current views are: 165

6 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση20:56

Εικόνες καταστροφής και χάους σε Τουρκία και Συρία μετά τον φονικό σεισμό – Μέσα σε πολικές θερμοκρασίες αναζητούν επιζώντες

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.

Δημοσίευση 20:56’
seismos tourkia2

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών σε Τουρκία και Συρία από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) με το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας να δίνει ανα ώρα ισχυρούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός της τάξης των 7,7 Ρίχτερ με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνάει, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία τους 3.000, ενώ  αναμένεται να εκτοξευθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Ο αριθμός των θυμάτων από τις δύο πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία αυξάνεται ώρα με την ώρα, καθώς χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο πρώτος σεισμός, στις 4.17 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), βρήκε τους κατοίκους στον ύπνο.

«Με τη γυναίκα και τα παιδιά μου τρέξαμε προς την πόρτα του διαμερίσματός μας, που ήταν στον τρίτο όροφο. Μόλις την ανοίξαμε, όλο το κτίριο κατέρρευσε», αφηγήθηκε ο Ουσάμα Αμπντελχαμίντ, κάτοικος του Αζμαρίν, ενός συριακού χωριού στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ουσάμα νοσηλεύεται τώρα στο νοσοκομείο Αλ-Ράχμα, στην πόλη Νταρκούς. Σε δευτερόλεπτα, βρέθηκε παγιδευμένος στα χαλάσματα της τετραώροφης πολυκατοικίας, αλλά «ο Θεός τον έσωσε», όπως λέει. Σώθηκε και η οικογένειά του.

«Οι τοίχοι έπεσαν πάνω μας αλλά ο γιος μου κατάφερε να βγει έξω, άρχισε να φωνάζει. Μαζεύτηκε κόσμος και μας έβγαλαν», λέει συγκινημένος αυτός ο άνδρας. Όλοι οι γείτονές του σκοτώθηκαν.

Το νοσοκομείο στην Αλ Ράχμα έχει κατακλυστεί από κόσμο, τα ασθενοφόρα μεταφέρουν ασταμάτητα τραυματίες, μεταξύ αυτών και πάρα πολλά παιδιά. Μετέφεραν επίσης και 30 νεκρούς.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Στην Τουρκία οι νεκροί είναι 1.541, οι τραυματίες τουλάχιστον 9.733, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Τουλάχιστον 3.471 κτίρια κατέρρευσαν και ο απολογισμός θα αυξηθεί κι άλλο.

ap turkia seismos.jpg

Σκηνές Αποκάλυψης

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της είναι κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο και ο σύζυγός της, ο πεθερός και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας» είπε ο πρωί ο Μουχιτίν Ορακτσί, μπροστά στα χαλάσματα ενός κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη», είπε.

Η κακοκαιρία σε αυτήν την ορεινή περιοχή έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.

«Ακούμε φωνές εδώ και εκεί κάτω. Πιστεύουμε ότι ίσως 200 άνθρωποι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης αναφερόμενος σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Ντιγιάρμπακιρ.

Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, παντού οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να απομακρύνουν με τα χέρια ή με φτυάρια τα χαλάσματα.

Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί. Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί. Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες. «Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ. Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει», λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.

63e0a0794e3fe02aa4d4b7a3 230206003902 05 turkey earthquake 0206

«Η Ημέρα της Κρίσης»

Στο Χαλέπι, ο Ανάς Χαμπακέ, 37 ετών, μόλις αισθάνθηκε τον σεισμό, πήγε να πάρει τον γιο του και φώναξε στην έγκυο γυναίκα του να κατέβει στην είσοδο της τριώροφης πολυκατοικίας τους.

«Κατεβήκαμε τη σκάλα σαν τρελοί και μόλις φτάσαμε στον δρόμο, είδαμε δεκάδες κατατρομαγμένες οικογένειες. Κάποιοι είχαν γονατίσει και προσεύχονταν, άλλοι έκλαιγαν, ήταν σαν να είχε φτάσει η Ημέρα της Κρίσης», αφηγήθηκε.

«Δεν έχω αισθανθεί κάτι παρόμοιο όλα τα χρόνια του πολέμου. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις βόμβες», πρόσθεσε.

