current views are: 142

2 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:51

Δολοφονία Τζωρτζίνας: Η «διαδρομή της κεταμίνης» – Οι γρίφοι, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Το δικαστήριο μέσα από καταθέσεις και έγγραφα καλείται να δώσει την απάντηση στο βασικό ερώτημα.

Δημοσίευση 06:51’
Πισπιρίγκου

Το δικαστήριο μέσα από καταθέσεις και έγγραφα καλείται να δώσει την απάντηση στο βασικό ερώτημα.

Στη δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και την απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Απρίλιο του 2021  η μεγάλη  «πρωταγωνίστρια»  είναι η κεταμίνη …Το δικαστήριο μέσα από καταθέσεις και έγγραφα καλείται να δώσει την απάντηση στο βασικό ερώτημα που προκύπτει μετά την άρνηση της κατηγορουμένης μητέρας ότι ήταν εκείνη που έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της.

-Ποιος έδωσε την κεταμίνη στο παιδί ;

Το κατηγορητήριο είναι σαφές : Την κεταμίνη των 6.5 μgL  την χορήγησε η Ρούλα Πισπιρίγκου .

Ο γρίφος όμως σε αυτή την περίπτωση  που παραμένει άλυτος είναι η διαδρομή της κεταμίνης  : Πως έφθασε στα χέρια της κατηγορουμένης  δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σκεύασμα το  οποίο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα και δεν βρίσκεται στην αγορά ;

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα δεν στάθηκε στο πως την βρήκε αλλά στο τι έγινε στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας την 29η Ιανουαρίου 2022  και στα κρίσιμα λεπτά που το παιδί  πεθαίνει και μπαίνουν μέσα οι εντατικολόγοι  για να τη σώσουν ,χωρίς όμως επιτυχία .

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται συγκεκριμένα :

« Στις 14:28 και ενώ ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και απύρετη παρουσίασε επεισόδιο άπνοιας ( 32 σφίξεις /λεπτό ) περιστοματική κυάνωση και κόρες σε μυδρίαση .Έγινε άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ και κλήση της ΜΕΘ.Το παιδί διασωληνώθηκε ενώ συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ  για περισσότερο  από μία ώρα .Στις 15:50 το παιδί κατέληξε».

Οι γιατροί  και οι νοσηλευτές επιμένουν ότι δεν έδωσαν εκείνοι την κεταμίνη.

Υπήρχε στην τσάντα της ανάνηψης;

Ναι υπήρχε ,είναι η απάντηση  και τώρα η υπεράσπιση της κατηγορουμένης ζητά να καταθέσει στο δικαστήριο η υπεύθυνη του νοσοκομείου που κάνει τον έλεγχο στις ουσίες που βρίσκονται μέσα στο βαλιτσάκι ..Ποιες έχουν χρησιμοποιηθεί και ποιες όχι .Η απάντηση του νοσοκομείου δόθηκε αρκετό καιρό μετά το θάνατο του νοσοκομείου και έλεγε ότι, ναι υπάρχει κεταμίνη  μέσα στο βαλιτσάκι  και είναι σε 5 φιαλίδια των 100 ml το καθένα.

«Πρέπει να αναζητηθεί το έγγραφο της τσάντας της εντατικής» 

Για την κεταμίνη 10 μήνες τώρα έχουν γίνει πολλές αναλύσεις. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης επισημαίνει στο newpost :

«Η κεταμίνη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί .Είναι ένα εύρημα  που είναι το πιο αντικειμενικό από όλα  θεωρώ στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ενδεχομένως να αμφισβητηθεί ποιος την έδωσε και με ποιον τρόπο χορηγήθηκε .Πρέπει να αναζητηθεί το έγγραφο της τσάντας των επειγόντων δηλαδή της τσάντας της ανάνηψης. Ένα έγγραφο ,που αναγράφονται τα σκευάσματα  τα οποία περιέχονται μέσα στην τσάντα για να δούμε αν έλειπε εν τέλει κάποιο φιαλίδιο κεταμίνης ή όχι. Αν δεν έχει δοθεί μέσα από το νοσοκομείο από κάποιο λάθος ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν νομίζω μετά ότι υπάρχει κάποια αμφισβήτηση για το ποιος την έδωσε».

