Βελτιώνεται το κλίμα για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές εντός του 2014
Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα που θέλουν την χώρα μας να βγαίνει έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας στις διεθνείς αγορές.

Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα που θέλουν την χώρα μας να βγαίνει έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας στις διεθνείς αγορές.
Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου
Φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα που θέλουν την χώρα μας να βγαίνει έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας στις διεθνείς αγορές.
Μετά την επιτυχή έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι οι επενδυτές άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά την χώρα μας δημιουργώντας συνθήκες εξόδου στις αγορές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο ίδιο το δημόσιο.
«Οι τράπεζες δοκιμάζουν την όρεξη της αγοράς για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος πρόσφατου δημοσιεύματος των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η επιστροφή της ελληνικής τράπεζας στις αγορές ίσως αποτελεί ένα σημείο καμπής για το πώς γίνεται αντιληπτή πια η περιφερειακή Ευρώπη. Αναφέρεται πως μέχρι στιγμής φέτος καταγράφεται ετήσια αύξηση 2% στην έκδοση ομολόγων από περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως ποσοστό εκδόσεων στην ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα σημείωνε επίσης ότι οι αναλυτές εικάζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει την Πειραιώς εντός του έτους με την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την περίοδο της κρίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) κρίνει εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι μετά την συμφωνία με την τρόικα και την επιτυχή κάλυψη του ομόλογου της Τράπεζας Πειραιώς η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομόλογου 1,5-2 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από το 6%.
Αυτό δήλωσε και παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters τονίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε επιστροφή στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα μετά την σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. «Δεν αποκλείεται να βγούμε στο α’ εξαμήνο. Αλλά μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε.
Για ευνοϊκές προοπτικές κάνουν λόγο και οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο τους δελτίο για την ελληνική οικονομία. «Αναμένεται ότι οι νέες προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και με εμπιστοσύνη στις πραγματικές δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, υπάρχουν τώρα ευνοϊκές προοπτικές για την αξιοποίηση της αυξημένης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το ενδιαφέρον των επενδυτών να επενδύσουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά μέσα. Αυτή η αξιοποίηση μπορεί να γίνει με έγκαιρη έξοδο και του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και για ακύρωση κάθε εκτίμησης περί χρηματοδοτικών κενών για τη χώρα το 2014-2015» τονίζουν.
Ο ρόλος της τρόικας
Και μπορεί τα δημοσιεύματα να μιλούν θετικά για την Ελλάδα και να βελτιώνουν την εικόνα μας στα μάτια των επενδυτών ωστόσο στον αντίποδα η τρόικα φέρεται να έχει αντίθετη γνώμη για έξοδο της χώρας στις αγορές.
Μία πιθανη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα μείωνε σημαντικά το χρέος ενώ θα αποδέσμευε την χωρα από ένα νέο μνημόνιο.
Έτσι, η τρόικα φέρεται παρασκηνιακά να μπλοκάρει την επιστροφή της χώρας διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη. Μάλιστα εκτιμά ότι τυχόν αποδέσμευση της χώρας από τους πιστωτές θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία μας.
Σύμφωνα με το Bloomberg η τρόικα φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.
Ευρωπαίος αξιωματούχος στις δηλώσεις του στο πρακτορείο, υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης. Ως παραδείγματα έφερε την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και φορολογική διοίκηση, όπως και την απροθυμία της να εφαρμόσει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.
Βάσει αυτών δεδομένων ένα τρίτο μνημόνιο θα αποτελούσε μονόδρομο για την ελληνική κυβέρνηση…
ολες οι ειδησεις
- Formula 1 – GP Ισπανίας: Ο Φερστάπεν την pole position στη Βαρκελώνη – Δεύτερος ο Κάρλος Σάινθ
- Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν συσκευασίες κάνναβης και κοκαΐνης
- Ινδία: Βλάβη στη σηματοδότηση δείχνουν οι πρώτες έρευνες για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας (Βίντεο)
- Ραφαέλ Ναδάλ: Σε πέντε μήνες η επιστροφή του «βασιλιά» στα γήπεδα
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr