current views are: 61

29 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση22:30

CNN: «Στριμωγμένος στη γωνία ο Νετανιάχου» – «Κίνδυνος για την Παλαιστίνη οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής»

Γιατί οι Αμερικανοεβραίοι απομακρύνονται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου

Δημοσίευση 22:30’
Νετανιάχου

Γιατί οι Αμερικανοεβραίοι απομακρύνονται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου

Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την απόφασή του να καθυστερήσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο αποδυνάμωσης της δικαιοσύνης της χώρας τη Δευτέρα, επικαλέστηκε τη βιβλική ιστορία της Κρίσης του Σολομώντα, όπου ο βασιλιάς έπρεπε να κυβερνήσει μεταξύ δύο γυναικών, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι ήταν η μητέρα του ένα παιδί.

Ο Σολομών διέταξε να κόψουν το παιδί στα δύο και η γυναίκα που διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση ήταν αποφασισμένη να είναι η πραγματική μητέρα, τονίζει το CNN.

Πριν μιλήσει ο Νετανιάχου, οι υποστηρικτές της δικαστικής αναθεώρησης είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους μετά από εκκλήσεις δεξιών πολιτικών να βγουν έξω, επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να κάνει την ομιλία του καθώς διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.

«Ακόμη και σήμερα, και οι δύο πλευρές στην εθνική διαμάχη διεκδικούν αγάπη για το μωρό – αγάπη για τη χώρα μας», είπε ο Νετανιάχου. «Γνωρίζω την τεράστια ένταση που δημιουργείται μεταξύ των δύο στρατοπέδων, μεταξύ των δύο μερών του λαού, και είμαι προσεκτικός στην επιθυμία πολλών πολιτών να εκτονωθεί αυτή η ένταση».

Η χρονική στιγμή της ομιλίας ήταν πιθανότατα σκόπιμη και είχε σκοπό να δώσει στην πολύ καθυστερημένη ομιλία του Νετανιάχου ένα ευνοϊκό σκηνικό – δύο ανταγωνιστικά στρατόπεδα δείχνουν την αγάπη τους για τη χώρα, είπε ο Aviv Bushinsky, πρώην σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Νετανιάχου που υπηρέτησε τον πρωθυπουργό για εννέα χρόνια .

Η στρατηγική του Νετανιάχου βασιζόταν πάντα σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, είπε ο Bushinsky, κάτι που μερικές φορές δυσκολεύει την πρόβλεψη της επόμενης κίνησής του.

Άλλοι αναλυτές λένε ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού φέρνει αβεβαιότητα στο μέλλον του Ισραήλ.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich, παρευρίσκεται σε συνάντηση στο κοινοβούλιο, Knesset, στην Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

w29 90017israelflag

Γιατί οι Αμερικανοεβραίοι απομακρύνονται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου

«Παίζει το παιχνίδι», είπε ο Γκίντεον Ραχάτ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί, και αυτό είναι το πρόβλημα… Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα στο Ισραήλ, στο ισραηλινό σύστημα, και δεν είμαι σίγουρος ότι δεν είναι χαρούμενος για αυτό».

Ο Μπουσίνσκι λέει ότι αν ήταν στο χέρι του Νετανιάχου, θα είχε πατήσει τα φρένα στη δικαστική αναθεώρηση εδώ και πολύ καιρό, καθώς δεν ήταν ένας από τους κύριους στόχους ηγεσίας που δηλώθηκαν στην αρχή της έκτης θητείας του ως πρωθυπουργός.

Στέκεται δίπλα του γιατί η επιβίωση του συνασπισμού του εξαρτάται από αυτό. Αλλά τώρα, οι αναλυτές λένε ότι βρίσκεται στη γωνία μεταξύ του κατευνασμού των διαδηλωτών και της διατήρησης της κυβέρνησής του ανέπαφη.

Πριν ο Νετανιάχου ανακοινώσει την καθυστέρηση, το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir γνωστοποίησε την είδηση, σημειώνοντας ότι μέρος της συμφωνίας καθυστέρησης ήταν η δημιουργία Εθνοφρουράς. Αυτό προκάλεσε ανησυχία, με κάποιους να εικάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ben Gvir, ο οποίος έχει εξτρεμιστικό παρελθόν, αφέθηκε να δημιουργήσει τη δική του πολιτοφυλακή.

Η Νταϊάνα Μπούτου, Παλαιστινο-Καναδή δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είπε στην Μπέκι Άντερσον του CNN την Τρίτη ότι το να βάλεις τον Μπεν Γκβίρ επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς «ισοδυναμεί με το να βάλεις την αλεπού επικεφαλής του κοτέτσι».

Ο Ben Gvir έσπευσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το νέο σώμα. «Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: χωρίς ιδιωτικό στρατό και πολιτοφυλακές», είπε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο Telegram.

Ο Μπουσίνσκι υποβάθμισε τη σημασία της Εθνοφρουράς, λέγοντας ότι είναι «ένα έπαθλο άνεσης» για τον Μπεν Γκβίρ – «ένα έπαθλο για τους ηττημένους».

Η επόμενη μέρα του Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με πολύ λίγες επιλογές, λένε οι αναλυτές. Εάν συμπαραταχθεί με τον συνασπισμό του και ψηφίσει για την αναμόρφωση, οι ακρωτηριαστικές διαμαρτυρίες και οι απεργίες θα ξαναρχίσουν. Εάν πατήσει τα φρένα, ο συνασπισμός του μπορεί να καταρρεύσει.

Το μόνο περιθώριο που έχει ο Ισραηλινός ηγέτης, λένε οι αναλυτές, είναι εάν οι διαπραγματευτές καταλήξουν σε ένα μετριασμένο νομοσχέδιο για το σχέδιο δικαστικής αναθεώρησης κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπής της Κνεσέτ, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, και όπου οι παραχωρήσεις προς τα μέλη του δεξιού συνασπισμού του δεν χρειάζεται να είναι πολύ ακραίες.

Ο Νετανιάχου μπορεί επίσης να ελπίζει ότι το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο θα τεθεί στο ράφι προς το παρόν.

«Πιστεύω ότι ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτό το πράγμα, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα χαλαρώσουν σταδιακά», είπε ο Μπουσίνσκι, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί που είχαν απειλήσει να παραιτηθούν αν δεν προωθηθεί το νομοσχέδιο, παρέμειναν όλοι στις θέσεις τους.

Οι αναλυτές λένε, ωστόσο, ότι αυτό που θα μπορούσε για άλλη μια φορά να ενώσει την κατακερματισμένη χώρα και να έχει τη δημόσια συγκέντρωση πίσω από την κυβέρνηση είναι μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια, είτε από γειτονικές χώρες είτε μέσω σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Μια κρίση ασφαλείας θα επαναπροσανατολίσει την προσοχή της κυβέρνησης, δήλωσε ο Yohanan Plesner, πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, είτε προέρχεται από σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή άλλους.


σχετικα αρθρα