Το άλλο ερώτημα που θέλει απάντηση είναι πως χορηγήθηκε  η κεταμίνη στην Τζωρτζίνα.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί μία οδός χορήγησης για παράδειγμα μια ενδομυϊκή οδός χορήγησης δεν προκαλεί θάνατο τόσο εύκολα όσο μία ενδοφλέβια χορήγηση. Δηλαδή μπορεί η ποσότητα να είναι μεγάλη αλλά επειδή δόθηκε ενδομυϊκά να μην προκαλέσει θάνατο σε αντίθεση με την ενδοφλέβια οδό η οποία μπορεί να δοθεί ακόμα και σε μικρότερες ποσότητες αλλά να είναι θανατηφόρες λόγω της ταχείας χορήγησης»,  εξηγεί ο κ.Γαλεντέρης.

Η δράση της κεταμίνης όπως αναφέρεται εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησής της.  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες  είναι  άμεσες όταν η χορήγηση γίνεται ενδοφλέβια, 1-5 λεπτά μετά από ενδομυική χρήση, σχεδόν 10 λεπτά όταν δίνεται ενδορινικά  και 15-20 λεπτά από το στόμα. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι «η ενδοφλέβια  χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή».

Αυτό που πρέπει να συνεκτιμηθεί στην περίπτωση της Τζωρτζίνας είναι επιπλέον ότι το κορίτσι έπαιρνε και άλλα φάρμακα λόγω της εγκεφαλοπάθειας.

«Δεν δώσαμε εμείς την κεταμίνη. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε …»

Στις συμπληρωματικές τους καταθέσεις οι γιατροί και οι νοσηλευτές ήταν σαφείς «δεν δώσαμε εμείς την  κεταμίνη  ,δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».

Ήταν 29 Μαρτίου ,δύο μήνες μετά το θάνατο του παιδιού όταν  στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής καλούνται σε κατάθεση συγκεκριμένα άτομα  του Νοσοκομείου. Είχε προηγηθεί  η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που έλεγε για την κεταμίνη:

Στις 13:20 μία από τις παιδιάτρους που παρακολουθούσαν το παιδί απαντά στην ερώτηση αν χορήγησαν κεταμίνη: «Όχι. Είναι ένα φάρμακο που δεν το έχω χορηγήσει ποτέ και δεν υπάρχει στην Α’ Παιδιατρική Κλινική και γενικότερα δεν χρησιμοποιείται στις Παιδιατρικές Κλινικές. Είναι φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις εντατικές μονάδες ή στο αναισθησιολογικό. Άλλωστε, όλα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στη Γεωργία είναι καταγεγραμμένα στην καρτέλα φαρμάκων που συμπεριλαμβάνεται στον ιατρικό της φάκελο, ο οποίος σας έχει αποσταλεί».

Στις 13:45 η παιδίατρος που κατέθεσε ότι δεν άκουσε να χτυπά το οξύμετρο περιγράφει: «Είμαι σίγουρη ότι δεν άκουσα να χτυπάει κάποιος συναγερμός από το οξύμετρο. Θα έπρεπε να χτυπάει γιατί και το οξυγόνο της και οι σφύξεις της ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Στη συνέχεια τη ρωτούν αν χορήγησαν κεταμίνη: «Όχι, ποτέ. Είμαι απόλυτη. Είναι ένα φάρμακο που εμείς οι παιδίατροι δεν το χρησιμοποιούμε και δεν υπάρχει καν στην κλινική».

