current views are: 5

29 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση12:06

Δένδιας από Τυνησία: «Θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη» – Υπεγράφη η συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών

Συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, πραγματοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δημοσίευση 12:06’

Συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι, πραγματοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια με τον κ. Εράι.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν τη Συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών και ο Νίκος Δένδιας με δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι δύο χώρες βρήκαν τρόπο να διευρύνουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, σήμερα, στην Τύνιδα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτομαι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία για  να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για την επιτυχημένη διαχείριση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κρίσης. Η Τυνησία είναι μία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε αυτό το πεδίο», δήλωσε αρχικά ο κ. Δένδια και συνέχισε:

«Σήμερα διευρύναμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις. Συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση. Η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τυνησίας με την ΕΕ και τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια: «Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τυνησία και τι σύγκρινε με αυτές που έχει η Τουρκία με τη Λιβύη: «Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς. Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τυνησίας.

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Καΐς Σάγεντ (Kais Saied) και τον πρωθυπουργό Ελιές Φαχφάχ (Elyes Fakhfakh).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα συζητηθούν το Μεσανατολικό και οι σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας.

Τυνήσιος ΥΠΕΞ: Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νουρεντίν Εράι προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της βούλησης του λιβυκού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβυή να συναινέσουν για να επιτευχθεί μια ενδολιβυκή πολιτική συναίνεση και διαμήνυσε πως η Τυνησία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει τους Λίβυους να οικοδομήσουν πολιτική συναίνεση. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Τυνησία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, ο Νουρεντίν Εράι είπε πως μαζί με τον κ. Δένδια εξέφρασαν την επιθυμία να απευθύνουν πρόσκληση σε διάφορους φορείς της Μεσογείου προκειμένου να καταστεί η ευρωμεσογειακή περιοχή ένας χώρος σταθερότητας και κοινής ευημερίας. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως φιλική, δημοκρατική χώρα και κράτος-μέλος της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας τόνισε πως η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια επικεντρώθηκε στους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδίως στον οικονομικό τομέα για καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης ο Νουρεντίν Εράι και στη συνεργασία Ελλάδας και Τυνησίας εντός του ευρωμεσογειακού χώρου.

 


σχετικα αρθρα