Αζερμπαϊτζάν: Τετραμερής συμφωνία για μεταφορά «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη
Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία και Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνία για υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία και Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνία για υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ‘πράσινης’ ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Η συμφωνία αφορά καλώδιο 1.000 MW με μήκος 1.100 χιλιομέτρων για τη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεδομένου του σημερινού πλαισίου ασφάλειας που χαρακτηρίζεται από στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, χρειάζεται να συνεργαστούμε καλύτερα και να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη για να μετριαστούν οι κοινές προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η ενεργειακή μας συνεργασία ανταποκρίνεται σε μια στρατηγική ώθηση. Θα βελτιώσει την ενεργειακή μας ανθεκτικότητα και θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των διόδων προσφοράς και μεταφοράς. Είναι κάτι που καθορίζεται από την αγορά, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιοχάνις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη συνάντηση ότι αποδίδει η στρατηγική της ΕΕ να γυρίσει την πλάτη της στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να διαφοροποιηθεί προς «αξιόπιστους ενεργειακούς εταίρους», όπως τους χαρακτήρισε. Η ίδια είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική στήριξη στο έργο ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. «Θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας φέρνοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας», δήλωσε η φον ντε Λάιεν.
ολες οι ειδησεις
- Mega Καλημέρα: Η επικαιρότητα της ημέρας με τον Τάκη Χατζή (Βίντεο)
- Αναλυτικά η τηλεθέαση για όλες τις πρωινές εκπομπές!
- O Ιταλός Σιμόνε Σότσα «σφυρίζει» το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ
- Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Πεσλής στο newpost: «Όσο συνδεόμαστε με την τεχνολογία, αποσυνδεόμαστε με την πραγματική ζωή»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr