Εφιαλτικές προβλέψεις για την Ευρώπη: «Πενηντάρια» που θα μας κάνουν να αναπολούμε το… δροσερό 2026
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για νέο κύμα καύσωνα και μετρούν νεκρούς: Πάνω από χίλιοι θάνατοι στην Ισπανία αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για νέο κύμα καύσωνα και μετρούν νεκρούς: Πάνω από χίλιοι θάνατοι στην Ισπανία αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες.
Σε χιλιάδες υπολογίζεται ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στον καύσωνα που «έβρασε» τις προηγούμενες μέρες τη Δυτική Ευρώπη. Πριν ακόμη το ημερολόγιο γυρίσει στον Ιούλιο, οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακραίες συνθήκες και ιστορικά ρεκόρ ζέστης, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα καλοκαίρι, και τώρα προετοιμάζονται για το τρίτο κύμα καύσωνα, το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.
Μόνο στην Ισπανία, τουλάχιστον 1.028 θάνατοι αποδίδονται στη ζέστη, αριθμός υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους 407 του περυσινού Ιουνίου. Ο υπολογισμός έγινε με τη σύγκριση της θνησιμοτητας με την προβλεπόμενη, βάσει των καταγεγραμμένων ιστορικών στατιστικών δεδομένων.
Η AEMET, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2026 ήταν το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται 1,6 βαθμό Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Όπως σημείωσε, τα επτά, πιο ζεστά πρώτα εξάμηνα της (στατιστικής) σειράς (που αρχίζει το 1961) σημειώθηκαν στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών. O Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος στην ιστορία, με θερμοκρασία 3,2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο. Την πρωτιά διατηρεί ο Ιούνιος του 2025, ενώ η AEMET σημειώνει ότι οι 13 πιο ζεστοί Ιούνιοι από το 1961 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί μέσα στον 21ο αιώνα.
Η ζέστη μετακινείται προς ανατολάς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πέντε άνθρωποι έχασαν χθες Τρίτη τη ζωή τους στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα, τα μελτέμια που φυσούσαν μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδιναν την αίσθηση δροσιάς. Σύμφωνα όμως με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία στη χώρα διαμορφώθηκε πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2026. Σύμφωνα με το Meteo.gr, sτη Βόρεια Ελλάδα, ο Ιούνιος του 2026 κατατάσσεται ως ο 4ος θερμότερος Ιούνιος της περιόδου 2010–2026. Στη Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο και στην Πελοπόννησο κατατάσσεται ως ο 6ος θερμότερος, στη Θεσσαλία και στα Νησιά Αιγαίου – Δωδεκάνησα ως ο 7ος θερμότερος, ενώ στη Στερεά Ελλάδα και στη Κρήτη ως ο 8ος και ο 10ος θερμότερος αντίστοιχα.
Έρχονται «πενηντάρια»
Τα χειρότερα, έπονται, προειδοποιούν οι κλιματικοί επιστήμονες, που συνδέουν άμεσα με την ανθρωπογενή κλιματική κρίση τα «σαραντάρια» που έψησαν περιοχές και χώρες συνηθισμένες μέχρι τώρα στα ήπια καλοκαίρια.
«Ναι, κάποια στιγμή θα σπάσουμε τους 50 βαθμούς», δήλωσε στην Deutsche Welle η καθηγήτρια Λιζ Μπέντλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Όπως εξήγησε, οι συνθήκες καύσωνα δεν είναι πια η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για την Ευρώπη. Καιρικά φαινόμενα που οι Ευρωπαίοι συναντούσαν μια φορά τη δεκαετία, επαναλαμβάνονται πλέον κάθε δεύτερη χρονιά, και θα γίνουν ετήσιο φαινόμενο.
Η μετεωρολόγος υπογράμμισε ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι όσα οι επιστήμονες προειδοποιούσαν χρόνια ότι θα συμβούν και προχώρησε σε μια εφιαλτική πρόβλεψη: Σε μερικές δεκαετίες από τώρα το καλοκαίρι του 2026 θα θεωρείται δροσερό σε σχέση με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε.
Η Λιζ Μπέντλεϊ πιστεύει όμως ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα: «Ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα», είπε. «Βάζουμε πάρα πολλά αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», εξήγησε και τόνισε: Άρα ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε και τις λύσεις. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε τη δράση για να γίνει αυτή η αλλαγή».
Όπως τονίζει, η αδράνεια είναι μια πολιτική απόφαση με οικονομικά κίνητρα. Πλέον, όμως, το κόστος της αδράνειας είναι υψηλότερο.
ολες οι ειδησεις
- Η φωτιά στην Πάρο και τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις
- Παναθηναϊκός: Οι πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs του Conference League
- Πέθανε ο Vincent Pastore, ο θρυλικός «Big Pussy» από τους «Sopranos»
- Στούντιο 4: Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για τον Χρήστο Φερεντίνο και την Κατερίνα Καραβάτου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr