current views are: 226

12 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση07:03

D-Day για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική Κασσελάκη για το δημοψήφισμα οδήγησε σε αποχώρηση τους αντιφρονούντες – Μονόδρομος η έξοδος για Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν», ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δημοσίευση 07:03’
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν», ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η μέρα της μεγάλης μάχης με το χάσμα να είναι, πλέον, αγεφύρωτο στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και τις ομάδες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Διονύση Τεμπονέρα και της Έφης Αχτσιόγλου να μην αποκλείουν ότι η αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι οριστική. Στις 11 το πρωί της Κυριακής ξεκινούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στη λύση του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές αλλά “κάλεσε την Επιτροπή Δεοντολογίας, να δώσει λύση με διορία μίας εβδομάδας, με τον πρόεδρο της να απαντά ότι δεν εντέλλεται και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο.

Κύκλοι προσκείμενο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζουν ότι το θέμα του δημοψηφίσματος τέθηκε πρίν από τη συνεδρίαση και όχι κατά τη διάρκεια της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη κι αυτό εξηγεί γιατί δεν αποφασίστηκε ψηφοφορία επί του θέματος. Ψηφοφορία για το δημοψήφισμα ζήτησε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ομάδα «6 +6» της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ θέμα για τις διαγραφές θέτουν τα μέλη της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, αίτημα το οποίο επίσης απορρίφθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε το κόμμα του να φυλλορροεί και τους αντιφρονούντες να έχουν επιβάλει επικοινωνιακά με το «μαρτύριο της σταγόνας» τις αποχωρήσεις αλλά και τις σκληρές ανακοινώσεις αποφάσισε να ρίξει τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος. Μια κίνηση που φάνηκε χωρίς πολιτική λογική καθώς είχε προαναγγελθεί η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών. Ωστόσο οι πληροφορίες που έφταναν στην Κουμουνδούρου ήταν ότι η τακτική των αποχωρήσεων θα απλωνόταν μέχρι το συνέδριο.

Η τακτική Κασσελάκη για το δημοψήφισμα οδήγησε σε  αποχώρηση τους αντιφρονούντες

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να ρίξει το γάντι μετά την πρόταση για το δημοψήφισμα με μία πραγματικά σκληρή και επιθετική ομιλία που οδήγησε σε μια απόλυτη πόλωση ώστε όλοι να πάρουν θέση. Να πέσουν οι μάσκες σε όσους κόμιζαν μεσολαβητικές και ενωτικές προτάσεις, όπως ο κ. Τεμπονέρας, αλλά και να αναγκαστούν να πάρουν θέση οι «ουδέτεροι». Οι αντίπαλοι του εκλαμβάνουν ως διχαστική την πρόταση του και την ομιλία του και θεωρούν ότι τους σπρώχνει προς την έξοδο, ο Στέφανος Κασσελάκης απαιτεί την πολιτική καταδίκη των «4», που είναι υπό διαγραφή και δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην επιτροπή δεοντολογίας να «λύσει» το θέμα, αλλιώς θα καταφύγει ο ίδιος με δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος.

Σε σχέση με το διάγγελμα της Παρασκευής αλλάζει τακτική και αφήνει το «πιστόλι» του δημοψηφίσματος στο τραπέζι: δεν εξαγγέλλει αμέσως δημοψήφισμα, αλλά το αφήνει ως «απειλή» για την περίπτωση που τα κομματικά όργανα αγνοήσουν και πάλι το αίτημά του για τη διαγραφή των Βίτσα, Φίλη και Τζουμάκα – ο Σκουρλέτης  έχει ήδη αποχωρήσει… Έτσι αποκαλύπτεται ο ρόλος του κ. Κοτσακά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας επισήμανε ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος. Δικαιολογήθηκε ότι έχει πολλές υποθέσεις…

Μάλιστα, είπε προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Πρόεδρε, επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς». Και επανέλαβε την ίδια θέση που είχε εκφράσει και στο παρελθόν για την υπόθεση των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του κόμματος, ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο του κόμματος.

Το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ικανοποιημένο από την πρώτη μέρα των εργασιών της ΚΕ καθώς όπως λένε ότι η «σκληρή γραμμή» έριξε τις μάσκες για όσους δήθεν αναζητούν ισορροπίες που αποτελούν παγίδα για την πορεία του κόμματος από εδώ και στο εξής. Και θεωρούν ότι ο στόχος τους είναι διατήρηση της εσωστρέφειας ς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτείνετε η φθορά στο κόμμα δημοσκοπικά κάτι που θα συνεχιζόταν μέχρι τις Ευρωεκλογές. Από την άλλη με καθαρό τρόπο εξωθεί τους αντιφρονούντες να λάβουν τις αποφάσεις τους τώρα χωρίς καθυστερήσεις και παρελκυστικές τακτικές.

Την ίδια ώρα με την τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης άνοιξε δρόμο διαφυγής σε όσους θέλουν να αποφύγουν το δημοψήφισμα και τον στηρίζουν αλλά, πλέον,  ζητάει από αυτούς καθαρή λύση: Αρκεί να ψηφίσουν την πολιτική καταδίκη και υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας για τους «4». Ενώ από την άλλη με τα όσα έγιναν την πρώτη μέρα συνεδρίασης της ΚΕ είναι, πλέον, μονόδρομος η έξοδος  για Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα διαφορετικά απλώς θα επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του Στέφανου Κασσελάκη ότι μένουν με μοναδικό στόχο την απαξίωση του με τον κίνδυνο να καταστούν εμμονικά  γραφικοί παραμένοντας σε έναν κόμμα που δεν τους εκφράζει και διαλύεται μόνο και μόνο για να κάνουν επιθέσεις στον αρχηγό του.

