current views are: 11

22 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση07:48

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή ηγετική ομάδα της ΧΑ και Ρουπακιάς – Αναστολή σε 12 – Στη ΓΑΔΑ ο Mιχαλολιάκος και άλλοι 25

Αναστολή δόθηκε σε 12 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε πρώην βουλευτές Χρ. Αλεξόπουλος Στ. Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια.

 

Δημοσίευση 07:48’

Αναστολή δόθηκε σε 12 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε πρώην βουλευτές Χρ. Αλεξόπουλος Στ. Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια.

 

Χωρίς αναστολή της ποινής που τους είχε επιβληθεί καταδικάστηκε το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη. Έτσι, ο αρχηγός του μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός θα οδηγηθούν στις φυλακές.

Το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για «ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε ποινή 6-7 χρόνια κάθειρξη. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους οι: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος. Αντώνης Γρέγος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Συνολικά θα οδηγηθούν στη φυλακή 39 καταδικασθέντες. 

Ποιοι έχουν παραδωθεί 

Παραδόθηκαν σε αστυνομικά τμήματα ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο Γιώργος Γερμενής και ο Γιώργος Τσακανίκας, ενώ χειροπέδες πέρασαν σε όσους από τους καταδικασθέντες βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως ο Αρ. Ματθαιόπουλος. 

Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εμφανιστεί 26 άτομα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.: Οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος, Μίχος, Γερμενής και Ζησιμόπουλος βρίσκονται ήδη στη ΓΑΔΑ. Ηλίας Παναγιώταρος βρίσκεται στη Βυτίνα και ξεκίνησε προς την Αθήνα για να παραδοθεί. Όλοι τους θα περάσουν τη νύχτα στη ΓΑΔΑ.

«Δεν είχαν να κάνουν ούτε με πράξεις βίας, ούτε με ζητήματα ιδεολογίας. Για τις ψήφους και μόνο για τις ψήφους, διεφθαρμένοι πολιτικοί και παραδικαστικοί κύκλοι, φρόντισαν αυτοί οι οποίοι πραγματικά όρθωναν τη φωνή τους για εθνικά ζητήματα, για πατρίδα θρησκεία οικογένεια, να μην μπορούν να μιλήσουν», τόνισε ο Ηλ. Παναγιώταρος σε δήλωσή του.

*Η στιγμή της άφιξης του Ν. Μιχαλολιάκου στη ΓΑΔΑ

Έφοδος στο σπίτι του Παππά

Έφοδο στο σπίτι του ηγετικού στελέχους της Χρυσής ΑυγήςΧρήστου Παππά πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέντε αστυνομικοί της Ασφάλειας μπήκαν στο σπίτι του με ένταλμα για να διαπιστώσουν ότι δεν βρίσκεται σε αυτό. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, αναζητείται προκειμένου να οδηγηθεί και αυτός, αρχικά στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και ακολούθως στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα οριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Χρήστος Παππάς βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, Περικλή Σταυριανάκη, αποτελεί συνειδητή επιλογή του Χρήστου Παππά να μην παραδοθεί στις Αρχές. «Ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν» επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυριανάκης.

Ποιοι πήραν αναστολή

Αναστολή δόθηκε σε 12 από τους 50 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι πέντε πρώην βουλευτές Χρ. Αλεξόπουλος Στ. Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια, που τους επεβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ και της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους. Συνολικά 38 καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Εικόνα: Κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής οδηγούνται στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών μετά τη λήξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών.

Τα αιτήματα Κασιδιάρη και Λαγού

Νωρίτερα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παρατάσσονται γύρω από το εδώλιο, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, οι δικαστές αποφάσισαν να απορριφθούν τα αιτήματα του Ηλία Κασιδιάρη και από τα αιτήματα του Γιάννη Λαγού, να γίνει δεκτό μόνο αυτό που αφορά τα βουλεύματα του 2019. 

Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως, απέρριψε ως εκπρόθεσμο το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο δήλωσε ότι συντάσσεται και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά από εκείνο που διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διακόπτει για μία ώρα και αμέσως μετά την επιστροφή της ανακοίνωσε την απόφαση για το ποιοι θα οδηγηθούν κατευθείαν στη φυλακή.

Από την αίθουσα σήμερα απουσίαζαν όλοι οι πρώην βουλευτές, εκτός των Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ενώ ήταν ισχυρότατα τα αστυνομικά μέτρα. Παρούσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα.

Η διαδικασία για τη φυλάκιση τους

Όλοι οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που θα φυλακιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είτε παραδοθούν είτε συλληφθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο και στη συνέχεια στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας.

