current views are: 212

5 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση20:50

Αποκάλυψη CNN: «Το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο – Αλαζονική και αμετροεπής η συμπεριφορά των Ουκρανών»

H Ουκρανία έχει «καλλιεργήσει» ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ εναντίον ρωσικών στόχων, και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να οργανώνουν επιθέσεις, αποκαλύπτει το CNN.

Δημοσίευση 20:50’

H Ουκρανία έχει «καλλιεργήσει» ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ εναντίον ρωσικών στόχων, και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να οργανώνουν επιθέσεις, αποκαλύπτει το CNN.

H Ουκρανία έχει «καλλιεργήσει» ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ εναντίον ρωσικών στόχων, και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να οργανώνουν επιθέσεις, αποκαλύπτει το CNN, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για το θέμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτοί οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν την επίθεση με drone που στόχευε το Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου, εκτοξεύοντας τα drones από το εσωτερικό της Ρωσίας, αντί να τα πετάξουν από την Ουκρανία στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές εάν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες – συμπεριλαμβανομένης μιας με στόχο μια κατοικημένη περιοχή κοντά στη Μόσχα και μια άλλη επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία – εξαπολύθηκαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας, ή οι επιθέσεις διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλοουκρανών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες δολιοφθοράς εντός της Ρωσίας που αποτελούνται από φιλοουκρανoύς υποστηρικτές καλά εκπαιδευμένων σε αυτού του είδους τον πόλεμο. Η Ουκρανία πιστεύεται ότι τους παρείχε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής και δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας drones που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πώς η Ουκρανία κατάφερε να περάσει τα drones πίσω από τις εχθρικές γραμμές, αλλά δύο από τις πηγές διευκρίνισαν στο CNN ότι έχει δημιουργήσει καλά οργανωμένες διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία, όπου θα μπορούσαν στη συνέχεια να συναρμολογηθούν.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών σημείωσε ακόμα στο αμερικανικό δίκτυο ότι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά «ώριμα» για λαθρεμπόριο – κάτι που ο αξιωματούχος σχολίασε ότι οι Ουκρανοί έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονταν σε πόλεμο με φιλορωσικές δυνάμεις.

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτά τα άτομα είναι επίσης άγνωστο, είπαν οι πηγές στο CNN, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται άτομα εντός της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας του, ανέφεραν δύο από τις πηγές, αλλά δεν απαιτείται κάθε επιχείρηση την υπογραφή του.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Κίριλο Μπουντάνοφ, έχει σταθερά προτείνει μερικά από τα πιο θρασύτατα σχέδια για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας και εκτιμά την αξία των συμβολικών χτυπημάτων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο διαδίκτυο νωρίτερα φέτος αποκάλυψαν ότι η CIA προέτρεψε τον Μπουντάνοφ να «αναβάλει» τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας στην επέτειο της εισβολής της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Washington Post. Ο Μπουτάνοφ συμφώνησε με το αίτημα της CIA, φέρεται να αναφέρουν τα απόρρητα έγγραφα. Αλλά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν κοντά στη Μόσχα στις 28 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο.

Μια άλλη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του CNN, η οποία προέρχεται από την υπηρεσία πληροφοριών σημάτων, αναφέρει ότι ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου «πρότεινε να χτυπηθούν ρωσικές θέσεις ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας» με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο αυτό προχώρησε, αλλά οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Ροστόφ έχουν πάρει φωτιά αφού χτυπήθηκαν από ύποπτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο – επιθέσεις που η Ρωσία ερευνά τώρα και έχει κατηγορήσει για «εγκληματικές ενέργειες από τους ένοπλους σχηματισμούς της Ουκρανίας».

«Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι σκοτώνουμε Ρώσους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουντάνοφ στο Yahoo News τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε την κόρη μιας εξέχουσας ρωσικής πολιτικής προσωπικότητας στα προάστια της Μόσχας πέρυσι. Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή είχε εγκριθεί από στοιχεία εντός της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στον κόσμο μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας», διεμήνυσε ο Μπουντάνοφ.


σχετικα αρθρα