current views are: 17

2 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:46

Δημοτικές εταιρείες ύδρευσης: Σε δύσκολη θέση λόγω ενεργειακού κόστους – Φόβοι για εκατοντάδες «λουκέτα»

Η Ένωση Δημοτικών εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), εξέφρασε  την ανησυχία της για την υποεκτίμηση του προβλήματος από πλευράς της πολιτείας.

Δημοσίευση 17:46’
nero1

Η Ένωση Δημοτικών εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), εξέφρασε  την ανησυχία της για την υποεκτίμηση του προβλήματος από πλευράς της πολιτείας.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  η πρόσθετη επιβάρυνση από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετοί δήμοι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ και πληρώνουν «έναντι» για να μη διακοπεί η παροχή. Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι που βασίζονται σε γεωτρήσεις ή αντλιοστάσια για τη μεταφορά νερού, καθώς και σε αφαλατώσεις, λόγω των υψηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων.

Ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 126  ΔΕΥΑ της χώρας με την εκτίναξη μέχρι σήμερα, του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους κατά 100 εκ. ευρώ επιπλέον, μιλώντας στην 32η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα.

Ως άμεση και επείγουσα λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας των ΔΕΥΑ και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την παροχή νερού στους πολίτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέταξε την άμεση στήριξή τους «για να βγάλουμε τη χρονιά».

«Στο πολύ πετυχημένο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τα πρώτα 20 εκατομμύρια που θα δοθούν και τα οποία μπορώ να τα εκλάβω μόνο ως μία αρχή, διότι το κόστος το οποίο σήμερα υπολογίζουμε για τις ΔΕΥΑ είναι κοντά στα 100 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, απευθυνόμενος στον παρόντα αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και υπενθύμισε ότι με πρόταση του αναπληρωτή υπουργού – η οποία και αναγνωρίζεται – στην σύσκεψη που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζήτησε ένα μεγάλο κομμάτι να πληρωθεί από το κράτος.

«Τιμά τον κ. Πέτσα η πρόταση που κατέθεσε, δηλαδή να πληρωθούν τα 2/3 του αυξημένου κόστους των ΔΕΥΑ από το κράτος και να αναλάβει και η Αυτοδιοίκηση το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό όμως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, διότι είναι η μοναδική διέξοδος επιβίωσης των ΔΕΥΑ».

Το δεύτερο ζήτημα που επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου είναι ότι πρέπει να δρομολογηθεί η ενεργειακή αυτονομία των ΔΕΥΑ.

«Θα πρέπει να βοηθηθούν οι ΔΕΥΑ να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης και να έχουν προτεραιότητα στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας».

«Πολύ καλή είδηση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ το νέο πρόγραμμα  ψηφιοποίησης των ΔΕΥΑ ύψους 58 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Πορευόμαστε σε μια νέα εποχή που τη χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε πλέον πολύ καλύτερα να ελέγξουμε γεωτρήσεις, συστήματα ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και ακριβείς στους πολίτες μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να περάσουν οι οφειλές  προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο θέμα με την εισπραξιμότητα.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για επενδύσεις στις ΔΕΥΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι αυτή φαίνεται από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Τρίτση. «Πολύ μεγάλη ανάσα τα χρήματα που δόθηκαν, αλλά  θα πρέπει να δούμε όμως, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις αν θα μπορέσουν και ποιες, να πάνε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να στηριχθούνε οι ΔΕΥΑ γιατί όντως είναι τεράστια τα δίκτυα που πρέπει να συντηρήσουμε» ανέφερε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη «να καθίσουμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά που πάνε να γίνουν για μας χωρίς εμάς. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ενοποίηση των ΔΕΥΑ τελικά  θα δημιουργήσει τόσο σημαντική οικονομία κλίμακας, ώστε να αποτελέσει μια στρατηγική επιλογή. Δεν είμαι σίγουρος ότι από τη ΔΕΥΑ των Τρικάλων, για παράδειγμα, μπορώ να ελέγξω το πιο απομακρυσμένο χωριό του νομού Τρικάλων αν κάνουμε μια κοινή ΔΕΥΑ. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση και στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και στη DG REGIO. Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν εικόνα από το ανάγλυφο της Ελλάδας και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».

