current views are: 10

19 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:43

Δημόσια περιουσία «αγνώστου διευθύνσεως»

Νομικά και πολεοδομικά ώριμα δεν είναι ούτε 300 ακίνητα από τα 71.748!

Δημοσίευση 12:43’

Νομικά και πολεοδομικά ώριμα δεν είναι ούτε 300 ακίνητα από τα 71.748!

Στο μητρώο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) βρίσκονται εγγεγραμμένα 71.748 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και 597 νησιά, ωστόσο είναι ζήτημα εάν η υπηρεσία γνωρίζει πού βρίσκονται τα 1.000 εξ αυτών…

Νομικά και πολεοδομικά ώριμα δεν είναι ούτε 300, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”. Τώρα, όμως, η αξιοποίησή τους έχει καταστεί, επιτακτική ανάγκη, ενώ έχει περάσει στην ΕΤΑΔ και η πλήρης κυριότητά τους. Αλλά ο «θησαυρός» των ακινήτων του Δημοσίου είναι εν πολλοίς… χαμένος.

«Τους τίτλους των ακινήτων τους πήραμε, αλλά τα ακίνητα δεν ξέρουμε πού είναι», αναφέρει πηγγή. Πολλά από τα ακίνητα του μητρώου, χιλιάδες κατά ορισμένες εκτιμήσεις, δεν είναι παρά μικρές μειοψηφικές συμμετοχές σε μικρά αστικά ακίνητα που έχουν περάσει στο Δημόσιο από σχολάζουσες κληρονομιές. Χιλιάδες από τα αγροτικά ακίνητα είναι καταπατημένα και φιλοξενούν από στάνες έως μικρές βιοτεχνίες ή ακόμα και εξοχικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πόσα; Κανείς δεν ξέρει. Τα 597 νησιά έχουν σημαντικά προβλήματα τίτλων, ενώ κάποια είναι μη αξιοποιήσιμα είτε επειδή είναι εκτάσεις ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 είτε επειδή υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφαλείας ή αξιώσεις από τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκκλησιών, μονών και δήμων. Το ίδιο ισχύει και για πολλά παράκτια ακίνητα τα οποία, επιπλέον, συχνά έχει μεταβληθεί η ίδια τους η υπόσταση λόγω προσχώσεων ή διαβρώσεων.

Το ξεκαθάρισμα όλου αυτού του χαρτοφυλακίου αποτελεί ένα τιτάνιο έργο, που είναι αμφίβολο κατά πόσον το προσωπικό της ΕΤΑΔ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ακόμα και αν είχε προθεσμία δεκαετίας. Διαχρονικά, στελέχη της διοίκησης της ΕΤΑΔ έχουν υπολογίσει πως με ίδιες δυνάμεις η εταιρεία δεν μπορεί να ωριμάσει νομικά και πολεοδομικά περισσότερα από εκατό ακίνητα ετησίως.

Είναι όμως όλα τόσο χαοτικά; Ολα όχι. Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών συγκροτημάτων Ξενία, κάποια από τα οποία είναι ήδη εκμισθωμένα ή έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα βγει σε παραχωρήσεις εντός των επομένων μηνών. Νομικοί κύκλοι της ΕΤΑΔ αναφέρουν στην «Κ» πως ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι θα προχωρήσει η αξιοποίηση με παραχώρηση κάποιων Ξενία της Βυτίνας, της Καστανιάς, της Εδεσσας και αργότερα της Κομοτηνής, της Ανδρου και του Καρτερού στην Κρήτη. Κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να περάσουν στους δήμους έναντι ετήσιου μισθώματος ή ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης, ισχυρίζονται ορισμένοι κύκλοι και θυμίζουν πως οι παράκτιες ζώνες σε Βούλα, Βουλιαγμένη και Βάρκιζα παραχωρήθηκαν έναντι ποσοστών από τα έσοδα αξιοποίησης περίπου προ ενός έτους στον ομώνυμο Δήμο που αναπτύσσει δράσεις αναψυχής, αθλητισμού και εστίασης.

Υπάρχουν βέβαια και τα ολυμπιακά ακίνητα, που έχουν επίσης περάσει στην ΕΤΑΔ, τα οποία είναι ευκολότερο να… βρεθούν αλλά δυσκολότερο να αξιοποιηθούν. Κάποια ήδη πέρασαν σε δήμους αλλά πολλοί διατυπώνουν ενστάσεις για το κατά πόσον αυτές είναι οι πιο προσοδοφόρες λύσεις για το Δημόσιο. Το αυτό συμβαίνει και με πολλές παράκτιες περιοχές.

Ενα άλλο μεγάλο πρόβλημα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ, για να μπορεί να νοικιάσει ή άλλως να αξιοποιήσει ένα ακίνητο, είναι οι συχνές αλλαγές των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και όλες οι πράξεις που μεταβάλλουν κάθε τόσο τις δυνατότητες δόμησης και χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσουν. Αν και υπάρχει η δυνατότητα πολεοδόμησης με Ειδικά Σχέδια Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), εκτός από το γεγονός πως απαιτείται προεδρικό διάταγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η εμπειρία έχει δείξει πως είναι διαδικασία εξίσου χρονοβόρα. Το Ελληνικό ωριμάζει εδώ και χρόνια όπως και η Αφάντου, ενώ κάποια από τα Ξενία και άλλα ακίνητα που παραχωρήθηκαν επιτυχώς από το ΤΑΙΠΕΔ (σε πολλά από αυτά η ΕΤΑΔ είχε τη διαχείριση και το ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης) δεν ήταν παρά τα πιο «καθαρά». Αλλωστε, ο ανταγωνισμός μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ για το ποια ακίνητα θα κρατούσε το πρώτο όταν η ΕΤΑΔ αυτονομήθηκε και έγινε θυγατρική του υπερταμείου είναι γνωστός στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της δημόσιας περιουσίας.


σχετικα αρθρα