Στις 14:00νοσηλεύτρια στην ερώτηση «Χορηγήσατε ή παραγγείλατε να χορηγηθεί στην Γεωργία Δασκαλάκη  κεταμίνη το Σάββατο 29.01.2022 ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα, όσο χρόνο νοσηλευόταν στην Α’ Παιδιατρική Κλινική;» η νοσηλεύτρια καταθέτει: «Όχι, ποτέ. Την ξέρω σαν φάρμακο αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω δει ποτέ να χορηγείται  σε Παιδιατρική Κλινική. Όλα τα φάρμακα που χορηγούνταν στη Γεωργία είναι καταγεγραμμένα στην καρτέλα των φαρμάκων της».

Στις 15:25 γιατρός καταθέτει: «Κατά τη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ ούτε χορήγησα ούτε παρήγγειλα τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου ούτε είπα να δοθεί κάποιο φάρμακο στην ασθενή».

Στις 17:50 καταθέτει νοσηλεύτρια για τη φαινοβαρβιτάλη:«Τελευταία φορά μπήκα όταν ειδοποιηθήκαμε ότι το παιδί κάνει επεισόδια, γύρω στις 14:30. Πριν από αυτό όμως είχα μπει στις 12.00 για να χορηγήσω ένα φάρμακο,  το Depakine. Αυτό το φάρμακο έπρεπε να χορηγηθεί και μόλις τελείωνε η χορήγησή του έπρεπε να χορηγήσω φαινοβαρβιτάλη. Κάθε ένα από αυτά τα δύο φάρμακα χορηγούνται στον ασθενή σε χρονικό διάστημα 20-30 λεπτών. Κάθε ένα από τα δύο φάρμακα μπαίνουν σε φυσιολογικό ορό το “οράκι” όπως το λέμε εμείς και χορηγούνται στον ασθενή “στάγδην”, δηλαδή σταγόνα-σταγόνα. Μπήκα λοιπόν στις 12:00 για το Depakine και γύρω στις 13:00 λίγο πριν ή λίγο μετά τη νοσηλεία των 13:00, δεν θυμάμαι, ξαναμπήκα για να βγάλω το depakine και να βάλω τη φαινοβαρβιτάλη. Ξαναμπήκα στον θάλαμο της Γεωργίας περίπου στις 13:30 για να βγάλω τη φαινοβαρβιτάλη  η χορήγηση της οποίας είχε ολοκληρωθεί. Μετά τις 13:30 ξαναμπήκα στις 14:30 που έκανε το επεισόδιο».

Στις 16:15 της 29ης Μαρτίου καλείται για συμπληρωματική κατάθεση ο εντατικολόγος που έκανε την ανάνηψη  στο παιδί.

«Ερώτηση: Γνωρίζετε το φάρμακο κεταμίνη;

Γιατρός: Ναι, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για καταστολή και αναλγησία. Συνήθως χρησιμοποιείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τους εντατικολόγους και στους αναισθησιολόγους.

Ερώτηση: Χορηγήσατε ή παραγγείλατε να χορηγηθεί στην Γεωργία Δασκαλάκη κεταμίνη το Σάββατο 29.01.2022 κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης;

Γιατρός: Όχι, δεν είχα λόγο να το κάνω γιατί η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δίνεται για να επιτύχουμε καταστολή τους ασθενούς πριν από την ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Όμως η Γεωργία Δασκαλάκη κατά την ώρα που πήγαμε στο θάλαμο ήταν άσφυγμη, απνοική και χωρίς αρτηριακή πίεση. Οπότε δεν χρειαζόταν να χορηγηθούν φάρμακα για καταστολή. Τα μόνα φάρμακα που χορηγήσαμε κατά τη διάρκεια της ανάνηψης ήταν αδρεναλίνη ανά 5 λεπτά και κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης ροκουρόνιο».

Η έρευνα κατέληγε : «Ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μαζί με το παιδί  στο θάλαμο της τα τελευταία  20 λεπτά  της ζωής της  πριν ειδοποιηθούν οι γιατροί  για το επεισόδιο που έκανε και οδήγησε στο θάνατό της ,ήταν η Πισπιρίγκου.

Στις επόμενες συνεδριάσεις η κεταμίνη θα αναλυθεί από όλες τις πλευρές.


σχετικα αρθρα