current views are: 39

13 Ιουλίου 2023
Δημοσίευση19:24

Χόλιγουντ: Στους δρόμους 160.000 ηθοποιοί -Απεργούν και διεκδικούν αυξήσεις

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία έληξαν στις 30 Ιουνίου, αλλά και τα δύο μέρη αποφάσισαν να δώσουν περισσότερο χρόνο για συνομιλίες.

Δημοσίευση 19:24’
Hollywood

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία έληξαν στις 30 Ιουνίου, αλλά και τα δύο μέρη αποφάσισαν να δώσουν περισσότερο χρόνο για συνομιλίες.

Οι διαπραγματευτές του συνδικάτου των ηθοποιών του Χόλιγουντ τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της διοργάνωσης απεργίας μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο του Χόλιγουντ, ανοίγοντας τον δρόμο για τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τους σεναριογράφους στις κινητοποιήσεις τους ακόμη και σήμερα Πέμπτη.

Το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA δήλωσε πως το εθνικό του συμβούλιο θα ψηφίσει για εντολή απεργίας, σήμερα. Εφόσον εγκριθεί, τα χολιγουντιανά στούντιο θα αντιμετωπίσουν την πρώτη τους διπλή απεργία σε 63 χρόνια και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το SAG-AFTRA -το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη- όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America — WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ (μετάδοση συνεχούς ροής) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η Φραν Ντρέσερ, πρώην πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς “The Nanny” και πρόεδρος του SAG-AFTRA, δήλωσε πως οι απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών ήταν “προσβλητικές και θρασείες”.

“Οι εταιρίες αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεσμευθούν σε ορισμένα θέματα και σε άλλα ύψωσαν τοίχους απέναντί μας”, ανέφερε σε μια δήλωση μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα). “Μέχρι να διαπραγματευθούν πράγματι με καλή πίστη δεν μπορούμε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που διαπραγματεύεται εκ μέρους του Netflix, της Walt Disney και άλλων εταιριών, εξέφρασε “βαθιά απογοήτευση που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις”.

Υποστήριξε πως προσέφερε «ιστορικές αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεων» και πως κατέθεσε “μια ρηξικέλευθη πρόταση για την AI που προστατεύει την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών». Οι ηθοποιοί ανησυχούν πως οι ψηφιακές εικόνες τους θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους ή κανονική αποζημίωση.

Η απεργία περίπου 11.500 σεναριογράφων είχε ως αποτέλεσμα μια ατέρμονη επανάληψη τηλεοπτικών μεταμεσονύχτιων τοκ σόου, διατάραξε τις περισσότερες παραγωγές για τη φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν και σταμάτησε τις εργασίες για ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Μια απεργία του SAG-AFTRA θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι εναπομείνασες παραγωγές των στούντιο με έδρα τις ΗΠΑ και να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρίες μέσων ενημέρωσης για την εξεύρεση λύσης.

Το Χόλιγουντ δεν έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπο με δύο ταυτόχρονες απεργίες από το 1960, όταν τα μέλη του WGA και του Screen Actors Guild κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πώληση ταινιών σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σήμερα τα συνδικάτα αγωνίζονται για τον βασικό μισθό και αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες μετάδοσης συνεχούς ροής (streaming).

«Πρέπει να δίνουμε 26.000 δολάρια τον χρόνο για την ασφάλιση υγείας και είναι πολλοί άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν μέσω των πληρωμών αποζημίωσής τους, δήλωσε ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον σε μια διαφημιστική εκδήλωση για την ταινία «Oppenheimer» χθες Τετάρτη.

«Κάπου βγαίνουν λεφτά και πρέπει να κατανεμηθούν με έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια να έχουν φροντίδα», πρόσθεσε ο Ματ Ντέιμον.

Πολλές υπηρεσίες στρίμινγκ ωστόσο δεν έχουν ακόμη κέρδη αφού οι εταιρίες ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια στον προγραμματισμό ώστε να προσπαθήσουν και να προσελκύσουν πελάτες.

Οι Disney, Comcast Corp’s NBCUniversal και Paramount Global έχασαν η κάθε μια εκατομμύρια δολάρια από το στρίμινγκ το τελευταίο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των διαδικτυακών βίντεο υπονόμευσε τα έσοδα των τηλεοράσεων από διαφημίσεις καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται.

Η απεργία του WGA επηρεάζει όλη την Καλιφόρνια και πιο πέρα, πλήττοντας υπηρεσίες εστίασης, παροχής σκηνικών και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τις παραγωγές του Χόλιγουντ. Η οικονομική ζημία αναμένεται να επεκταθεί αν απεργήσουν και οι ηθοποιοί.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα για το φθινόπωρο γεμάτα εκπομπές ριάλιτι, που δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασιακές εντάσεις. Ανεξάρτητες παραγωγές που δεν καλύπτονται από συμβόλαια των συνδικάτων μπορούν επίσης να συνεχιστούν.

160.000 ηθοποιοί στα κάγκελα

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία έληξαν στις 30 Ιουνίου, αλλά και τα δύο μέρη αποφάσισαν να δώσουν περισσότερο χρόνο για συνομιλίες και ανέβαλαν την προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου. Ωστόσο, μια συμφωνία εξακολουθεί να μην φαίνεται στον ορίζοντα.

Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ηθοποιοί και σεναριογράφοι απεργούν μαζί. Τον Μάρτιο του 1960, καθώς η WGA βρισκόταν στη μέση μιας πεντάμηνης απεργίας, ένας ηθοποιός ονόματι Ρόναλντ Ρίγκαν – ο οποίος τότε ήταν απλά πρόεδρος της SAG (θα περνούσαν άλλα 20 χρόνια μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ) – ανακοίνωσε ότι και η SGA θα σταματούσε τις εργασίες της.

Τότε, είπε, μισοαστειευόμενος, μισοσοβαρά, ότι απλώς «προσπαθούσε να διαπραγματευτεί για το δικαίωμα να διαπραγματευτεί». Και τα κατάφερε.

Μετά από μια ολική απεργία 40 ημερών, την οποία υποστήριξαν μεγάλοι αστέρες όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Τζακ Λέμον και η Μέριλιν Μονρόε, οι παραγωγοί ενέδωσαν και υποχώρησαν στα αιτήματα των ηθοποιών. Πάνω απ’ όλα, η SAG ήθελε οι ηθοποιοί να αποζημιώνονται όχι μόνο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία, αλλά και για ό,τι βγάζει η παραγωγή μετά, για παράδειγμα μέσω επαναλήψεων, συνδικάτων, κυκλοφοριών DVD και streaming. Οι ηθοποιοί ήθελαν επίσης το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις. Ήταν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός.

Σπάνιες οι απεργίες

Το 1980, υπήρξε άλλη μια απεργία των ηθοποιών ένα χρόνο αργότερα. Η WAG πραγματοποίησε άλλη μια απεργία το 1988 και κατά τη διάρκεια της σεζόν 2007-2008, η οποία διήρκεσε περισσότερες από 100 ημέρες.

Το 1986, οι ηθοποιοί απήργησαν για μόλις 14 ώρες. Το 1988 και το 2000, οι εμπορικοί ηθοποιοί σταμάτησαν να εργάζονται, αλλά όχι το σωματείο. Τώρα, η SAG-AFTRA πρόκειται να συμμετάσχει στην απεργία των σεναριογράφων και όλο το Χόλιγουντ κρατάει την ανάσα του.


σχετικα αρθρα