current views are: 14

6 Απριλίου 2022
Δημοσίευση03:59

Αποκλειστικό Newpost: H κατάθεση του γιατρού του Ωνάσειου Νοσοκομείου για την Τζωρτζίνα – «Τι κατέγραψε ο απινιδωτής την ημέρα του θανάτου της»

«Δεν θα αφήναμε ποτέ να φύγει από το νοσοκομείο μας ασθενής αν ανησυχούσαμε ότι κινδύνευε άμεσα από κάτι», τονίζει μεταξύ άλλων.

Δημοσίευση 03:59’

«Δεν θα αφήναμε ποτέ να φύγει από το νοσοκομείο μας ασθενής αν ανησυχούσαμε ότι κινδύνευε άμεσα από κάτι», τονίζει μεταξύ άλλων.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο γιατρός παιδοκαρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου δίνει κατάθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Συμφωνα με την μαρτυρία του για την Τζωρτζίνα, από τις αρχές του περασμένου Μαΐου ειδοποιήθηκε από το Νοσοκομείο του Ρίου και ζήτησε να μεταφερθεί το παιδί στο Κέντρο. Τον ενημέρωσαν ότι η οικογένεια έχει χάσει δύο παιδιά. Ο θάνατος του πρώτου ήταν παιδιού ήταν αιφνίδιος με αδιευκρίνιστη αιτία και το δεύτερο παιδί πέθανε από «αγενεσία φλεβοκόμβου». Μας ζητήθηκε να προβούμε στην εμφύτευση ενός μόνιμου απινιδωτή λέει ο γιατρός στην κατάθεσή του.

«Καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ. Το παιδί όταν ήρθε σε εμάς είχε ήδη βαριά υποξική εγκεφαλοπάθεια, χωρίς επικοινωνία με το περιβάλλον, αν και παρουσίαζε κάποιες κινήσεις του προσώπου, όχι σκόπιμες και επίσης αντιδρούσε στον πόνο. Αυτή η εγκεφαλοπάθεια είχε προκληθεί μετά το δεύτερο επεισόδιο που συνέβη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο. Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου, αιτίου αιφνιδίου θανάτου – καρδιακής ανακοπής.

Κατά τον έλεγχο δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες ούτε μυοκαρδιοπάθειες ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ στη διάρκεια ενός εμπύρετου νοσήματος παρουσίασε διαταραχές της αναπνοής, πιθανώς συνδεόμενες με σπασμούς και χρειάστηκε να διασωληνωθεί για τρεις ημέρες. Την περίοδο που συνέβη αυτό το παιδί είχε μικροβιακή λοίμωξη για την οποία είχε λάβει αντιβιοτική αγωγή. Η λοίμωξη αυτή ήταν απότοκη της μακράς νοσηλείας  του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  από την οποία παραπέμφθηκε. Αυτό ήταν και το μοναδικό αιφνίδιο συμβάν καθ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο μας».

«Γιατί βάλαμε απινιδωτή»

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο γιατρός εξηγεί

«Αποφασίστηκε η τοποθέτηση  του απινιδωτή για την αντιμέτωπιση τυχόν αγνώστου αιτίου αιφνίδιου θανάτου το οποίο όμως εμείς καθ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης. Η συγκεκριμένη συσκευή που τοποθετήθηκε η οποία ήταν συμβατή με μαγνητική τομογραφία, λειτουργούσε τόσο σαν βηματοδότης σε περίπτωση βραδυκαρδίας όσο και σαν καρδιοανατάκτης -απινιδωτής σε περίπτωση σοβαρής ταχυκαρδίας επικίνδυνης για τη ζωή. Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή στους γονείς χορηγήθηκε  συσκευή  που λειτουργεί ως πομπός για την εκ μακρόθεν παρακολούθηση της λειτουργίας του απινιδωτή.»

Ο γιατρός μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή είχε πια την ευχέρεια να ενημερώνεται για δυσλειτουργία ή αρρυθμία. Διευκρινίζει ότι παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο  από τον γιατρό ή τον τεχνικό της εταιρείας και εξηγεί πως εξελίχθηκε η Τζωρτζίνα από εκεί και πέρα.

«Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανα πληροφορίες κατά διαστήματα μέσω του συστήματοςcare -link  κατόπιν ενεργοποίησης του από την μητέρα λόγω ανησυχίας για την κλινική κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα ήταν γύρω στα 17, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας, ενώ διαπιστώθηκε φυσιολογική λειτουργία της συσκευής.»

Το παιδί εξετάζεται μετά από έξι μήνες και δεν διαπιστώθηκε κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας.Αρχές του 2022 ο γιατρός ενημερώνεται από το συνάδελφό του στην Πάτρα και από τη μητέρα ότι το παιδί είχε κάποια επεισόδια κατά τα οποία της έπεφτε το οξυγόνο.

Ο γιατρός ελέγχει τη συσκευή αλλά δεν εντοπίζει κάτι

Η μοιραία ημέρα 

Στις 29 Ιανουαρίου- ημέρα που πέθανε η Τζωρτζίνα ο γιατρός ειδοποιείται από την μητέρα. Του ζητά να δει αν υπάρχει καταγραφή κάποιας σοβαρής αρρυθμίας.

«Έλεγξα τις καταγραφές από το σύστημα και δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας των γιατρών  με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μου εστάλησαν δύο καρδιογραφήματα του παιδιού μέσω sms  στα οποία στο μεν πρώτο φαίνεται να λειτουργεί ο απινιδωτής  με τη βηματοδοτική του λειτουργία με ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού, ενώ στο δεύτερο φαίνονται μόνο τα ηλεκτρονικά σήματα του βηματοδότη χωρίς ανταπόκριση της καρδιάς. Το πρώτο καρδιογράφημα καταγράφηκε στις 15:10 ενώ το δεύτερο  στις 15:35. Από που φαίνεται στις 15:10 είναι ένδειξη ότι ο βηματοδότης δίνει ηλεκτρικό ρεύμα και η καρδιά ανταποκρίνεται τουλάχιστον κατά το ηλεκτρικό της κομμάτι».

Ο γιατρός στην κατάθεσή του καταλήγει λέγοντας

«Σίγουρα η νευρολογική της κατάσταση ήταν το πιο ανησυχητικό ήταν όμως σταθερή. Είχε τη βαριά εγκεφαλοπάθεια- δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον, ανέπνεε όμως φυσιολογικά χωρίς υποστήριξη. Η λειτουργία της καρδιάς της όπως προανέφερα ήταν φυσιολογική. Επίσης ήταν ελεύθερη από λοιμώξεις. Δεν θα αφήναμε ποτέ να φύγει από το νοσοκομείο μας ασθενής αν ανησυχούσαμε ότι κινδύνευε άμεσα από κάτι. Μας προβλημάτιζε όμως το ότι δεν είχαμε βρει την αιτία των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί».
 


σχετικα αρθρα