current views are: 96

21 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση06:58

Άρειος Πάγος: Κατατίθεται η πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Οι καταγγελίες για τα αναχώματα και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Μαρτυρία-κλειδί θεωρείται η κατάθεση ενός ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος

Δημοσίευση 06:58’
Θεσσαλία

Μαρτυρία-κλειδί θεωρείται η κατάθεση ενός ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος

Στις 11 :00 το πρωί ο δικηγόρος Λάρισας Γιώργος Μπαρτζώκης θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο προκειμένου να καταθέσει την πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Θα δώσει στοιχεία για συγκεκριμένα αναχώματα τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες «άνοιξαν» τις μοιραίες ώρες και πλημμύρισαν χωριά, σπίτια και περιουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, θα δοθούν φωτογραφίες  στα αναχώματα στον Καράμπαλη, τον Ενιπέα, και τη Γυρτώνη.

Μαρτυρία-κλειδί θεωρείται η κατάθεση ενός ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος, ο οποίος και  θα δώσει στοιχεία για τις εντολές όπως υποστηρίζει ότι πήρε εκείνο το βράδυ για να παρέμβει σε ανάχωμα στην Καρδίτσα.

Λίγο πριν την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης δήλωσε στο Newpost:

Καταθέτουμε την μηνυτήρια αναφορά για όλους τους εμπλεκόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατά δύο δημάρχων της ευρύτερης περιοχής καθώς και ενός κοινοτάρχη για ανθρώπινη παρέμβαση σε τρία τουλάχιστον αναχώματα. Ο φυσικός αυτουργός του σπασίματος του αναχώματος Καράμπαλη ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και μου έχει δώσει πλήθος στοιχείων με φωτογραφίες ακόμη και από Drone που τράβηξε ο ίδιος σε ηλιόλουστο καιρό, λίγες ώρες πριν τη θεομηνία.

Είναι διατεθειμένος από ότι μου είπε να δώσει όλα τα στοιχεία που θα αποδείξουν ότι οι ανωτέρω μηνυόμενοι στην αρχή της πλημμύρας με τις δηλώσεις τους είπαν ψέματα ότι δεν είχαν ανάμειξη ενώ στην πραγματικότητα είχαν. Το κύριο μοτίβο του φυσικού αυτουργού είναι ότι πήρε εντολές να μην πνιγεί η Καρδίτσα και αντίστοιχα για τον κοινοτάρχη να μην «μπουκώσουν» τα Τέμπη και γυρίσει το νερό στη Λάρισα το οποίο όμως δεν αποφεύχθηκε και γι αυτό έκλεισε η εθνική οδός  για πολλές ημέρες»

Οι καταγγελίες για τα αναχώματα και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Ήδη οι Εισαγγελείς σε Καρδίτσα, Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα εξετάζουν κάθε καταγγελία και κάθε αντιπλημμυρικό έργο από τον Ιανό και μετά.

Η παραγγελία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι σαφής: Αναζητήστε τα αίτια για την καταστροφή.

Στο επίκεντρο μπαίνει και το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση για να σπάσει το φράγμα και να πνιγεί ο Παλαμάς και τα χωριά της περιοχής.

Φωτογραφίες αλλά και μαρτυρίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα, με τον δικαστικό λειτουργό να αναζητά τώρα ποιος έδωσε την εντολή.

Κάτοικοι ζητούν πάντως απαντήσεις γιατί έχασαν τα πάντα από την μία στιγμή στην άλλη ακόμα και σε περιοχές που δεν βρίσκονται δίπλα σε ποτάμι. Αντιλαμβάνονται, όπως λένε στις δηλώσεις τους, ότι υπήρχε μία ακραία κακοκαιρία αλλά οι περισσότεροι καταγγέλλουν ότι δεν πνίγηκαν από το νερό της βροχής αλλά από λάθη και παραλείψεις των αρμόδιων τοπικών αρχών.

 

Στην περιοχή γίνεται λόγος για «χάρτινα» αντιπλημμυρικά έργα, για καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους για έργα βιτρίνας.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα περισσότερα δεν άντεξαν να προστατεύσουν περιουσίες ακόμα και μέσα σε πόλεις.

Αντλιοστάσια δεν λειτούργησαν με τους κατοίκους να απορούν γιατί.

Η μηνυτήρια αναφορά που κατατίθεται σήμερα μπορεί να είναι η πρώτη δεν θα είναι όμως η τελευταία καθώς σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας κάτοικοι που έχουν πληγεί, με ορισμένους μάλιστα να έχουν χάσει τα πάντα ,ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ομαδικά αλλά και μεμονωμένα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και όλοι περιμένουν την απάντηση γιατί εν έτη 2023 μία ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας «πνίγηκε».

 


σχετικα αρθρα