current views are: 178

22 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση10:48

Δραγασάκης: Ακόμα και σήμερα ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει τη μέρα των εκλογών – Η ΝΔ μας κληροδοτεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα

«Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοπλιστεί με ένα πλαίσιο στρατηγικών προγραμματικών επιλογών που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

Δημοσίευση 10:48’
Screenshot 13 4

«Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοπλιστεί με ένα πλαίσιο στρατηγικών προγραμματικών επιλογών που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, για το δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας πως ο,τι έκανε η ΝΔ στον ΟΣΕ ήταν εγκληματικό.

Mιλώντας στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την εκπομπή CASUS BELLI στο AtticaTV πρόσθεσε πως θα επιθυμούσε μεγαλύτερες προγραμματικές συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων.

Ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό μετά τις δικές του αναφορές, να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα την ακριβή ημερομηνία για τις εκλογές. Σχετικά με τον κ. Πολάκη μίλησε για «διαφορετικό υπόδειγμα», αλλά σημείωσε με νόημα ότι την επόμενη φορά πρέπει να ασχοληθεί η επιτροπή δεοντολογίας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

  1. Οι εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας για την μεγάλη εικόνα, ότι δηλαδή ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών, αλληλένδετων και συνεχών κρίσεων από το 2008.
  2. Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές και την εγγύηση στις καταθέσεις που παρείχε το αμερικανικό κράτος, πρότεινε ότι, «είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων προκειμένου να θωρακιστούμε από μελλοντικές αρνητικές εξελίξεις και κρίσεις».
  3. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη «παρενέργειες» οφείλεται στο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: α) είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, β) είχε δημιουργήσει ένα απόθεμα ρευστότητας και γ) είχε πετύχει ρύθμιση του δημοσίου χρέους με σταθερά επιτόκια και μια περίοδο χαμηλών πληρωμών για τόκους μέχρι το 2032, ο λεγόμενος «διάδρομος ασφαλείας».
  4. Όμως αυτός ο «διάδρομος ασφαλείας» έχει ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό, τα αμέσως επόμενα χρόνια, απαιτείται να αλλάξουμε το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο καθώς αποτελεί το υπόβαθρο όλων των κρίσεων που περάσαμε. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το πως η χώρα θα αποκτήσει ένα βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό υπόδειγμα, ειδάλλως πριν το 2030 θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδα. Το αρνητικό είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μας κληροδοτεί δυο σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρώτον έχουμε αύξηση του δημοσίου χρέους καθώς η παρούσα κυβέρνηση δανείστηκε γύρω στα 45 δισ. ευρώ. Δεύτερον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύθηκε κοντά στο 10% του ΑΕΠ.
  5. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς υπερβαίνουν τόσο το νεοφιλελεύθερο όσο και το παλιό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Για το λόγο αυτό η Αριστερά γενικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, έχουν την υποχρέωση να προτείνουν ένα εναλλακτικό παραγωγικό υπόδειγμα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοπλιστεί με ένα πλαίσιο στρατηγικών προγραμματικών επιλογών που αφορούν την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Τώρα που πλησιάζουμε στις εκλογές αυτό το πλαίσιο πρέπει να μετατραπεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
  6. Και το τραγικό γεγονός των Τεμπών δείχνει ότι το κράτος πρέπει να αποκτήσει εκείνα τα εργαλεία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος. Τα τελευταία 30 χρόνια βλέπουμε την απογύμνωση του κράτους από εργαλεία παρέμβασης, την απόσυρση του από κρίσιμους τομείς. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να πήγε μπροστά χωρίς το κράτος να έχει αναπτυξιακό ρόλο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη

 


σχετικα αρθρα