current views are: 30

22 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:48

Νέα δημοσκόπηση: Στο 6,9% η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Επηρέασαν οι υποκλοπές τους πολίτες;

Μικρές απώλειες για τη ΝΔ εξαιτίας των υποκλοπών – Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Δημοσίευση 11:48’
Δημοσκόπηση

Μικρές απώλειες για τη ΝΔ εξαιτίας των υποκλοπών – Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Στις 6,9 μονάδες καταγράφει τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC.

H ΝΔ διατηρεί την πρωτιά βλέποντας όμως, τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται στο 6,9% από το 7,3% του προηγούμενου μήνα.

Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

  • ΝΔ 32,3% (από 32,4%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 25,4% (από 25,1%)
  • ΠΑΣΟΚ 10,2% (από 10,9)
  • ΚΚΕ 6,1% (από 6,5%)
  • Ελληνική Λύση 4,8% (από 5%)
  • Μέρα25 3,5% (από 3%)
  • Εθνική Δημιουργία 1,5% (από 1,6%)
  • Έλληνες για την Πατρίδα 1,3 (από 1,2%)
  • Αναποφάσιστοι 8,1% (από 7,9%)

dimoskopisi 1

Ενισχύεται ο δικομματισμός τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δείχνουν μια τάση παγίωσης του ανταγωνισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση και χρειαστεί και δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών.

δημοσκόπηση

Ειδικότερα, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών το άθροισμα της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι συσπειρώνονται προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 34,7% έναντι 32,3% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,7% από το 25,4% του πρώτου γύρου.

Μικρές απώλειες για τη ΝΔ εξαιτίας των υποκλοπών

Το θέμα των υποκλοπών εμφανίζεται ως ένα ζήτημα με σημαντική θεσμική σημασία, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη βαρύτητα στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των πολιτών. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων απαντά πως το θέμα των υποκλοπών δεν τους έχει επηρεάσει στο ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Αντίθετα, μόλις το 12,7% δηλώνει πως θα ψήφιζε ΝΔ αλλά τώρα εξαιτίας των υποκλοπών, θα ψηφίσει κάτι άλλο.

δημοσκόπηση

Σταθερά υψηλή είναι η καταλληλότητα για πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς προηγείται με 47%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31%. Και οι δύο καταγράφουν απώλεια μία μονάδα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 47,3% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 44% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένος (31,9%) σε σύγκριση με τη μέτρηση του προηγούμενου μήνα (26,7%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοφιλίας. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 31,7% των θετικών ψήφων (από 32,4%) ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σταθερός στο 27,6%. Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 25,3% (από 22,1%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,5% (από 11,2%).

Ένας στους τρεις έχει αγοράσει προϊόντα από το «Καλάθι του νοικοκυριού»

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά από τρεις εβδομάδες εφαρμογής του καθίσταται ένα μέτρο που φαίνεται να τυγχάνει της αποδοχής των καταναλωτών καθώς, 1 στους 3 έχει επωφεληθεί της πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, το 35% λέει ότι έχει αγοράσει προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι του νοικοκυριού, σε αντίθεση με το 61% που δεν έχει κάνει ακόμη χρήση.

δημοσκόπηση

Ωστόσο, το μείζον θέμα της ακρίβειας συνεχίζει να απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ειδικότερα, η ακρίβεια, η ελληνική οικονομία και τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόκειται για ζητήματα που προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια και επηρεάζουν τόσο τον προγραμματισμό των οικογενειών όσο και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα, διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (28,9%) εμφανίζεται καταλληλότερος στο να διαχειριστεί ζητήματα διαφάνειας σε σχέση με τη ΝΔ (26,1%), αν και το ποσοστό της απάντησης «κανένα από τα δύο κόμματα» (32,2%) υπερέχει των δύο μεγάλων κομμάτων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πείσει τους πολίτες για την πολιτική που ασκούν σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα 21/11 παρουσιάστηκε νέα δημοσκόπηση της ALCO στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει το 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 23%, το ΠΑΣΟΚ το 11,4%, το ΚΚΕ το 5,2, η Ελληνική Λύση το 4,9 και το ΜέΡΑ25, το 2,7%.

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων

Η μονάδα που χάνει η Νέα Δημοκρατία δεν καταλήγει στον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, μα στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Το κυβερνών κόμμα έχει διαρροές κυρίως προς αναποφάσιστους της τάξης του 12%. Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 69%, βλέπει ψηφοφόρους του να «κινούνται» προς το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 8%, 4% πάει προς το ΜέΡΑ25, 2% προς ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ επίσης 12% οδεύει προς τους αναποφάσιστους.

Όσον αφορά τις υποκλοπές, το 64% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με τις παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων.


σχετικα αρθρα