current views are: 10

23 Απριλίου 2021
Δημοσίευση09:53

Ασφαλιστικό: Ο ρόλος των ιδιωτών στην επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων – Τι λέει στον Alpha 98,9 ο Εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος

Ενεργέστερο ρόλο στη διαδικασία έκδοσης (επιτάχυνση) συνάξεων θα έχουν δικηγόροι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Τι λέει στον Alpha 98,9 ο Εργατολόγος, Γιώργος Κουτσούκος. 

Δημοσίευση 09:53’

Ενεργέστερο ρόλο στη διαδικασία έκδοσης (επιτάχυνση) συνάξεων θα έχουν δικηγόροι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Τι λέει στον Alpha 98,9 ο Εργατολόγος, Γιώργος Κουτσούκος. 

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο κομμάτι της επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων μίλησε στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9 o Εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος.

«Εγώ θα ξεκινούσα λέγοντας πως είμαι σαφώς υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δηλαδή πραγματικά οι ιδιώτες εδώ έρχονται να προσφέρουν μία πάρα πολύ σημαντική βοήθεια στον ΕΦΚΑ καθώς η καθυστέρηση των συντάξεων είναι δυστυχώς ένα μόνιμο φαινόμενο και δυστυχώς τείνει να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται πράγματι οι δικηγόροι θα μετέχουν αποφασιστικά στην έκδοση της σύνταξης και γενικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας και μάλιστα η εμπλοκή τους εμφανίζεται σε πάρα πολλές φάσεις. Από την έκδοση αρχικώς των βεβαιώσεων του χρόνου ασφάλισης, από τον υπολογισμό των οφειλών ο οποίος είναι σημαντικός για να δούμε αν θα γίνουν παρακρατήσεις ή αν ενδεχομένως θα παγώνει και η διαδικασία της σύνταξης αν το χρέος ξεπερνάει κάποια όρια», είπε ο κ. Κουτσούκος αρχικά.

Ερωτηθείς αν θα αποκτούν πρόσβαση σε κάποια αρχεία οι δικηγόροι ο κ. Κουτσούκος σημείωσε: «Ο επαγγελματίας, δηλαδή ο δικηγόρος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που θα του χορηγεί ο ΕΦΚΑ. Ασφαλώς αυτό θα προβλέπεται και μάλιστα θα προβλέπεται ακόμα και αν ο ασφαλισμένος δεν δώσει ρητώς τη συγκατάθεσή του για να αποκτηθεί πρόσβαση σε προσωπικά του δεδομένα ο δικηγόρος αποκτά αυτομάτως την πρόσβαση στα ασφαλιστικά του στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει τη διαδικασία».

«Θα δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει. Θα υπάρχει ένα μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Όσον αφορά το κοστολόγιο ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί πράγματα διότι θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θα υπάρχει μία επιβάρυνση αμφότερη. Δηλαδή και του ΕΦΚΑ και του ιδιώτη», συμπλήρωσε.

«Ο ασφαλισμένος πραγματικά έρχεται στα δικά μας γραφεία πολύ μπερδεμένος. Δεν γνωρίζει ακριβώς τι επιλογές πρέπει να κάνει. Σαφέστατα και ο Εργατολόγος έχει αυτό το σκοπό. Να τον καθοδηγήσει και να τον κατευθύνει», σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με τη διαδικασία της εμπλοκής του με τον ΕΦΚΑ. Είναι καλό να υπάρχουν σεμινάρια και καλό να υπάρχει πιστοποίηση. Έχω όμως μία σοβαρή αμφιβολία κατά πόσο έστω και ο πιστοποιημένος δικηγόρος θα είναι σε θέση να προσφέρει μία εργασία που θα είναι αξιόπιστη».

«Σέβομαι και την κριτική του κόσμου (για την αμοιβή) που είναι δικαιολογημένο να έχει αγανάκτηση απλώς όταν υπάρχει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι φανερό ότι θα προβλεφθεί αναγκαστικώς και κάποια αμοιβή γιατί αφορά παρεχόμενες υπηρεσίες. Χωρίς πάλι να θεωρώ παράλογη την απαίτηση του κόσμου να προχωρήσει η διαδικασία. Επαφίεται στη βούληση του καθενός αν θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία της έκδοσης της δικής του σύνταξης», σημείωσε.

«Δεν ξεκάθαρο αν αυτή η πιστοποίηση (που προανέφερε) θα είναι αρκετή και αν αυτή η εκπαίδευση που θα περάσουν όλοι οι συνάδελφοι προκειμένου να μπουν στον χώρο των συντάξεων αν θα δώσει την υπεύθυνη και επαρκή δόση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιτυχώς. Διότι πολύ καλώς λέμε να επιταχυνθεί η διαδικασία όμως επιτρέψτε μου και από τη δική μου πείρα, θέλω να σας πω πως είναι ένα αντικείμενο ιδιαίτερα πολύπλοκο και δεν μαθαίνεται σε ένα σεμινάριο που θα διαρκέσει από μία εβδομάδα έως 2,3 μήνες», εξήγησε ο κ. Κουτσούκος.

«Κάθε μία περίπτωση είναι ειδική και απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό. Εαν λοιπόν σε αυτή τη συνθετότητα του προβλήματος, σε αυτή τη δυσχέρεια που εμφανίζει ο υπολογισμός της σύνταξης ως διαδικασία, δεν αντιμετωπίζεται με μία σοβαρή και επαρκή γνώση επί των ζητημάτων, γιατί η έκδοση μία σύνταξης μπορεί να φαίνεται στον κόσμο μία απλή διαδικασία αλλά δεν είναι, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Το κομμάτι του υπολογισμού έχει πάρα πολλές πτυχές», τόνισε έπειτα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά της μειωμένης και της πλήρους σύνταξης είναι απειροελάχιστη. Πολλές φορές δε προτρέπουμε τον κόσμο να αποχωρήσει με μειωμένη όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο διότι η διαφορά είναι αμελητέα. (…) Εμείς δίνουμε κατευθύνσεις στον κόσμο και δίνουμε τέτοιες προοπτικές. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει πως είναι σαν μία σκακιέρα το Ασφαλιστικό. Μία κίνηση κάνουμε εμείς και το κράτος μας αντιμετωπίζει με μία άλλη κίνηση και μας αντιμετωπίζει μεταβάλλοντας το καθεστώς», ανέφερε ακόμα.

«Η συνδρομή των ιδιωτών επεκτείνεται. Γιατί η δική μας η αρωγή ήταν μέχρι και την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης όπου κατευθύνουμε τον ασφαλισμένο. Πλέον ο ιδιώτης μετέχει αποφασιστικά και στην έκδοση της απόφασης. Δηλαδή διευρύνεται το πεδίο δράσης του με το νομοσχέδιο», κατέληξε.


σχετικα αρθρα