current views are: 11

2 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση11:37

Credit Suisse: Τα πέντε σενάρια για την Ελλάδα – Οι πρόωρες εκλογές, τα πολιτικά παιχνίδια και το Grexit

«Ελληνική κρίση ξανά;» αναρωτιέται η Credit Suisse σε ανάλυσή της και αναλύει πέντε σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του οίκου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση, παρά τις διαφορές Ελλάδας, ΔΝΤ και Ευρώπης. 

Δημοσίευση 11:37’

«Ελληνική κρίση ξανά;» αναρωτιέται η Credit Suisse σε ανάλυσή της και αναλύει πέντε σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του οίκου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση, παρά τις διαφορές Ελλάδας, ΔΝΤ και Ευρώπης. 

«Ελληνική κρίση ξανά;» αναρωτιέται η Credit Suisse σε ανάλυσή της και αναλύει πέντε σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του οίκου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση, παρά τις διαφορές Ελλάδας, ΔΝΤ και Ευρώπης. 

Όπως σημειώνει η Credit Suisse, μετά το «ναυάγιο» του Eurogroup, ήρθε νέος «θόρυβος» από το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει περαιτέρω μέτρα και αν δεν υπάρξουν πρόσθετες διευκρινίσεις για ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σύμφωνα με την τράπεζα υπάρχουν πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα, τα οποία παραθέτει με σειρά… πιθανότητας, τονίζοντας ότι αυτά τα σενάρια θα πρέπει να παρέχουν έναν οδικό χάρτη για τους επενδυτές. 

1ο σενάριο: Γρήγορη λύση τις επόμενες ημέρες

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί να βρει συμφωνία, παρουσιάζοντας σειρά μέτρων που θα μπορούσαν εν πολλοίς να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των δανειστών και είναι σχεδιασμένα με τρόπο που θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να πείσουν το ΔΝΤ να συμφωνήσει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Υπάρχει μια κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Αν τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα θέσει σε κίνηση την αποσαφήνιση και έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018), υπό τον όρο της τήρησης του προγράμματος. Εν συνεχεία, οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

2ο σενάριο: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος (Μάρτιος-Απρίλιος)

Υπάρχει μια δομικά «αδιάλλακτη τριάδα» μεταξύ των απόψεων ΔΝΤ, Ευρωπαίων πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης: με απλά λόγια, η Ελλάδα θέλει λιγότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ελάφρυνση χρέους, θα προτιμούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ΔΝΤ θέλει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους (η προσδοκία να πετυχαίνει η Ελλάδα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για βάθος χρόνου δείχνει μη ρεαλιστική).

Οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά ελαστικοί στις μεταρρυθμίσεις, θέλουν όσο μικρότερη ελάφρυνση χρέους γίνεται και προτιμούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, για να καλυφθεί το κενό στη βιωσιμότητα χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν σύντομα, ίσως απαιτηθούν περισσότερες διαπραγματεύσεις και εξελίξεις. Ωστόσο υπάρχει κάποιου είδους πολιτική βούληση για να κλείσει η διαπραγμάτευση κατά προτίμηση πριν από τις γαλλικές εκλογές, για να μη δηλητηριαστεί περισσότερο η ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. Ετσι, η απόφαση μπορεί εντέλει να μεταφερθεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφορές είναι πολύ έντονες.

3ο σενάριο: Πολιτικά παιχνίδια (Ιούλιος)

Το σενάριο θυμίζει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, όταν η αντιπαράθεση έφτασε στα όρια πτώχευσης για την Ελλάδα, στην ελπίδα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κατά τη γνώμη μας, η στρατηγική δεν δούλεψε για την Ελλάδα και δημιούργησε αβεβαιότητα και νέα ύφεση. Ως τέτοια δυσκολευόμαστε να τη δούμε ως διεθνή επιλογή αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσε να γίνει εντέλει η κρατούσα άποψη, απουσία συμφωνίας με βάση τα σενάρια 1 και 2 και στο πλαίσιο εκλογών και γεγονότων στην υπόλοιπη Ευρώπη, που θα αποσπούσε την προσοχή από τα ελληνικά θέματα.

4ο σενάριο: Πρόωρες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δυο τρεις μήνες. Είναι πιθανό οι περισσότεροι βουλευτές να μην είναι θετικοί στην ιδέα, καθώς αρκετοί από την πλειοψηφία θα χάσουν την έδρα τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή προτίμηση για τη ΝΔ. Ωστόσο θα είναι ένας τρόπος να προστατευτεί ο «αντισυστημικός» ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ένα (όχι τόσο μακρινό) επόμενο στάδιο. Από την οπτική της αγοράς, οι πρόωρες εκλογές θα είναι ξεκάθαρα αρνητικές βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η πιθανή νίκη της κεντροδεξιάς θα φανεί ως θετικό, μεσοπρόθεσμα, αποτέλεσμα.

5ο σενάριο: Grexit;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε ότι δεν πρέπει να είναι ταμπού η συζήτηση για το ευρώ, ανοίγοντας ξανά συζήτηση για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Δεν θα είχε νόημα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και κάνει ζημιά ακόμα και η συζήτηση.


σχετικα αρθρα