Αστεροσκοπείο: Εξαιρετικά θερμός για την εποχή ο φετινός Ιανουάριος στην Ελλάδα
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης).
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης).
Ένας από τους πιο ζεστούς μήνες του χειμώνα και των τελευταίων ετών υπήρξε ο φετινός Ιανουάριος. Η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 14 ετών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης). Στις υπόλοιπες περιοχές κατατάσσεται ως ο δεύτερος θερμότερος, πίσω από το 2014 για τη Δυτική Ελλάδα, και πίσω από το 2021 για τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.
Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιανουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στο Μακροχώρι Βέροιας, 29 από τις 31 ημέρες του μήνα ήtαν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπως και στα Τρίκαλα και στο Δίον, όπου 28 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιανουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Η κατάταξη δείχνει ότι πρόκειται ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος, τουλάχιστον από το 2010, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Αιγαίου (εκτός Κρήτης). Στις υπόλοιπες περιοχές κατατάσσεται ως ο 2ος θερμότερος, πίσω από το 2014 για τη Δυτική Ελλάδα, και πίσω από το 2021 για τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.

Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8°C, με 25 ημέρες να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ο πιο θερμός Ιανουάριος από το 2010, με θετική απόκλιση +3,6°C και 24 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κανέναν μετεωρολογικό σταθμό δεν καταγράφηκαν αρνητικές μέσες μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κανέναν μετεωρολογικό σταθμό δεν καταγράφηκαν αρνητικές μέσες μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζονται οι αποκλίσεις μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και στους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

ολες οι ειδησεις
- «ΕΛΑΣ» δεν είναι λογότυπο – Είναι Ιστορία – Το ατόπημα του Τσίπρα
- Το event της Allwyn για τους νικητές του Instant Win είχε τα πάντα: Πλούσια δώρα, μοναδικές εμπειρίες και έναν υπερτυχερό που έφυγε με 100.000 ευρώ
- Αγρίνιο: Δύο συλλήψεις μέσα σε κατάστημα για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή
- Hλεκτρονικό σύστημα ποτίσματος για τα χωράφια των τρικάλων
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr