current views are: 57

1 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση19:45

«Εφονεύθη εν τη νήσω: Η Πάρος στην αστυνομική λογοτεχνία»: Την Τετάρτη 7 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου

Το γιατί η Πάρος τροφοδοτεί τη φαντασία των μυθιστοριογράφων του χώρου θα το αναζητήσουν οι ίδιοι οι «ηθικοί αυτουργοί»

Δημοσίευση 19:45’
Πάρο

Το γιατί η Πάρος τροφοδοτεί τη φαντασία των μυθιστοριογράφων του χώρου θα το αναζητήσουν οι ίδιοι οι «ηθικοί αυτουργοί»

Εγκλήματα, μυστήριο, κρυμμένα μυστικά που χτίζουν ιστορίες με σκοτεινό περιεχόμενο   εκτυλίσσονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία  χρόνια στο δημοφιλές νησί της Πάρου,  έτσι τουλάχιστον όπως τα βλέπουν οι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας  που έχουν επιλέξει το όμορφο κυκλαδονήσι ως σκηνικό της μυθοπλασίας τους.

Το γιατί η Πάρος τροφοδοτεί τη φαντασία των μυθιστοριογράφων του χώρου θα το αναζητήσουν οι ίδιοι οι «ηθικοί αυτουργοί»  δηλαδή οι δημιουργοί των ιστοριών που έχουν δώσει ραντεβού τις επόμενες ημέρες στο νησί λαμβάνοντας υπόψη του και τη ρήση του γνωστού Σκωτσέζου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, Ίαν Ράνκιν: «Αν θες να μάθεις το παρελθόν ενός λαού και ενός τόπου, διάβασε την ιστορία του. Αν θες να μάθεις το παρόν του, διάβασε την αστυνομική λογοτεχνία του».

Η εγχώρια αστυνομική λογοτεχνία λοιπόν θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση με τίτλο: «Εφονεύθη εν τη νήσω: Η Πάρος στην αστυνομική λογοτεχνία», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου «Γιάννης Γκίκας». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Παριανός συγγραφέας Νικόλας Βεντουρής, η συγγραφέας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαίρη Μαργαρίτη, και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος.  Τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος, Μάρω Βούλγαρη.  Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας» και την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

Το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί κατ’ εξοχήν τη λογοτεχνία του αστικού (αστεακού) χώρου. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις, από την εποχή της Άγκαθα Κρίστι μέχρι σήμερα, πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα εξελίσσονται σε περιφερειακές περιοχές -από τις απομονωμένες επαύλεις της βρετανικής εξοχής έως τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου και από τα υψίπεδα της Νότιας Αμερικής έως τις αχανείς εκτάσεις της αφρικανικής Σαχάρας.

«Τα τελευταία χρόνια, στον κατάλογο των «σκοτεινών τόπων» της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνίας έχει μπει δυναμικά η Πάρος, με όλο και περισσότερους συγγραφείς να την επιλέγουν για τη σκηνογραφία των μυθιστορημάτων τους»  λέει ο Γιάννης Ράγκος με καταγωγή από την Πάρο και προσθέτει  « Τι είναι αυτό που μετατρέπει ένα όμορφο, φωτεινό και δημοφιλές νησί σε χώρο βίας και κρυμμένων μυστικών; Μήπως η ανάπτυξη με έμφαση τον τουρισμό ελκύει στο νησί οικονομικά συμφέροντα πού συγκρούονται μεταξύ τους; Και πώς, εν τέλει, μεταφέρονται τα αστικά «ήθη» σε έναν τόπο κατά βάση γαλήνιο και ειρηνικό;»

Το όμορφο κυκλαδονήσι , η Πάρος, ο γενέθλιος τόπος του Νικόλα Βεντουρή , χάρισε την έμπνευση για δύο βιβλία του « Ο παρατηρητής του θανάτου» και το «Ψαροκόκκαλο» . «Έχοντας γράψει τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα, τα δύο από τα οποία εκτυλίσσονται στην Πάρο, έχω την τιμή να είμαι προσκεκλημένος από την ΕΛΣΑΛ, ως συγγραφέας της Πάρου στο συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας» λέει ο Νικόλας Βεντουρής και προσθέτει «Μέσα στα στενά σοκάκια της Παροικιάς, στην πανέμορφη και γραφική πλατεία της Δημοτικής βιβλιοθήκης Πάρου, «Γιάννης Γκίκας», θα συζητήσουμε, μετά μουσικής, πόσοι και ποιοι «εφονεύθησαν εν τη νήσω», ποιοι συγγραφείς έχουν γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα για την Πάρο και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα».

H Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) δημιουργήθηκε το 2010 από 25 συγγραφείς του είδους, έχοντας ως βασική ιδέα ότι η αστυνομική λογοτεχνία έχει οριστικά αποβάλει το στίγμα της «παραλογοτεχνίας», καθώς είναι πλέον εξίσου κοντά και στο «αστυνομικό» και στο «λογοτεχνικό» της περιεχόμενο. Σήμερα, απαρτίζεται από 52 γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς, οι οποίοι πέρα από τη κύρια συγγραφική τους ιδιότητα, θεωρούν ότι παραμένουν «υποψιασμένοι αναγνώστες», αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη μνήμη και το έργο του «πρώτου διδάξαντος», Γιάννη Μαρή.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης  είναι : Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Αρχίλοχος» | Free press PAROLA


σχετικα αρθρα