current views are: 230

25 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση10:13

Deutsche Bank: Το «φάντασμα της οικονομικής κρίσης» επισκέπτεται ξανά την Ευρώπη – Βαθιά ανησυχία στις Βρυξέλλες

Η κρίση έπεσε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, καθώς η αναταραχή στο χρηματιστήριο και η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα υποβάθμισαν τις σίγουρες εγγυήσεις ότι όλα ήταν καλά.

Δημοσίευση 10:13’
deutsche bank 353 v original

Η κρίση έπεσε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, καθώς η αναταραχή στο χρηματιστήριο και η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα υποβάθμισαν τις σίγουρες εγγυήσεις ότι όλα ήταν καλά.

Η κρίση έπεσε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, καθώς η αναταραχή στο χρηματιστήριο και η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα υποβάθμισαν τις σίγουρες εγγυήσεις ότι όλα ήταν καλά.

Οι ανοδικές διαβεβαιώσεις νωρίς το πρωί επισκιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που στρέφεται πτωτικά, με την Deutsche Bank να ηγείται της πτώσης των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών.

Η στιγμή της διάσπασης της οθόνης θύμιζε παράξενα την κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, όταν οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ παραβιάζονταν τακτικά από τα βάσανα της κρίσης του δημόσιου χρέους.

Αν και οι αξιωματούχοι ήθελαν να τονίσουν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν ήταν συγκρίσιμη με την τελευταία κρίση, η οποία τελικά ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδιώξουν διεθνή προγράμματα διάσωσης, η χρηματοοικονομική εικόνα ήταν ζοφερή την Παρασκευή – και ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι οι τραπεζικές αποτυχίες γεννήθηκαν στις ΗΠΑ διέρχονταν στην ΕΕ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, πρώην τραπεζίτης, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι «ανησυχεί για ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο των επενδυτικών κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα.

Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε πτώση 14 τοις εκατό κάποια στιγμή την Παρασκευή, μια πτώση που ήρθε μετά την κατάρρευση της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα και την σχεδιασμένη εξαγορά της τράπεζας από την ανταγωνιστική της UBS.

Το χρονοδιάγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, οι οποίοι συναντήθηκαν με τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ – μια τακτική οικονομική ενημέρωση που ενίοτε επικεντρώνεται στις συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ.

Σε ένδειξη του πόσο σοβαρή και ευαίσθητη είχε γίνει η κατάσταση, υπήρχε όριο στο πόσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ενημερωθούν για τις συζητήσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι δύο κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ – η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τσαρλς Μισέλ – απέσυραν επίσης την παραδοσιακή τους συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, αν και δύο διπλωμάτες επέμειναν ότι η απόφαση ελήφθη πριν αρχίσει η πτώση της αγοράς.

Οι περισσότεροι ηγέτες παρομοίως αποχώρησαν από τη συνάντηση χωρίς να μιλήσουν στον Τύπο. Αλλά για όσους το έκαναν, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: τίποτα να δούμε εδώ.

«Πιστεύουμε ότι οι τράπεζές μας είναι ανθεκτικές, είναι ισχυρές, ότι οι αποφάσεις που λάβαμε όσον αφορά το ύψος της ρευστότητας, το ύψος του κεφαλαίου που διαθέτουν οι τράπεζές μας θα εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να είναι ανθεκτικές στον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Donohoe. είπε στους δημοσιογράφους, επιδιώκοντας να ηρεμήσει τις αγορές.

Η γλώσσα του απηχούσε εκείνη της Λαγκάρντ, η οποία —ίσως έχοντας επίγνωση ότι κάθε της ρήση μπορεί να κινήσει τις αγορές— αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια σχόλια την Παρασκευή. Ωστόσο, ιδιωτικά, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα ξεπεράσει την καταιγίδα, χάρη στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας, σύμφωνα με τρία άτομα στην αίθουσα.

GettyImages 1238233807 scaled 1

Το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη.

Το σημαντικότερο είναι ότι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ ήταν σε ετοιμότητα για να παράσχει ρευστότητα εάν χρειαστεί.

«Η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ», είπε, σύμφωνα με ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις, το οποίο, όπως και οι άλλοι, μίλησε μόνο για την ευαίσθητη ενημέρωση υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν εξίσου αισιόδοξος – ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για την Deutsche Bank, τον προβληματικό γερμανικό δανειστή που οδήγησε το τραπεζικό sell-off την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni συμφώνησε, λέγοντας: «Τα θεμελιώδη στοιχεία του συστήματος είναι ισχυρά».

Άλλοι ηγέτες επανέλαβαν ότι τα πράγματα είχαν προχωρήσει από την τραπεζική και την κρίση κρατικού χρέους, δείχνοντας τα νέα συστήματα για την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου συστήματος για την εποπτεία των τραπεζών και ενός συμβουλίου για την επίβλεψη των τραπεζών που πέφτουν.

«Ευτυχώς, η Ευρώπη έχει μάθει τα μαθήματα από την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι οι ελιγμοί της Παρασκευής στην αγορά δεν άλλαξαν τη δήλωση ότι οι υπουργοί ενέκριναν την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Αλλά πίσω από τις σεναριακές δημόσιες δηλώσεις, μια βαθιά αίσθηση ανησυχίας διαπέρασε το κλίμα στις Βρυξέλλες.

“Είμαστε σίγουροι για τα μέτρα και τα αποθέματα ασφαλείας μας, αλλά φυσικά αυτό είναι ένα θέμα εμπιστοσύνης, το οποίο καθιστά πάντα δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές”, δήλωσε ένας αξιωματούχος στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη Λαγκάρντ. “Μέχρι στιγμής, έτσι καλό, αλλά όλοι το παρακολουθούν στενά και παραμένουμε σε επαγρύπνηση».


σχετικα αρθρα