Το χρονικό της έντασης 

Εκρηκτικό κλίμα, ίσως εκρηκτικότερο κι από αυτό που περίμεναν και οι πιο απαισιόδοξοι, διαμορφώθηκε το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απευθύνει κάλεσμα στην ΚΕ να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη ή τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποπομπή τους. Την Κυριακή στις 11 το πρωί ξεκινούν ξανά οι εργασίες της ΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης σε μία ομιλία που σημαδεύτηκε από χειροκροτήματα αλλά και διακοπές από στελέχη του κόμματος.

Οι συμμαχίες στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν μέσα από τις αποχωρήσεις (85 σε σύνολο 300 είναι οι αποχωρήσεις, λένε πηγές της ΚΕ), και είναι ο «νέος χάρτης» για τις περαιτέρω εξελίξεις, που αναμένονται ραγδαίες. Αποχώρησε από τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ όπως ήταν αναμενόμενο  η «Ομπρέλα» (εκπρόσωποι Τσακαλώτος, Φίλης, Βίτσας) και θα δούμε τι θα γίνει και για την αποχώρησή τους από το κόμμα. Αποχώρησε και η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου (με Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση μεταξύ άλλων), έχει ενδιαφέρον η σύμπλευση που είχε με τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος αποχώρησε μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά.

Συνεδριάζει η «Ομπρέλα» και το δίκτυο του Διονύση Τεμπονέρα, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα να φαντάζει απλώς θέμα χρόνου, ενώ ο κ. Τεμπονέρας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Προσπάθειες για συμβιβασμό

Παρέμειναν στην ΚΕ, αλλά διαφωνούν με το δημοψήφισμα, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Τα στελέχη αυτά του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν έναν συμβιβασμό της ύστατης στιγμής. Στόχος να υπάρχει στην απόφαση της ΚΕ μια αναφορά στο δημοψήφισμα, που με κάποιο τρόπο θα το αποσυνδέει με τις διαγραφές. Είναι πάντως σαφές ότι θα υπάρξει πολιτική καταδίκη των «τεσσάρων» (Νίκος Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης που αποχώρησε) έτσι ώστε να ψηφιστεί. Ο κ. Κασσελάκης, λένε, ουσιαστικά παρέκαμψε με το δημοψήφισμα εκτός από την ΚΕ και την Επιτροπή Δεοντολογίας με τον πρόεδρό της Αντώνη Κοτσακά να αντιδρά έντονα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι πια μέλος της ΚΕ δεν πήγε παρότι έχει κάθε δικαίωμα, παρόλα αυτά ουσιαστικά με την χθεσινή του παρέμβαση και τα τηλεφωνήματα μεταξύ άλλων με τον κ. Φλαμπουράρη και την κ. Γεροβασίλη έδειξε την έντονη ανησυχία του, και θα παραμείνει στη στάση ουδετερότητας που τηρούσε όλο αυτό το διάστημα.

Υπέρ των διαγραφών ο Παύλος Πολάκης

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Υπαρξιακό ζήτημα»

«Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό που αφορά το διάγγελμα του προέδρου για το δημοψήφισμα. Πρόταση αντιδημοκρατική και διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα να την συζητήσουμε άμεσα πριν από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση στην ΚΕ είναι άνευ περιεχομένου. Από την πλευρά του το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα ψηφοφορίας, υπήρξε απόρριψη, ενώ κατά την γνώμη μου η πλειοψηφία ήθελε να συζητηθεί αυτό το θέμα. Σήμερα το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας. Αλλά υπαρξιακό» σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποχωρεί από το κόμμα.

«Αντικαταστατική, αντιδημοκρατική η πρόταση Κασσελάκη»

«Η πρόταση του προέδρου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα είναι μια πρόταση αντικαταστατική βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση ή να τεθεί στην κρίση της κεντρικής επιτροπής. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε δεκτό αποχωρούμε από την συνεδρίαση» τόνισε από πλευράς του ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Στην ερώτηση αν πρόκειται για αποχώρηση από το κόμμα, απάντησε «θα συνεδριάσουμε σύντομα και θα σας πούμε».

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», τόνισε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και των μελών της «Ομπρέλας» από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, κατά την ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής,

Ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε νωρίτερα από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο Δημήτρης Βίτσας βγαίνοντας είπε «φεύγω, δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη».

Από πλευράς του,  ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά στην Κεντρική Επιτροπή κατά των υπό διαγραφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους εναντιώνονται στους χειρισμούς του, εν μέσω χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών.

«Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ηχηρή πλειοψηφία για τις διαγραφές, ή προσφυγή στα μέλη του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση για απόπειρα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν γίνεται να είναι στο κόμμα με τα όσα λένε και κάνουν. Παράλληλα, επέμεινε πως ορισμένα στελέχη που είναι εναντίον του υπέσκαπταν με την στάση τους τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.


σχετικα αρθρα