current views are: 37

3 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:44

Credit Suisse: Πληθαίνουν οι φήμες για «συντριβή» τύπου Lehman Brothers – Έντονη ανησυχία και στην ελληνική ναυτιλία

Η Credit Suisse, όπως ακούγεται από έμπειρες φωνές της αγοράς, μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Δημοσίευση 11:44’

Η Credit Suisse, όπως ακούγεται από έμπειρες φωνές της αγοράς, μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Credit Suisse βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής της αγοράς εν μέσω φημών ότι η τράπεζα μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική της υγεία, καθώς ετοιμάζεται να αποκαλύψει ένα δαπανηρό σχέδιο αναδιάρθρωσης που αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι εικασίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να πτωχεύσει έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως τέτοιοι συσχετισμοί δεν είναι απόλυτα εφικτοί λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ τότε και τώρα.

5042453005 88181ee344 b

Τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη

Γιατί η Credit Suisse βρίσκεται υπό έλεγχο; Ενώ η τιμή της μετοχής της Credit Suisse μειώνεται εδώ και μήνες, οι ανησυχίες έχουν ενταθεί από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Körner έστειλε ένα σημείωμα στους υπαλλήλους την περασμένη εβδομάδα με στόχο να τους καθησυχάσει για το μέλλον της τράπεζας. Στο υπόμνημα που εστάλη την Παρασκευή, η Körner προειδοποίησε να μην συγχέεται η «ημερήσια τιμή της μετοχής» με την «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τη θέση ρευστότητας» της τράπεζας και επέμεινε ότι η επερχόμενη αναδιάρθρωση θα διασφάλιζε το «μακροπρόθεσμο, βιώσιμο μέλλον» του δανειστή.  Ο Körner έβαλε στο στόχαστρο τις «πολλές ανακριβείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης» σχετικά με το 166χρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Αντί να ηρεμήσει τους επενδυτές, το σημείωμα πυροδότησε ανανεωμένη ανησυχία για την κατάσταση της τράπεζας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί επενδυτές με μεγάλους ακόλουθους, συμπεριλαμβανομένων των Lark Davis και Graham Stephan, δημοσίευσαν συγκρίσεις με τη Lehman Brothers που γρήγορα έγιναν viral. Τη Δευτέρα, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν έως και 11,5%, φτάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ των 3,64 δολαρίων.

Ταυτόχρονα, οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης – ένας τύπος επένδυσης που χρησιμεύει ως ασφάλιση έναντι μιας εταιρείας που χρεοκοπεί – αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά. Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η Credit Suisse, τα προβλήματα της οποίας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει εμπλακεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εικόνα και τον ισολογισμό του.

Οι διαμάχες περιλαμβάνουν το εμπόριο θέσεων εργασίας για επιχειρήσεις στο Χονγκ Κονγκ, την πρόσληψη ιδιωτικών ντετέκτιβ για κατασκοπεία υπαλλήλων, το ξέπλυμα χρημάτων για εγκληματική οργάνωση στη Βουλγαρία και τη διευκόλυνση διεφθαρμένων δανείων στη Μοζαμβίκη, για τα οποία η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει 475 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

 

ImageDetail 539fb2c6 ca52 4990 a837 a3b66f7981d8 Large

Κτιριακό συγκρότημα του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ομίλου στο Χονγκ Κονγκ

Η τράπεζα συγκέντρωσε επίσης ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση το 2021 του hedge fund Archegos και της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Greensill. Εν μέσω της αναταραχής, η τράπεζα έχει χάσει σχεδόν το 60% της αγοραίας της αξίας μόνο φέτος.

«Η Credit Suisse έχει ένα κακό ιστορικό ιστορικό με τους Archegos και Greensill – επομένως δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη», είπε στο Al Jazeera ο Campbell R Harvey, καθηγητής στο Fuqua School of Business του Πανεπιστημίου Duke. «Είχαν κύκλο εργασιών CEO. Επιπλέον, η εσωτερική επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου προς τους υπαλλήλους δεν καθησύχασε – αν πρέπει να εξηγήσετε στους υπαλλήλους τι συμβαίνει, είναι κακό σημάδι». Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε μετά τον διορισμό της Körner τον Ιούλιο, η Credit Suisse επιδιώκει να συρρικνώσει την επενδυτική της τράπεζα για να επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση περιουσίας.

Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η Credit Suisse θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 4-6 δισ. δολάρια για να πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωση, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση καθώς οι επενδυτές βλέπουν την τράπεζα ως ένα ολοένα και πιο επικίνδυνο στοίχημα. Θα μπορούσε η Credit Suisse να προκαλέσει μια συντριβή τύπου Lehman Brothers; Οι οικονομικοί αναλυτές το θεωρούν γενικά απίθανο. Πρώτα απ ‘όλα, παρά τα δεινά της Credit Suisse, η τράπεζα έχει τεράστια ποσά κεφαλαίου για να αντέξει τυχόν απώλειες.

101026319 101026319 109234772rrr

Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 ήταν η απαρχή της έναρξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 727 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (732,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, περίπου το ένα πέμπτο των οποίων διατηρούνταν σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της JPMorgan Chase.

Τη Δευτέρα, οι αναλυτές της Citibank απέρριψαν τις συγκρίσεις με το 2008, σημειώνοντας ότι ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της Credit Suisse – το τμήμα των μετρητών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να προσπελαστούν γρήγορα σε μια κρίση – ήταν μεταξύ των «καλύτερων στην κατηγορία» στο 191%. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για αντίστοιχη περίπτωση με τη Lehman Brothers. Ο δείκτης πρώτης βαθμίδας τους είναι 13,5 τοις εκατό», είπε ο Χάρβεϊ, αναφερόμενος στο τμήμα του κεφαλαίου που αποτελείται από βασικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν βασικό δείκτη οικονομικής ισχύος.

Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει επίσης αλλάξει σημαντικά από τη στιγμή που η Lehman Brothers χρεοκόπησε. Οι τράπεζες υπόκεινται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με το 2008 και διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του κινδύνου. «Οι μεγάλες τράπεζες γενικά κεφαλαιοποιούνται πολύ καλύτερα από ό,τι το 2008, και η δική μου άποψη για τη Lehman ήταν πάντα ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος όταν η Lehman απέτυχε προήλθε από το γεγονός ότι όλοι περίμεναν τη διάσωση της Lehman», ανέφερε ο David Skeel, ένας καθηγητής εταιρικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

105438331 1536322074480ap 080915010914

Στελέχη της Lehman Brothers εγκαταλείπουν την τράπεζα μετά την «μεγαλύτερη χρεοκοπία που γνώρισε ο πλανήτης»

«Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είχαν δώσει σήμα όταν ο Bear Stearns σκόνταψε τον Μάρτιο του 2008 ότι δεν θα άφηναν μια μεγάλη τράπεζα να πτωχεύσει, και μετά εξέπληξαν τις αγορές αφήνοντας τη Lehman να πτωχεύσει. Υποψιάζομαι ότι η κατάσταση της Credit Suisse δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο λόγω των γενικά υψηλών επιπέδων κεφαλαίου όσο και λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών του 2008».

Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank με έδρα το Αμβούργο, είπε ότι ενώ δεν μπορούσε να σχολιάσει την «υγεία» της Credit Suisse, μια κρίση παρόμοια με το 2008 είναι εξαιρετικά απίθανη. «Ο κίνδυνος ενός γεγονότος τύπου Lehman είναι σχεδόν μηδενικός καθώς –όποιο και αν είναι το πρόβλημα με οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί ή όχι– οι ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε τέτοιο πρόβλημα στην αρχή», δήλωσε ο Schmieding.

Ανησυχία στην ελληνική Ναυτιλία από τους τριγμούς της Credit Suisse

Ο κλυδωνισμός της Credit Suisse της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας ξυπνάει μνήμες 2008 και έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο. Μετά την πτώση κατά 10% της τιμής της μετοχής της και την εκτίναξη των CDS σημειώθηκε κύμα αναλήψεων και από εφοπλιστές καθώς και από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες.

H Credit Suisse έχει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 10η θέση ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία. Είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός παίκτης στη ναυτιλία τόσο ως δανείστρια όσο και ως εταίρος αφού πολλές ναυτιλιακές κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω αυτής.


σχετικα αρθρα