Tρόμος μετά τα φονικά Ρίχτερ στη Σανλιούρφα- Πάνω από 1.000 οι τραυματίες στην πόλη

Μια ατελείωτη ουρά αυτοκινήτων έχει σχηματιστεί σε λεωφόρο, καθώς οικογένειες αναζητούν έξοδο διαφυγής. Στο πεζοδρόμιο, μια οικογένεια προχωρά κάτω από το χιονόνερο, με τα πράγματά της, ό,τι σώθηκε, σε ένα μικρό καροτσάκι. Αναζητούν ένα καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα.

Η Σανλιούρφα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, συγκλονίστηκε από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή και στη γειτονική Συρία.

Στην επαρχία αυτή έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Περίπου 200 κτίρια κατέρρευσαν.

ap seismos.jpg

Αφού έπεσε η νύχτα, σε μια από τις μεγάλες λεωφόρους της πόλης δεκάδες διασώστες προσπαθούσαν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα ενός επταώροφου κτίριου, από το οποίο δεν απέμεινε τίποτα όρθιο.

«Υπάρχει μια οικογένεια γνωστών μου εδώ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ομέρ Ελ Τσουνέιντ, ένας 20χρονος Σύρος φοιτητής, που μένει σε κοντινή απόσταση και πήγε να βοηθήσει τους διασώστες, μαζί με τρεις φίλους του. «Μέχρι τις 11-12 το μεσημέρι, η φίλη μου απαντούσε στο τηλέφωνο, τώρα δεν απαντάει πια. Είναι εδώ από κάτω. Μάλλον δεν έχει πια μπαταρία», θέλει να πιστεύει ο νεαρός.

Απέναντί του, ένας ξεκοιλιασμένος καναπές, μια καρέκλα με στραβωμένα μεταλλικά πόδια, σκισμένες κουρτίνες που ανεμίζουν μέσα από τα χαλάσματα…

Δεκάδες κάτοικοι παρακολουθούν σιωπηλοί την επιχείρηση διάσωστης. Τα σωστικά συνεργεία απαιτούν απόλυτη σιγή για να ακούσουν τις φωνές των εγκλωβισμένων.

Ο Ομέρ και οι φίλοι του θα μείνουν εκεί όλη τη νύχτα, δεν τους νοιάζει η βροχή και το κρύο. «Έχω υποχρέωση», εξηγεί ο νεαρός.

Θα μείνουμε εδώ

Σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί, ο Εμίν Κατσμάζ κάθεται μπροστά από το κατάστημα επίπλων που διατηρεί, μαζί με τους τρεις υπαλλήλους του.

Τυλίχτηκαν με κουβέρτες και άναψαν μια φωτιά για να ζεσταθούν. Μία από τις βιτρίνες του καταστήματος έσπασε και ο έμπορος φοβάται πως θα μπουν κλέφτες.

Μια από τις κολόνες του επταώροφου κτιρίου έχει ραγίσει και ο Κατσμάζ ξέρει ότι δεν είναι ασφαλείς εκεί, αλλά δεν τον νοιάζει. «Θα μείνουμε εδώ όλη τη νύχτα, είναι το ψωμί μας», λέει.

Σε μικρή απόσταση, σε ένα πάρκινγκ της ίδιας λεωφόρου, μια οικογένεια έχει στριμωχτεί σε έναν λευκό αυτοκίνητο. Ο Μουσταφά Κογιουντζού, 55 ετών, η γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους.

«Περιμένουμε εδώ επειδή δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, προς το παρόν απαγορεύεται», είπε ο Μουσταφά.

Αν δεν τους επιτρέψουν να γυρίσουν στο σπίτι, θα κοιμηθούν σε ένα τζαμί της συνοικίας που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας για τους άστεγους.

«Αλλά το κτίριό μας είναι ασφαλές», λέει ο πατέρας, αν και η μεγαλύτερη κόρη του διαφωνεί: «Όχι, δεν είναι!».

Ο Μουσταφά την καθησυχάζει, αλλά και ο ίδιος φοβάται μήπως συμβεί ένας νέος μεγάλος σεισμός. «Ποιος δεν φοβάται; Όλοι φοβούνται!», λέει.


σχετικα αρθρα