασης σε εχθρικό προγεφύρωμα και αεροπρογεφύρωμα

Η Νότια Ρόδος σείστηκε το πρωί από τον καταιγισμό πυρών των φρουρών του ακριτικού νησιού. Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει με θράσος να απαιτεί αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Αρχιπελάγους  λαμβάνει κυριολεκτικά το πιο ηχηρό μήνυμα των τελευταίων εβδομάδων από το πιο ισχυρό ‘’κάστρο’’ του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Με την εντυπωσιακή άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22» να καταδεικνύει πολλαπλά συμπεράσματα τόσο για την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων  όσο και για την αποφασιστικότητα της Αθήνας όχι απλά να απαντά ότι «δεν αποστρατικοποιείται ότι απειλείται» αλλά και να μη διστάζει να το δείχνει στην πράξη.

Με τεράστιο όγκο πυρών,συντονισμό και πλήρη ακρίβεια προσωπικό και οπλικά συστήματα της 95 AΔΤΕ εκτέλεσαν σενάριο αντίδρασης σε εχθρικό προγεφύρωμα και αεροπρογεφύρωμα. Οι χερσαίες δυνάμεις του νησιού με την υποστήριξη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού έδειξαν πως θα αντιδράσουν σε αυτό το ενδεχόμενο.

image141

Για σχεδόν δύο ώρες οι δυνάμεις άμυνας του νησιού με καταιγισμό πυρών και τακτικές κινήσεις εφάρμοσαν τα σχέδια του Επιτελείου και ολοκλήρωσαν την άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» με απόλυτη επιτυχία στο πεδίο βολής Κατταβιάς. Τα οπλικά συστήματα που έκλεψαν τις εντυπώσεις ήταν οι πολλαπλοί εκτοξευτές RΜ-70 με τα εκπληκτικής ακρίβειας πυρά τους στη θάλασσα, τα ελικόπτερα Apache και Kiowa Warrior με τους τρομακτικούς πυραύλους Hellfire ενώ σταθερή αξία παραμένουν τα άρματα μάχης M-48 AMolf που ηγήθηκαν της αντεπίθεσης.

Όμως αυτό που προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας ήταν η παρουσία στην άσκηση των τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης M-1117 Guardianτα οποία ήδη ενισχύουν την άμυνα των ακριτικών νησιών.«Στην άσκηση στη χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά άρματα M-1117» αναφέρουν ήδη τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνοντας λόγο για εξοπλιστική ενίσχυση των δήθεν αποστρατικοποιημένων νησιών του Αιγαίου.
image141
Είχε προηγηθεί η προκλητική ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας που ανέφερε: «Αναμένουμε από την Ελλάδα η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, το συντομότερο δυνατόν να τερματίσει τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και διεθνούς δικαίου» Για να πάρει πριν συμπληρωθούν ελάχιστες ώρες την απάντηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και στη Λέσβο με την εντυπωσιακή νυχτερινή άσκηση με πραγματικά πυρά «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ». Απάντηση στις πολεμικές ιαχές όσων υποστηρίζουν ότι ‘’θα έρθουν νύχτα».
image325

 

Ήδη το πρωί η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το ένατο Γαλλικό μαχητικό Rafale ενώστις 14 Δεκεμβρίου αναμένει και το δέκατο. Επιπλέον τα επόμενα δύο αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper είναι έτοιμα να πετάξουν από την ΕΑΒ για την 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ στη Σούδα. Ενώ στην τελική ευθεία πριν την οριστική απόφαση βρίσκεται και το πρόγραμμα των κορβετών έπειτα από τις προτάσεις που κατέθεσαν Ιταλοί και Γάλλοι. Ζήτημα ημερών είναι και η υπογραφές για την απόκτηση των πανίσχυρων Ισραηλινών Spike Nlos.
image511
 image64
image73

σχετικα αρθρα