current views are: 288

21 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση14:36

ΕΦ.ΣΥΝ: «Ποιος φοβάται την Έφη Αχτσιόγλου;» – «Ο θείος από το Σικάγο για να “σώσει” το κόμμα» – «Τον συμπαθώ κι ας τον λένε Κεν, αρσενική Μπάρμπι και… Κάπτεν Αμέρικα»

Σε δύο άρθρα της σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνει συνέχεια στην κόντρα, με βαριές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Δημοσίευση 14:36’

Σε δύο άρθρα της σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνει συνέχεια στην κόντρα, με βαριές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαίνεται ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου. Σε δύο άρθρα της σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνει συνέχεια στην κόντρα, με βαριές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, με ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο «ποιος φοβάται την Έφη Αχτσιόγλου;» ο Δημήτρης Ψαρράς, αρθρογράφος της Εφημερίδα των Συντακτών, αποκαλεί «θείο από το Σικάγο» τον Στέφανο Κασσελάκη προσθέτοντας ότι εμφανίστηκε «για να “σώσει” το κόμμα. Από ποιον να το “σώσει”; Μα από την Αριστερά».

Σε δεύτερο άρθρο της εφημερίδας που υπογράφει η Αφροδίτη Τζιαντζή με τίτλο «Αμαρτία εξομολογούμενη» στρέφεται κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Η αρθρογράφος «εξομολογείται» πως «Εγώ το παιδί το συμπαθώ και ας τον λένε Κεν, αρσενική Μπάρμπι και Κάπτεν Αμερίκα» ωστόσο τονίζει ότι αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα και για τα κριτήρια του κοινού αλλά και για την πολιτική την ίδια.

Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά

Δεν ξενίζει η ένταση που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η εσωκομματική σύγκρουση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο φαινόμενο έχουμε ζήσει και στα άλλα κόμματα που αποκαλούνταν άλλοτε «μεγάλα» και αποτελούσαν τους δύο πόλους του λεγόμενου «δικομματισμού», έχοντας υιοθετήσει πρώτα την εκλογή προέδρου από την κομματική «βάση».

Το ζήσαμε τις περιόδους της επιλογής νέας ηγεσίας με τον πιο δραματικό τρόπο στη Ν.Δ. στα τέλη του 2015, όταν σταμάτησε η διαδικασία της ψηφοφορίας, οι εκλογές μετατέθηκαν και ο ένας υποψήφιος (Κυριάκος Μητσοτάκης) άφηνε για τον άλλο (Βαγγέλη Μεϊμαράκη) υπονοούμενα νοθείας. Το ζήσαμε και με τις εκλογές του 2021 στο ΠΑΣΟΚ, όπου εκλέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον δεύτερο γύρο με τη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ήδη έχει στραφεί προς τη Ν.Δ.

Η διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, έχει συσταθεί δηλαδή για να εκφράζει και να υπερασπίζεται τους «πολλούς». Γι’ αυτόν τον λόγο η πολιτική του διαδρομή σχετίζεται ακριβώς με τον βαθμό που κατορθώνει να εκφράσει τους «πολλούς». Και όρος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η εξασφάλιση μιας δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, ενός έστω και στοιχειώδους συλλογικού τρόπου λήψης αποφάσεων. Η δημοκρατική συγκρότηση των κομμάτων της Αριστεράς είναι όρος ύπαρξής τους, ενώ η μίμηση αυτού του μοντέλου από κόμματα της Δεξιάς και του Κέντρου λειτουργεί μόνο ως μηχανισμός επιλογής ενός αρχηγού.

Απ’ αυτή την άποψη η διαδικασία που ακολουθείται στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου, δηλαδή η ψηφοφορία από μια ακαθόριστη βάση «μελών», είναι πραγματικά ξένη προς την παράδοση της Αριστεράς. Ολα τα αρνητικά φαινόμενα που διαπιστώνονται αυτές τις μέρες γύρω από την ψηφοφορία οφείλονται σ’ αυτό ακριβώς: στο ότι το ίδιο το κόμμα παραδίδεται ανήμπορο σε μια σειρά πολιτικών μηχανισμών που επιχειρούν να το ελέγξουν γράφοντας «μέλη», τα οποία ούτε είχαν ούτε έχουν καμιά διάθεση να αποκτήσουν πραγματική σχέση με την Αριστερά.

Αυτό το σχήμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί το 2022 να εκλέχτηκε από τη «βάση» ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, οπότε δεν υπήρξε πραγματική διαδικασία εκλογής. Απλώς επικυρώθηκε ένα δεδομένο. Αντίθετα, όταν είχε πρωτοτεθεί το ζήτημα εκλογής προέδρου από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και την αποχώρηση της ομάδας που συγκρότησε τη ΛΑΕ και κυρίως το καλοκαίρι του 2019, μετά την εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που πρώτος το αρνήθηκε.

Εχω προ ετών περιγράψει τα προβληματικά χαρακτηριστικά αυτής της εκλογής («Το δίλημμα της εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ», «Εφ.Συν.» 17.7.2019). Ηταν ο ίδιος που το εισηγήθηκε το 2022, αλλά αυτό συνέβη κάτω από ειδικές συνθήκες. Το κόμμα επιχειρούσε να ανασυστήσει συλλογικές οργανωτικές διαδικασίες μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εγκλεισμών και απαγόρευσης κάθε μαζικής συγκέντρωσης.

Βέβαια τώρα, με δεδομένο τον τρόπο εκλογής του 2022, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο εκλογής μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Και η αρχική εικόνα των εσωκομματικών διεργασιών έδωσε την εντύπωση πως όλα τα κομματικά στελέχη είχαν επίγνωση για την κρισιμότητα των στιγμών και ήταν έτοιμα να προχωρήσουν με ενότητα στην επόμενη μέρα, όσο κι αν υπήρξαν κάποια φάλτσα και μερικές υπόγειες γκρίνιες και διαφωνίες. Απολύτως αναμενόμενα όλα αυτά.

Ολα άλλαξαν μόλις φάνηκε ότι συγκεντρώνει την πλειοψηφία της προτίμησης των μελών η υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου, την οποία υποστηρίζει μια σημαντική μερίδα από τα πιο αναγνωρισμένα νεότερα στελέχη του κόμματος. Τότε εμφανίστηκε -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- ο «θείος απ’ το Σικάγο» (όπως εικονογράφησε τον Στέφανο Κασσελάκη ο Πέτρος Ζερβός) για να «σώσει» το κόμμα. Από ποιον να το «σώσει»; Μα από την Αριστερά! Το δηλώνει με τη χαρακτηριστική του ευθύτητα (ή αφέλεια) ο Ευάγγελος Αντώναρος, από τους πρώτους που συντάχθηκε στο πλάι του κ. Κασσελάκη: «Αυτό που δεν με τραβάει στην Εφη Αχτσιόγλου είναι η συνεχής αναφορά της στην Αριστερά. Εγώ είμαι άνθρωπος του Κέντρου».

Αλλά αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής. Αν θα εκλεγεί ένας πρόεδρος για κόμμα της Αριστεράς ή του Κέντρου ή της Δεξιάς! Οπως έχω ξαναγράψει, η Εφη Αχτσιόγλου έχει καταθέσει αναλυτικά τον πολιτικό της σχεδιασμό και αυτός αναφέρεται ασφαλώς στην Αριστερά, όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Αντώναρος. Από τη δική του πλευρά ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παρόμοιο. Αρκείται σε μια σειρά εμφανίσεων, αναρτήσεων και συνθημάτων. Καθώς φαίνεται αυτά αρκούν για κάποια από τα όψιμα «μέλη».

