current views are: 13

9 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση18:35

EAST MED

Έτσι στο ίδιο non paper οι ΗΠΑ εκφράζουν τη στήριξή τους στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ όπως και στο πρότζεκτ Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Δημοσίευση 18:35’

Έτσι στο ίδιο non paper οι ΗΠΑ εκφράζουν τη στήριξή τους στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ όπως και στο πρότζεκτ Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Τα μάθατε φυσικά τα νέα για τον περίφημο EastMed που θα μετέφερε στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Και που η κατασκευή του θα αποτελούσε «συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα», και θα  αποδείκνυε «την έμπρακτη πρόθεση των κρατών  να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων»  όπως έλεγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στις 2 Ιανουαρίου 2020 κατά την υπογραφή της  διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Ετελεύτησεν λοιπόν αδόξως τον βίον του ο πολυδιαφημισμένος  αγωγός   κι εμείς  να είμαστε καλά ,να ζήσουμε και να τον θυμόμαστε.. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ με  non paper του Στέητ Ντηπάρτμεντ  που απέστειλαν πριν μερικές ημέρες σε Ελλάδα, Κύπρο και  Ισραήλ, γνωστοποίησαν  την  άρνηση τους να στηρίξουν  το τριμερές εγχείρημα., Και τούτο διότι  η Ουάσιγκτον  ανακάλυψε ξαφνικά ότι είναι οικονομικά ασύμφορη η κατασκευή του, ενώ  όπως σημειώνεται στο άτυπο κείμενο ο East Med προκαλεί ενστάσεις στην περιοχή!  Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται και «ζουμί» της όλης υπόθεσης και που μας αφορά άμεσα. Διότι  η  κίνηση της Ουάσιγκτον  να δώσει οριστικό τέλος στο εγχείρημα αποτελεί  ουσιαστικά δώρο στον Ερντογάν που επανειλημμένα είχε αντιδράσει σθεναρά στην κατασκευή του αγωγού, επικαλούμενος  το μνημόνιο της οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και  Λιβύης που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι  αρχικά οι ΗΠΑ ευνοούσαν την κατασκευή του East Med αφενός  διότι ο αγωγός θα αποτελούσε  εναλλακτική επιλογή για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και αφετέρου διότι  περιοριζόταν ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκία στην περιοχή ενώ  ενισχυόταν ο ρόλος  του Ισραήλ. Φαίνεται όμως πως στην Ουάσιγκτον αυτή την περίοδο  επικράτησαν  «δεύτερες σκέψεις»  και αποφάσισαν να  παίξουν  το χαρτί των «ίσων αποστάσεων» με όλα τα  κράτη που εμπλέκονται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ..»

Έτσι  στο ίδιο non paper οι ΗΠΑ εκφράζουν τη στήριξή τους στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ όπως και στο  πρότζεκτ Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Δηλαδή δίνουν το «πράσινο φως»  σε  δύο διεθνή έργα που έρχονται σε «ρήξη» με  τις βλέψεις  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού διέρχονται  από περιοχές που έχει οριοθετήσεις ως δικής της επιρροής.

Όπως και ναχει όμως το πράγμα, σημασία έχει ότι η εξέλιξη αυτή θέτει σε δοκιμασία  την ελληνική εξωτερική πολιτική. Διότι τορπιλίζει τις βασισμένες   στο διεθνές δίκαιο  τριμερείς  συνεργασίες  της χώρας μας  που αποσκοπούσαν  στην περιστολή των συνεχών  τουρκικών προκλήσεων  εις βάρος της. Ασε που εν τοις πράγμασι  αναγνωρίζει το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό μνημόνιο!!

Και φυσικά είναι εντελώς ρητορικό – αν όχι αφελές..- το ερώτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου προς την  κυβέρνηση εάν αληθεύει ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους στον EastMed, «πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που παραχωρεί επ’ αόριστον τις βάσεις, με ρητορική μάλιστα που θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα». Θυμίζει τον διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων που περιγράφει ο Θουκυδίδης, όταν το 416 π.Χ   κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι πρώτοι ζήτησαν από τους δευτέρους να ενταχθούν στην Αθηναϊκή Συμμαχία και οι δεύτεροι  αρνήθηκαν,  επικαλούμενοι  το δίκαιο, την αρχή της αυτοδιάθεσης και το δικαίωμα στην ανεξαρτησία τους. Και η απάντηση των Αθηναίων : «Το δίκαιο έχει  αξία όταν εκείνοι που το επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη. Στην αντίθετη περίπτωση  , ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του».  Καλή εβδομάδα…