current views are: 114

10 Μαΐου 2023
Δημοσίευση09:34

Απίστευτη ταλαιπωρία για οικογένεια στην Κρήτη: Ζητούν από τον 18χρονο τετραπληγικό γιο τους να καταταγεί στο στρατό

Η οικογένεια προσκομίζει κάθε χρόνο δικαιολογητικά. Όπως διευκρινίζουν χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση

Δημοσίευση 09:34’

Η οικογένεια προσκομίζει κάθε χρόνο δικαιολογητικά. Όπως διευκρινίζουν χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση

«Ζούμε μία επίπονη διαδικασία γιατί προσπαθούμε συνεχώς να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Όλα τα τετραπληγικά αγόρια σε στρατεύσιμη ηλικία περνούν αυτήν τη διαδικασία. Αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε μήπως κάποιος ευαισθητοποιηθεί και να αλλάξουν οι νόμοι».

Με αυτά τα λόγια η μητέρα του 18χρονου τετραπληγικού αγοριού από την Κρήτη, περιγράφει τη σουρεαλιστική και πέρα από κάθε φαντασία κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες. Το παιδί, το οποίο έχει βεβαίωση ΚΕΠΑ για 100% αναπηρία έλαβε πριν λίγες μέρες σημείωμα κατάταξης στο στρατό.

Ο μοναχογιός της οικογένειας έκλεισε τα 18 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον η οικογένεια καλείται για ακόμα μία φορά να περάσει από Επιτροπή «για να αποδείξουμε τα αυτονόητα», όπως χαρακτηριστικά λέει η μητέρα.

«Η ένστασή μου είναι ότι, αφού έχω το χαρτί του ΚΕΠΑ με 100% αναπηρία στο παιδί, γιατί η Στρατολογία να μην δέχεται τα αυτά τα δικαιολογητικά αυτόματα; Γιατί πρέπει να κάνω όλη τη διαδικασία ξανά με τον Δήμο; Γιατί το ΚΕΠΑ δε στέλνει άμεσα και επίσημα τις αποφάσεις του στα Στρατολογικά γραφεία της εκάστοτε περιφέρειας; Γιατί πρέπει ως γονείς να το ζούμε όλο αυτό ξανά και ξανά;»

Αμέτρητα γιατί βασανίζουν το μυαλό και τη ψυχή δύο γονέων που βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ζητούν ρεαλιστικές και πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα «πότε θα αρχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες του κράτους;».

Μάλιστα, όπως εξηγεί η ίδια, η τραγική ειρωνεία είναι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς παλαιότερα οι γονείς ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα τετραπληγικά αγόρια τους στο… Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων για να περάσουν από Επιτροπή και να λάβουν το αναγκαίο πιστοποιητικό απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης.

«Τώρα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αλλά μας ζητάνε να περάσουμε από μία διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη και δεν είμαστε οι μόνοι, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση» εξηγεί η μητέρα.

Το ίδιο πρόβλημα και με την Εφορία

Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου φυσικά δεν εξαντλούνται μόνο στη Στρατολογία. «Και στην Εφορία πρέπει να παρουσιάζουμε το χαρτί του ΚΕΠΑ κάθε χρόνο για να αποδείξουμε ότι ο γιος μας δεν μπορεί να δουλέψει και έχει μηδενικό εισόδημα» αναλύει με απερίγραπτη αξιοπρέπεια και ηρεμία η μητέρα παρότι στη φωνή της διακρίνεται ο λυγμός της απόγνωσης, το παράπονο.

Κινητοποίηση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου

Η οικογένεια ζει σ’ ένα μικρό χωριό στο Δήμο Αγίου Νικολάου και χτες επικοινώνησε μαζί τους ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός και ζήτησε να του στείλουμε ηλεκτρονικά την απόφαση του ΚΕΠΑ και ό,τι άλλο δικαιολογητικό απαιτείται. «Θα συστήσει εκείνος την Επιτροπή και θα μας ενημερώσει πότε θα έρθουν σπίτι να δουν το παιδί. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αποτελείται από τον Δήμαρχο της περιοχής, έναν γιατρό του Νοσοκομείου και έναν βαθμοφόρο του στρατού.

«Τα ΚΕΠΑ του Αγίου Νικολάου ήταν άψογα, ήρθαν σπίτι, μας εξυπηρέτησαν αλλά είναι μία υπόθεση που αφορά χιλιάδες ανθρώπους απλά δεν μιλάμε και δε φαινόμαστε. Θέλουμε να ακουστούμε» καταλήγει η μητέρα.

Πηγή: Cretalive.gr


σχετικα αρθρα