current views are: 33

16 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση23:29

Δ. Κουτσούμπας: «Έτσι όπως αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, έτσι να πάμε και στις κάλπες – Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι»

«Το ΚΚΕ δεν έχει απλά διαφορές, αλλά βρίσκεται απέναντι στα σημφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους» τόνισε μεταξύ άλλων

Δημοσίευση 23:29’
ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ δεν έχει απλά διαφορές, αλλά βρίσκεται απέναντι στα σημφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους» τόνισε μεταξύ άλλων

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της αποψινής του ομιλίας στην Κομοτηνή χαιρέτισε τους δεκάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στη σημερινή απεργία και «πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά τους δρόμους και τις πλατείες, σε όλες τις πόλεις της χώρας».

«Το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί» τόνισε.

Όπως επισήμανε «σήμερα, όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτή την τραγωδία. Δηλαδή, την πολιτική που αντιμετωπίζει κρίσιμους τομείς για τη ζωή των ανθρώπων, όπως είναι και οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, σαν πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάθε, μα κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι το κέρδος και οι κοινωνικές ανάγκες δε συμβιβάζονται. Ή το πρώτο θα υπηρετείται ή το δεύτερο».

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους σιδηροδρόμους το 2017 «που αποκάλυψε ο ‘Ριζοσπάστης’» και η οποία αναφερόταν στην καθυστέρηση εισαγωγής των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η καθυστέρηση «μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην απροθυμία πολλών διαχειριστών υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε εξοπλισμό, τόσο λόγω των δαπανών που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση, όσο και του ότι για πολλούς από αυτούς δε στοιχειοθετείται επιχειρηματική σκοπιμότητα» καθώς και γιατί η εισαγωγή αυτών των συστημάτων «συνεπάγεται δαπανηρές επενδύσεις χωρίς να αποφέρει, γενικά, άμεσα οφέλη σε εκείνους που καλούνται να επωμιστούν το κόστος».

«Πόσο πιο κυνικά να πουν ότι σε αυτό το σύστημα δεν γίνεται τίποτα, αν δεν αποφέρει κέρδος και ας χάνονται κι ανθρώπινες ζωές; Όταν η αλήθεια είναι σε τέτοιο βαθμό φανερή, όταν οι συνέπειες έχουν εκδηλωθεί με τόσο τραγικό τρόπο, είναι πραγματικά αποκρουστικός ο καυγάς που στήνουν τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν την πλήρη ευθύνη» τόνισε.

omilia dk komotini 30

«Το κριτήριο με το οποίο οι κυβερνήσεις χαράσσουν τον σχεδιασμό τους και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, είναι φανερό και εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εδώ που τα τρένα σφυρίζουν κυρίως μόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις προτεραιότητες των ‘επενδυτών’» είπε, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα «ο λαός της περιοχής βιώνει την απαξίωση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης για πάνω από 10 χρόνια και από το 2019 πλέον την ουσιαστική κατάργησή της, ελέω του μεγάλου κόστους συντήρησης του υφιστάμενου δικτύου και των ελλείψεων σε προσωπικό».

Σημείωσε ότι την ίδια ώρα τρέχουν με ταχύτητα οι αστικοί σχεδιασμοί που υπηρετούν το στόχο της μετατροπής της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων με «ομοφωνία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις υπαρκτές επιμέρους διαφορές τους».

«Θα συνεχίσουν στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της λογικής του κόστους – οφέλους» είπε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και την ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, και την ταχύτερη μετακίνηση με διπλή γραμμή, σε αυτό μόνο το κομμάτι, για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες».

«Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των θυσιών του λαού στο βωμό του κέρδους» είπε σημειώνοντας ότι «τέτοια κομμάτια του ίδιου παζλ μετράει ο λαός και η νεολαία στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής, στην έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπυρικής θωράκισης, στον ανύπαρκτο έλεγχο στο οδικό δίκτυο καθώς και στο γεγονός ότι η περιοχή «βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των λεγόμενων εργατικών «ατυχημάτων», στην πραγματικότητα εργοδοτικών εγκλημάτων».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο λαός έχει συμφέρον να είναι αδύναμα όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν έτσι ή αλλιώς μέχρι σήμερα» και σημείωσε ότι «όποια κόμματα από αυτά και αν συμμετέχουν στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει αυτή, είτε το γαλάζιο της ΝΔ, είτε το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ, με ή χωρίς το πράσινο ΠΑΣΟΚ ή άλλους, όλοι τους, είναι δεσμευμένοι» σε στρατηγικές επιλογές και πολιτικές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ζωής των εργαζομένων και του λαού και των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών του.

«Επειδή συμφωνούν στα ‘μεγάλα’, γι’ αυτό στήνουν αποπροσανατολιστικούς καυγάδες» σημείωσε.

«Το ΚΚΕ δεν έχει απλά διαφορές, αλλά βρίσκεται απέναντι στα σημφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η στήριξη, η ψήφος στο ΚΚΕ θα μείνει στον ίδιο το λαό. Δεν θα μεταλλαχτεί ούτε σε στήριξη, ούτε σε ανοχή σε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, όποια κόμματα κι αν την αποτελούν».

omilia dk komotini 22

«Με αφορμή τη συγκέντρωσή μας εδώ στην Κομοτηνή, θέλουμε να καλέσουμε, για μια ακόμη φορά, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές της μουσουλμανικής μειονότητας, να συμπορευτούν αποφασιστικά με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας». Έχουν, άλλωστε, αποδείξεις για το που τους έχει οδηγήσει η πολιτική όλων των άλλων κομμάτων που τους κοιτάνε μόνο ως ψήφους και παίζουν στην πλάτη τους επικίνδυνα παιχνίδια. Ξέρουν ότι οι κομμουνιστές παλεύουν ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και καταπίεση για την κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνοτική καταγωγή. Γνωρίζουν πως οι κομμουνιστές αγωνίζονται στην πράξη για να γίνουν οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών» συμπλήρωσε.

Είπε ότι όλη η δύναμη του ΚΚΕ την επομένη των εκλογών «θα κατατεθεί για να δυναμώσουν οι ελπιδοφόρες εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο πανελλαδικό κίνημα πάλης και ανατροπής. Όπως εκεί έχει κατατεθεί κάθε ψήφος, κάθε πρωτιά και κάθε θετικό αποτέλεσμα που έχουν δώσει στους κομμουνιστές οι εργαζόμενοι και οι νέοι όπου και όποτε στήθηκαν κάλπες αυτήν την τετραετία».

«Έτσι όπως αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια έτσι να πάμε και στις κάλπες όταν στηθούν. Με τους κομμουνιστές, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο να είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και το βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας. Αλλά – και κυρίως – για να συνειδητοποιήσει ο λαός την μεγάλη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Όπως γίνεται, ως έναν βαθμό αυτές τις μέρες» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ «είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του. Για να έχει αυτός την εξουσία. Για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του».

«Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας της εργατικής τάξης, του λαού» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας: «Θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί το δρόμο, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Τον σοσιαλισμό! Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα!».


σχετικα αρθρα