current views are: 48

5 Μαΐου 2022
Δημοσίευση04:10

Αποκλειστικό Newpost: Η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και πώς έδρασε – Τι αναφέρεται στην ανάλυση της τοξικολογικής έκθεσης

Ο κ. Ράικος στην έκθεση του αναφέρει παραδείγματα ασθενών στους οποίος δόθηκε κεταμίνη, αναφέροντας μέσα από αυτά τα παραδείγματα και τον μηχανισμό θανάτου του παιδιού μετά την χορήγηση της κεταμίνης.

Δημοσίευση 04:10’

Ο κ. Ράικος στην έκθεση του αναφέρει παραδείγματα ασθενών στους οποίος δόθηκε κεταμίνη, αναφέροντας μέσα από αυτά τα παραδείγματα και τον μηχανισμό θανάτου του παιδιού μετά την χορήγηση της κεταμίνης.

Η κεταμίνη μόλις εντοπίστηκε στην Αθήνα απεστάλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την επαλήθευση και τον ποσοτικό έλεγχο.

Την ανάλυση ανέλαβε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Νικόλαος Ράικος, ο οποίος  με μία αναλυτική περιγραφή εξηγεί ακριβώς πως λειτούργησε η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.

Οι κατηγορίες των τοξικών ουσιών που αναζητήθηκαν ήταν 

1.Τα οργανικά φάρμακα  

2.Ναρκωτικά, όπου εξετάστηκαν υποκατηγορίες 

Οπιούχα, Κανναβινοειδή στο αίμα, Κοκαίνη και μεταβολίτες, Αμφεταμίνες, Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαζεπίνες, Μεθαδόνη και μεταβολίτες

3.Ειδική αναζήτηση οινοπνεύματος στο αίμα 

4.Αναζήτηση μονοξειδίου του άνθρακα 

5.Πτητικά δηλητήρια 

Η κεταμίνη και ο μεταβολίτης αυτής, η νορκεταμίνη εντοπίστηκε, όταν ελέχθηκαν τα αναισθητικά φάρμακα.

Ο κ. Ράικος στην έκθεση του αναφέρει παραδείγματα ασθενών στους οποίος δόθηκε κεταμίνη, αναφέροντας μέσα από αυτά τα παραδείγματα και τον μηχανισμό θανάτου του παιδιού μετά την χορήγηση της κεταμίνης.

Επιληπτική κρίση – Καρδιοαναπνευστική ανακοπή – Θάνατος

Όλα έγιναν σε ελάχιστα λεπτά και όταν μπήκαν οι γιατροί στο δωμάτιο το παιδί ουσιαστικά είχε πεθάνει, καθώς οι σφύξεις του ήταν μόλις 30 και αυτές εξαιτίας του βηματοδότη.

Όλες οι άλλες φαρμακευτικές ουσίες ήταν μέσα στα επιτρεπτά όρια και όντως των δοσολογιών που υπήρχαν στην θεραπευτική αγωγή. που λάμβανε το παιδί μέσα στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.

Η κεταμίνη ουσιαστικά «τελείωσε» το παιδί, σχεδόν αμέσως από τη χορήγησή της, και όποιος το έκανε γνώριζε ότι το παιδί έπαιρνε και άλλα φάρμακα. Η κατηγορουμένη σύμφωνα με τις αναζητήσεις της στο διαδίκτυο έψαχνε τα φάρμακα που λάμβανε το παιδί όπως τη φαινοβαρβυτάλη και την μιδαζολάμη.

Παραδίδεται το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα για την Τζωρτζίνα

Μετά την ολοκλήρωση του ποσοτικού ελέγχου στα φάρμακα που λάμβανε η Τζωρτζίνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σωτήρης Μπουζιάνης έχει στα χέρια του όλες πια τις αναλύσεις για το παιδί. Τοξικολογικές και ιστολογικές. Ετοιμάζει ήδη την έκθεσή του την οποία και θα παραδώσει στην ανακριτική αρχή 

Η αιτία θανάτου στην Τζωρτζίνα είναι εξαιτίας της κεταμίνης των 6.5 mg. H χορήγηση έγινε πιθανών ενδοφλέβια και η μέγιστη διάρκεια ήταν μέχρι 10 λεπτά

Ο κ. Μπουζιάνης είχε ενημερώσει στις 29 Μαρτίου το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής για την ύπαρξη κεταμίνης αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στη Δασκαλάκη κατά την τελευταία της νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Η συγκέντρωση της κεταμίνης στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος ήταν ίση με 6.5mg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική-θανατηφόρα γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο χρόνος έλευσης του θανάτου της μετά τη χορήγηση της συγκεκριμένης ποσότητας κεταμίνης;

Απάντηση:Όσον αφορά το χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης στην περίπτωση της Δασκαλάκη λαμβάνοντας υπόψιν:

α) την ευρεθείσα συγκέντρωση της κεταμίνης στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος (6.5 mg/ml)

β) τους επιβαρυντικούς παράγοντες που συνυπήρχαν στο θανών κορίτσι, δηλαδή τη χρόνια υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια και τα συνυπάρχοντα στο αίμα ενδονοσοκομειακά χορηγηθέντα φάρμακα.

γ) ότι ο χρόνος φαρμακολογικής δράσης και των ανεπιθύμητων τοξικών και θανατηφόρων τελικά ενεργειών (αναπνευστικής καταστολής κτλ) της κεταμίνης εξαρτάται από την οδό χορήγησης του φαρμάκου αλλά και όσα υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τους χρόνους εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης, προκύπτει ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως εντός ολίγων λεπτών μετά τη χορήγησή της.

Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης από ελάχιστα δευτερόλεπτα όταν η χορήγηση είναι ενδοφλέβια, 1-5 λεπτά όταν η χορήγηση είναι ενδομυϊκή, 5-10 λεπτά όταν η χορήγηση γίνεται ενδορινικά και 15-20 λεπτά, όταν η λήψη γίνεται από το στόμα. Από τα όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία «θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτή ουσία».

Το ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη επήλθε ταχέως μετά τη χορήγηση της συγκεκριμένης δόσης κεταμίνης, επιβεβαιώνεται εν μέρει και από τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης


σχετικα αρθρα