current views are: 152

1 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση18:30

Ειδικές Δυνάμεις: Οι Έλληνες παντού, οι Τούρκοι πουθενά – Ηγέτες στα Βαλκάνια οι Special Operators – Οι Ελληνικές Μονάδες στις κορυφαίες του ΝΑΤΟ

Το 2022 κλείνει με έναν εντυπωσιακό απολογισμό για τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων.

Δημοσίευση 18:30’

Το 2022 κλείνει με έναν εντυπωσιακό απολογισμό για τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων.

Πόλο έλξης ακόμα και για κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων  εντός αλλά και εκτός ΝΑΤΟ αποτελούν όλο περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες SOF. Η παρουσία στην Ελλάδα κομάντος από Συμμαχικές και φιλικές χώρες τείνει πλέον να γίνει συνήθεια καθώς δεν περνά μήνας χωρίς κοινές ασκήσεις και συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και Ειδικών Δυνάμεων. Και όσο η ελίτ των Special Forces επιλέγει τη χώρα μας τόσο η φήμη αλλά κυρίως το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων SOF εκτινάσσεται. Με τα ανάλογα μηνύματα να φτάνουν στους γείτονες Τούρκους οι οποίοι όπως φαίνεται παραμένουν απομονωμένοι.Αφού πλην ελαχίστων κρατών όπως το Πακιστάν και το Αζερμπαιτζάν τα οποία στέλνουν κομάντος για συνεκπαίδευση σε Τουρκικό έδαφος, καμία δυτική χώρα ούτε καν στην εγγύτερη περιοχή δεν δείχνει διάθεση για κοινές ασκήσεις με τους γείτονες. Ενώ ακόμα πιο σπάνια είναι η συμμετοχή Τούρκων SOF σε δραστηριότητες εκτός της χώρας ειδικά έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, Ζ’ΜΑΚ αλλά και οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως οι Αμφίβιοι Καταδρομείς έχουν κερδίσει με το «σπαθί» τους την εκτίμηση Συμμάχων και φίλων με αποτέλεσμα να αποτελούν περιζήτητες Μονάδες για κοινές ασκήσεις ενώ οι προτάσεις που φτάνουν στο ΓΕΕΘΑ και τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου για συνεκπαιδεύσεις ειδικά στο εξαιρετικά απαιτητικό Ελληνικό «τερέν» έχουν πολλαπλασιαστεί. Από χθες έχει αρχίσει η μεγάλη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «Balkan Shield-22» με επίκεντρο το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και αντικείμενα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Συμμετέχουν  Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία.Την ευθύνη της άσκησης έχει η ΔΕΠ με επιχειρησιακή Μονάδα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Συνολικά θα λάβουν μέρος περισσότερα από 220 Στελέχη Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.  Η μεγάλη άσκηση των Βαλκάνιων SOF θα ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετα αντικείμενα υψηλής δυσκολίας στα οποία θα συμμετέχουν τόσο πλωτά μέσα όσο και εναέρια όπως μεταγωγικά C-27, ελικόπτερα Super Pumaαλλά και ελικόπτερα Apache, Chinook CH-47 αλλά και NH-90. Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη στο ΚΕΤΘ με αντικείμενο High Value Asset το οποίο προβλέπει προσβολή με αεροκίνηση και απελευθέρωση ομήρων. Στην επίδειξη θα συμμετέχουν μικτές ομάδες SOF αλλά και Ρουμανικό ελικόπτερο Super Puma.

Το 2022 κλείνει με έναν εντυπωσιακό απολογισμό για τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις  των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων εντός και εκτός συνόρων. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των Ελλήνων SOF  στον διαγωνισμό  Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» o οποίος πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας. Εκεί όπου οι γείτονες Τούρκοι  αναγκάστηκαν σε ταπεινωτική αποχώρηση στη μέση του διαγωνισμού με πρόφαση τη συμμετοχή της Κυπριακής ομάδας.Με τον διαγωνισμό να εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους Τούρκους καθώς οι δύο Ελληνικές Επιλεκτες Μονάδες της ΔΕΠ, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ ΜΑΚ οι  Κύπριοι κομάντος της Εθνικής Φρουράς επικράτησαν κατά κράτος.Οι γείτονες ταπεινωμένοι αποχώρησαν αφού δεν άντεξαν να δουν τα Στελέχη του ΕΤΑ να κατακτούν την 1η θέση και της Ζ’ ΜΑΚ την 4η σε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 36 ομάδες μεταξύ των οποίων SOF από ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία,Ιταλία και Κροατία.Και φυσικά ούτε λόγος για συμμετοχή τους στην «Balkan Shield». 

Aπούσα ήταν όμως η Τουρκία και από την μεγάλη Συμμαχική άσκηση αλεξιπτωτιστών «FALCON LEAP 22» η οποία φιλοξενήθηκε στο Eindhoven της  Ολλανδίας. Με την  Ελλάδα να  συμμετέχει στην άσκηση με δεκαμελή ομάδα αλεξιπτωτιστών   της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών από τον Ασπρόπυργο. Κορυφαία γεγονός και η αξιολογηση του ΕΤΑ από το ΝΑΤΟ με τη Μονάδα να συμπεριλαμβάνεται πλέον στις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.


σχετικα αρθρα