current views are: 28

29 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση09:01

Aπόλυτη κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – «Χτίζεται» με φρενήρεις ρυθμούς η φρεγάτα F-601 «ΚΙΜΩΝ»

Το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΝ.

Δημοσίευση 09:01’
2zkrjk1666370226594

Το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΝ.

Δεν είναι πλέον μια μακέτα η φρεγάτα F-601 «ΚΙΜΩΝ», ή ένα σχεδιασμένο πλοίο στον υπολογιστή ή ένα animation. «Χτίζεται» ήδη με γρήγορους ρυθμούς στα ναυπηγεία της Lorient. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group πάνω στο θρυλικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ». Το πλοίο-εφιάλτης του Τουρκικού στόλου, το ανίκητο θωρηκτό με την ανάστροφη πλώρη «ξαναγεννιέται». Σε δύο χρόνια και λίγους μήνες, στις αρχές του 2025 σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις θα εμφανιστεί και πάλι στις Ελληνικές θάλασσες με την ίδια ανάστροφη πλώρη και την ίδια αποστολή. Να σφραγίσει την κυριαρχία του Πολεμικού Ναυτικού στο Αρχιπέλαγος και να αποτελέσει το game changer πλοίο του Ελληνικού Στόλου. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο του όπως το «ΑΒΕΡΩΦ». Αφού πίσω του έρχονται «πάση δυνάμει» ο «ΝΕΑΡΧΟΣ» και ο «ΦΟΡΜΙΩΝ», τα δύο «αδέρφια» του ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πανίσχυρη τριάδα να γίνει τετράδα με την ενεργοποίηση της option και για την τέταρτη FDI.

jz9ta81666370226595

τοποθέτηση στη ναυπηγική δεξαμενή «dry dock» του πρώτου από τα εννιά συνολικά blocks τα οποία θα σχηματίσουν το σκάφος της πρώτης Ελληνικής FDI έγινε το μεσημέρι στα ναυπηγεία της Lorient σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη. Ημέρα ορόσημο για την πρόοδο των εργασιών με τους Γάλλους να προηγούνται του χρονοδιαγράμματος και τον Ελληνικό Στόλο να αισιοδοξεί ότι θα προσθέσει στο οπλοστάσιο του το πλοίο πριν από το Μάρτιο του 2025 όπως προβλέπει η συμφωνία.

 «Φιλοδοξία μας είναι η FDI HN να γίνει η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στόλου και να μας προσφέρει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στο εγγύς μέλλον. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα FDI HN σηματοδοτεί τη βούληση των χωρών μας να σταθούν μαζί με αλληλεγγύη ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές και θέτει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής άμυνας του αύριο» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΝ. 

yqe5pw1666370226594

Ενώ από την πλευρά του ο Olivier de la Bourdonnaye, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Προγραμμάτων της Naval Group, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανική παραγωγή της πρώτης φρεγάτα άμυνας και επέμβασης για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Αυτές οι πολλαπλών ρόλων, κυβερνοασφαλείς και κλιμακούμενων δυνατοτήτων φρεγάτες, θα εξασφαλίσουν την υπεροχή στους τομείς των πληροφοριών, της εμπλοκής και της κυριαρχίας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».

 Η FDI HN διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς πολέμου, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων. Η προστασία της από εναέριες και απειλές επιφάνειας εξασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πολυψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργό κεραία και σταθερά πάνελ. Η FDI HN είναι εξοπλισμένη με έναν μοναδικό ενσωματωμένο ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360°. Ως η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που είναι εγγενώς προστατευμένη από τις απειλές του κυβερνοχώρου, η FDI HN είναι εξοπλισμένη με δύο κέντρα δεδομένων όπου φιλοξενούνται σχεδόν όλες οι εφαρμογές του πλοίου.

v3nfc1666370226593

Τεχνικές προδιαγραφές της FDI HN:

 • Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι.
 • Μήκος:122 μέτρα.
 • Πλάτος: 18 μέτρα.
 • Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι.
 • Αερομεταφερόμενα μέσα: ελικόπτερο κλάσης 10 τόνων και μη επανδρωμένο αεροσκάφος VTOL (UAV)

Τα κύρια οπλικά συστήματα της FDI HN είναι:

 • 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA.
 • 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3C που αναπτύχθηκαν από την MBDA.
 • Πύραυλοι RAM.
 • Τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από την Naval Group.
 • Πυροβόλο 76 χλστ.
 • 4 τορπιλοσωλήνες.
 • Αντιμέτρα CANTO που αναπτύχθηκαν από την Naval Group

σχετικα αρθρα