current views are: 165

29 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση17:42

Αυτοί είναι οι τρομοκράτες που ετοίμαζαν το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο – Την Παρασκευή ενώπιον της δικαιοσύνης

Οι δύο κατηγορούμενοι τρομοκράτες οδηγούνται την Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν

Δημοσίευση 17:42’
Screenshot 15 2

Οι δύο κατηγορούμενοι τρομοκράτες οδηγούνται την Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν

Ενώπιον του ανακριτή οδηγούνται την Παρασκευή οι δύο κατηγορούμενοι τρομοκράτες που σχεδίαζαν «χτύπημα» στο εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Πρόκειται για δύο άνδρες από το Πακιστάν, ηλικίας 27 και 29 ετών, με τα ονόματα Σάκι- Χουσεϊν 29 ετών, ζούσε στη Λακωνία και Χαϊντέρ, 27 ετών, που ζούσε στη Ζάκυνθο  Ηγετικός ρόλος αποδίδεται στον 27χρονο.

Το σχέδιο φέρεται να είχε καταστρώσει ο «καθοδηγητής» των δύο Πακιστανών που ζει στο Ιράν. Η αμοιβή των δύο συλληφθέντων – ηλικίας 27 και 29 ετών – ήταν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

haider
Χαϊντέρ
saki
Σάκι- Χουσεϊν

saqi

saqi

Πώς ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έφτασαν στα ίχνη τους

Το κουβάρι του δικτύου τρομοκρατών που είχε αναπτυχθεί στη χώρα μας προσπαθούν να ξετυλίξουν τα τελευταία 24αωρα αναλυτές της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Μετά των σύλληψη των δυο Πακιστανών που είχαν σχεδιάσει να προκαλέσουν αιματοκύλισμα στο εβραϊκό εστιατόριο, οι Αρχές αναζητούν τυχόν συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί για να συμμετάσχουν στην τελική φάση του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως από τις προσαγωγές ομοεθνών τους σε παράπηγμα στα Άνω Λιοσια δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους ωστόσο στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει τρία-τέσσερα άτομα τα οποία φαίνεται πως μιλούσαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με τους δυο συλληφθέντες και ερευνάται αν είχαν μπει στον πυρήνα του δικτύου τρομοκρατίας.

5847062

5847059

Την ίδια ώρα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ δίνεται αγώνας δρόμου ώστε να αποδικοποιηθουν τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι δυο τρομοκράτες καθώς οι αστυνομικοί ευελπιστούν να τους δώσουν κρίσιμες πληροφορίες τόσο για τυχόν συνεργούς όσο και την «διαδρομή» εκρηκτικών και όπλων που θα έσπερναν τον θάνατο στο εβραϊκό εστιατόριο και τη Συναγωγή.

Επικρατέστερο σενάριο είναι να τα προμηθεύονταν από ποινικούς που είτε είναι ακόμη σε σωφρονιστικά ιδρύματα είτε έχουν αποφυλακιστεί καθώς μόνο από τον χώρο του ποινικού εγκλήματος θα μπορούσαν να προμηθευτούν τόσο βαρύ οπλισμό.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου στις 15 με 16 του μήνα, οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη των δύο, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα από την Ορεστιάδα, καθώς ήταν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ένας για την παράνομη είσοδο πριν έναν χρόνο είχε συλληφθεί.

Από έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα, βρέθηκαν:

  • Επικοινωνίες με τον αρχηγό της επίθεσης.
  • Κατόπτευση του εστιατορίου στου Ψυρρή.
  • Τελικές οδηγίες για το χτύπημα.
  • Προσπάθεια στρατολόγησης επιπλέον ατόμων.

Ο ρόλος της Μοσάντ

Η υπόθεση έφτασε στην ΕΥΠ μετά από πληροφορία που έλαβε από τη Μοσάντ. Οι ισραηλινές υπηρεσίες είχαν την πληροφορία για επικείμενο χτύπημα σε ισραηλινό στόχο στην Ελλάδα. Η έρευνα οδήγησε στους δύο Πακιστανούς που είχαν φτάσει παράνομα στην Ελλάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια και απασχολούνταν ως εργάτες γης στη Ζάκυνθο ο ένας και στη Λακωνία ο δεύτερος.

Μάλιστα, το σπίτι στο Λαγανά Ζακύνθου είχε ερευνηθεί εδώ και ένα μήνα με πρόσχημα έρευνα για ναρκωτικά, ενώ ο κατηγορούμενος ως τρομοκράτης, όπως και ο συγκατηγορούμενός του είχαν παραμείνει κρατούμενοι καθώς δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

zakynthos pakistanos 6 1024x576 1 zakynthos pakistanos 4 768x432 1 zakynthos pakistanos 7 1024x576 1

Συγχαρητήρια Νετανιάχου

Ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δώσει συγχαρητήρια στην Ελλάδα.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών».

Εξάρθρωση δικτύου και στο Βέλγιο

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και η εξάρθρωση πιθανού δικτύου τζιχαντιστών στο Βέλγιο, με την αστυνομία να περνάει χειροπέδες σε 8 άτομα.

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενο σχέδιο τζιχαντιστών για τρομοκρατικές επιθέσεις»

Σύμφωνα με τις Αρχές, τουλάχιστον οι 5 από τους κρατούμενους θεωρούνται ύποπτοι για την εκτέλεση επίθεσης αυτοκτονίας στο Βέλγιο.


σχετικα αρθρα