Υπάρχει βέβαια και η μικρή ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη αμέσως μόλις εκδηλώθηκε ο ίδιος. Και ασφαλώς πολλοί ξαφνιάστηκαν που δεν είδαν δίπλα του μόνο κάποια στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (και βέβαια όχι από την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ), αλλά και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνταν εμβληματικά για το κόμμα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Γιώργος Τσίπρας. Πώς ανέχονται αυτά τα στελέχη να συμπλέουν με όσους δηλώνουν σήμερα απέχθεια για την Αριστερά;

Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση. Την προκάλεσε ασφαλώς η διπλή εκλογική ήττα και μπροστά στο κόμμα βρίσκονται ανοιχτά τα μεγάλα διλήμματα της ανασυγκρότησης. Σ’ αυτές τις συνθήκες τα ίδια τα στελέχη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωπικής πολιτικής τους ταυτότητας. Και ως γνωστόν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος προέρχονται από τον ιστορικό Συνασπισμό που μετεξελίχτηκε σε ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης το 2012 υποστήριζε το κόμμα ΕΠΑΜ του γνωστού ιδιόρρυθμου οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη, ενώ ο κ. Τσίπρας ανήκε στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι. Από κάθε άποψη λοιπόν η παράδοξη συμμαχία των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη δεν θα πάψει να μας απασχολεί.

Το άρθρο της Αφροδίτης Τζιαντζή

«Θα το πω το κρίμα μου: Εγώ το παιδί το συμπαθώ και ας τον λένε Κεν, αρσενική Μπάρμπι και Κάπτεν Αμερίκα. Είναι νέος, ωραίος (αφήνουμε το αυτοδημιούργητος στην άκρη πού να το ψάχνεις τώρα) έχει έναν καλά σύντροφο και αγαπιούνται, ένα σκυλάκι μεγαλόσωμο και μαλλιαρό, έχει και ένα άλλο αν δεν κάνω λάθος, τουλάχιστον έχει φωτογραφηθεί με διάφορα σκυλάκια. Έχει φωτογραφηθεί και με γατάκι, ένα μαυρούλι προς το γκρι. Και ήταν και πολύ ευγενικός με τον ντελιβερά της Wolt που παρήγγειλε πίτσες, που δεν τον ήξερε ο καημένος ο ντελιβεράς γιατί όλη μέρα δουλεύει μας είπε, φαίνεται δεν έχει TikTok ή ζει κάτω από μια πέτρα, τι φάση οι ντελιβεράδες, δηλαδή δεν συζητάνε για τον Κασσελάκη στα διαλείμματα της δουλειάς, πού ζουν;

Αλλά αυτό που με κέρδισε είναι το πλάνο με τον καφέ. Νομίζω στο Παγκράτι. Πήγε το παιδί με τη βερμούδα του, με τον σύντροφό του τον Τάιλερ, με το σκυλάκι του να πάρει έναν καφέ στα όρθια, φρέντο εσπρέσο σκέτο πίνει αν σας τρώει η περιέργεια. Και έστειλε η Κατερίνα Καινούργιου έναν νεαρό ρεπόρτερ να τον ρωτήσει πώς βιώνει την επιτυχία του στον πρώτο γύρο και κάτι τέτοια. Άνετος και χαλαρός ο Στέφανος χαιρέτησε τα παιδιά του πάνελ με τα μικρά τους ονόματα, ρώτησε τον ρεπόρτερα αν θέλει κάτι να του πάρουν, ένα νερό βρε παιδί μου που ξεροσταλιάζει εκεί στο ρεπορτάζ. Έχετε δει πολιτικό να προσφέρει νερό σε ρεπόρτερ; Εγώ ποτέ μου. θα μου πείτε αυτός πολιτικός δεν είναι, ουρανοκατέβατος ήρθε και τους πήρε το κόμμα σε τρεις εβδομάδες μέσα από τα χέρια (ή κοντέυει να το κάνει) με μια επικοινωνιακή καταιγίδα σε σόσιαλ μίντια και όχι μόνο. Από ουσιά λένε μηδέν , το πρόγραμμά του αγνοείται. Αλλά αν προτιμούν από σένα το μηδέν, έστω το ωραίο και άφθαρτο μηδέν, αυτό κάτι λέει για σένα και για τα κριτήρια του κοινού αλλά και για την πολιτική την ίδια. Όσο για την Αριστερά, άσ’ το καλύτερα, θα στεναχωρηθούμε και δεν λέει μέρες που είναι στο παρά πέντε του β΄ γύρου».


σχετικα αρθρα