Αμέσως μετά θα οδηγηθούν στο Τμήμα Μεταγωγών για τη μεταγωγή τους στις φυλακές.

Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και αν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πάντως όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση των συλλήψεων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Για τον σκοπό έχουν συσταθεί 20 ομάδες συλλήψεων, οι οποίες είναι στα σημεία που βρίσκονται οι καταδικασθέντες, προκειμένου αν δεν παρουσιαστούν αυτοβούλως, να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

Μιχαλολιάκος: «Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου»

«Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου», δήλωσε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, εξερχόμενος από την οικία του, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην κάνει δεκτό το αίτημα για αναστολή της ποινής του.

«Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της ΧΑ ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή 13 χρόνια κάθειρξης και 6 μήνες.

Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα

Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που στέλνει τη φυλακή τους βασικούς συνεργούς της δολοφονίας του γιού της και τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Φύσσα ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».

Η απόφαση του δικαστηρίου: Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι μένουν ελεύθεροι

Τα ονόματα των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που οδηγούνται στη φυλακή: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος ως διευθυντική ομάδα.

Επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι αφήνονται οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Απορρίφθηκε το αίτημα Κασιδιάρη

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη να διερευνηθεί κλήση που υπάρχει στη δικογραφία. «Δεν μπορεί στο στάδιο αυτό να διερευνηθεί το θέμα. Αφορά την ουσία της υπόθεσης. Να διαβιβάσει το αίτημα αυτό στον αρμόδιο εισαγγελέα και να απορριφθεί», είπε η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου.

Νωρίτερα ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά μετέφερε στο δικαστήριο: «Ο Γιώργος Ρουπακιάς παρακαλεί να γίνει δεκτό το αίτημα Κασιδιάρη».

 Υπενθυμίζεται ότι αυτοπροσώπως ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε χθες από την έδρα να διερευνήσει κλήση που φέρεται να έχει γίνει δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου επί κυβέρνησης Σαμαρά προς κάποιον χρυσαυγίτη, ο οποίος την ημέρα της δολοφονίας επικοινώνησε με τον καταδικασθέντα Γιώργο Ρουπακιά.

Δεκτό μόνο το αίτημα Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων

«Να γίνει δεκτό το αίτημα του Λαγού και να αναγνωστούν τα βουλεύματα που σχετίζονται με τους περιοριοριατικούς του όρους», είπε η κ. Οικονόμου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα και η κ. Λεπενιώτη προχώρησε στην ανάγνωση των βουλευμάτων, προτού διακόψει το δικαστήριο για μία ώρα.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε διά των συνηγόρων του να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να συλληφθεί στο αεροδρόμιο (αν και δεν συνελήφθη), καθώς και να διαβαστούν δηλώσεις του που λέει ότι εάν καταδικαστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του. Ζήτησε επίσης να διαβαστούν δύο βουλεύματα του 2019 για την άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Οι τελικές ποινές 

Αναλυτικά οι τελικές ποινές κάθειρξης των καταδικασθέντων για κάθε υπόθεση.

Διευθυντήριο

Νίκος Μιχαλολιάκος

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός

13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής

13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππάς

13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος

13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος

10 έτη κάθειρξη

Πρώην Βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

7 έτη

Νίκος Κούζηλος

7 έτη

Ελένη Ζαρούλια

6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος

6 έτη

Αντώνης Γρέγος

6 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης

6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

6 έτη

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

5 έτη κάθειρξη

Μιχάλης Αρβανίτης

5 έτη κάθειρξη

Ευστάθιος Μπούκουρας

5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Νίκος Μίχος

6 έτη κάθειρξη

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ

Γιώργος Ρουπακιάς

Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος

9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος

7 έτη

Δήμου Γιώργος

7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος

9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.

9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.

9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.

9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας

10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.

Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επί τριετία

Σκάλκος Γ.

7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.

9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.

6 έτη

Τσαλίκης Λέων

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.

9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.

9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.

7 έτη κάθειρξης

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ

Αγριογιάννης Δημ.

7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος

7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας

7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος

7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής

Πυρηνάρχης περάματος

10 έτη και 24 μήνες

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.

3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης

6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Νικ. Αποστόλου

7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης

5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.

6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς

6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου

6 έτη

Βενετία Πόπορη

7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

ΒαΣ. Σιατούνης

6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιόπουλος

6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος

6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας

6 έτη κάθειρξη

Μικελάτου Μαργαρίτα

2 χρόνια με τριετή αναστολή

Θεοδ. Στέφας

17 μήνες με τριετή αναστολή

Θεώνη Σκαρπελη

1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή

Αναστάσιος Χιλιος

2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως


σχετικα αρθρα