«Πολλοί δήμοι πληρώνουν έναντι στη ΔΕΗ»

Η Ένωση Δημοτικών εταιρειών Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), συλλογικό όργανο των 126 ΔΕΥΑ της χώρας, εξέφρασε  την ανησυχία της για την υποεκτίμηση του προβλήματος από πλευράς της πολιτείας. «Η ενεργειακή κρίση μεγέθυνε ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως υπήρχε, αυτό του εξορθολογισμού των τιμολογίων ενέργειας των ΔΕΥΑ», ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας αντιπροσώπευε το 20% των λειτουργικών εξόδων των ΔΕΥΑ και τώρα έχει ανέβει στο 40%. Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στη χαμηλή τάση έχουν φτάσει το 239% και στη μέση τάση το 406%. Κάθε μήνα που περνάει, το ενεργειακό κόστος αυξάνεται κατά το 8%, ενώ η βοήθεια που έχουμε λάβει είναι ασήμαντη. Πλέον, πολλοί δήμοι πληρώνουν ‘έναντι’ στη ΔΕΗ».

«SOS» από δήμους που εξαρτώνται από αφαλατώσεις

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΔΕΥΑ, κατά μέσο όροι οι γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια μεταφοράς του αντιπροσωπεύουν το 75% του ενεργειακού κόστους, ενώ η λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών περίπου το 19%. «Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές που εξαρτώνται από γεωτρήσεις για την παροχή νερού ή χρησιμοποιούν πολλά αντλιοστάσια.

Στη χειρότερη κατάσταση όλων βρίσκονται όσοι εξαρτώνται από αφαλατώσεις, η λειτουργία των οποίων είναι πολύ ενεργοβόρα. Η ΔΕΥΑ Σύρου, για παράδειγμα, βρίσκεται σε απόγνωση. Τον Ιούλιο ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήρθε 150.000 ευρώ, τον Οκτώβριο 500.000 ευρώ».

«Χρειαζόμαστε άμεσα επιδότηση»

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ, οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν σήμερα δεν καλύπτουν, παρά πολύ μικρό μέρος του κόστους της ενέργειας, το οποίο εκτινάχθηκε μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Άμεσα χρειαζόμαστε επιδότηση που να καλύπτει την αύξηση του ενεργειακού κόστους και έκτακτη ενίσχυση για να καλυφθούν τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί (σ.σ υπολογίζεται ότι τα συνολικά, παλαιά και νέα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ φθάνουν τα 150 εκατ. ευρώ).

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΥΑ σχολίασαν και τη δρομολογούμενη (από το υπουργείο Περιβάλλοντος) «μεταφορά» της αρμοδιότητας ελέγχου και συντονισμού των ΔΕΥΑ από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στη ΡΑΕ. «συνήθως οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός. Εμείς δεν έχουμε ανταγωνισμό μεταξύ μας, δεν μπορεί ένας πολίτης αν επιλέξει από τον δήμο θα πάρει νερό», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Η απάντηση της κυβέρνησης: Αυξήστε τα τιμολόγια

Κατά τη  συνέντευξη Τύπου, όταν τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Απόστολος Καλογιάννης, υπογράμμισε:

«Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους, το οποίο στις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να μετακυλήσει στους πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει γνωστή η δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι ΔΕΥΑ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και να σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις, επειδή τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, να μην μας στηρίζουν όσο πρέπει, επειδή δεν γνωρίζουν καλά το τι προσφέρουμε, δεύτερον στα πλαίσια ενός συγκεντρωτικού κράτους να θέλουν τον απόλυτο έλεγχο και τρίτον, να υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, «όταν ζητήσαμε βοήθεια από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: «Αυξήστε την τιμή του νερού»


σχετικα αρθρα