current views are: 407

8 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:55

Εικόνες πολέμου στην Τουρκία: Χιλιάδες νεκροί και ελπίδες κάτω από τα συντρίμμια – Τα δευτερόλεπτα που άλλαξαν την Ανατολία

Ακόμη κι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοιλού, ψάχνει στα συντρίμμια για επιζώντες – Ξεπερνούν τους 8.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία.

Δημοσίευση 06:55’
63e1efdb4e3fe111803a67e2

Ακόμη κι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοιλού, ψάχνει στα συντρίμμια για επιζώντες – Ξεπερνούν τους 8.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία.

Διαφορετική είναι η μέρα που ξημερώνει στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό.  Ο σεισμός ισοπέδωσε τη ζωή 23 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ισχύς του ήταν ίση με αυτή 1.000 ατομικών βομβών.

Σαν φτιαγμένες από άμμο, πολυκατοικίες μόλις ενός έτους κατέρρεαν στη Μαλάτια. Κρανίου τόπος και η Αντιόχεια.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Γίνονται ακόμα μετασεισμοί. Εμείς είμαστε στα αμάξια, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια, δεν έχει ρεύμα, ο καιρός είναι πολύ δύσκολος, βρέχει, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τα καταστήματά μας και οι εκκλησίες μας έχουν καταστραφεί στην Αντιόχεια. Έχουμε ακόμα άτομα κάτω από τα σπίτια, περιμένουν να τους βγάλουν».

Σύμφωνα με τον κ. Σαχμπά, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς. Οπως είπε «από χθες στις 4.00 η ώρα δεν έχουν σταματήσει. Είμαστε σε σοκ»

Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ξεπερνούν τους 8.700 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Ανάμεσα στα συντρίμμια, εγκλωβισμένοι κρέμονται στο κενό, ικετεύοντας για βοήθεια. Μέσα από τα χαλάσματα οι διασώστες ανασύρουν ζωντανή μια ολόκληρη οικογένεια.

Αλλού ακούγεται ο θρήνος και αλλού οι ιαχές χαράς. Ασθενείς με ορούς στα χέρια ξαπλωμένοι στο χιόνι, εκλιπαρούν για βοήθεια.

Ακόμη κι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοιλού, ψάχνει στα συντρίμμια για επιζώντες.

Η φρίκη και ο τρόμος δεν έχουν γλώσσα, χρώμα και θρησκεία. Η οσμή του θανάτου είναι παντού η ίδια.

Συγκλονιστικά βίντεο με δύο αδερφάκια κάτω από τα συντρίμμια

Όσο περνάνε οι ώρες πληθαίνουν τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τις δραματικές διασώσεις των σωστικών συνεργείων.

Δύο αδερφάκια καταπλακωμένα από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Συρία είναι η φωτογραφία που έχει γίνει πλέον αντιπροσωπευτική της καταστροφής. Τα δύο παιδάκια, ηλικίας 4 και 6 ετών σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ζωντανά μετά από σχεδόν μία ημέρα. Το κοριτσάκι προστάτευε το κεφάλι του μικρού της αδερφού και άρχισε να χαμογελά για τους διασώστες όταν πλησίασαν.

Ο διασώστης της μιλά με χαρούμενη φωνή για να την ηρεμήσει και το κοριτσάκι φοβισμένο του απαντά.  Το κοριτσάκι του είπε όταν την βρήκε:  «Βγάλτε με από κάτω από αυτά τα συντρίμμια, κύριε, εμένα και την αδερφό μου, και θα γίνω σκλάβα σας».

Σημαντική η διεθνής βοήθεια

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα, Δευτέρα, στην Τουρκία. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια». 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «απολύτως υπερφορτωμένα»

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στη Συρία. Τα νοσοκομεία στη σεισμόπληκτη Συρία είναι «απολύτως υπερφορτωμένα», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι, Angela Kearney, στο CNN.

Η Kearney είπε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με τραύματα, σπασμένα κόκαλα και εκδορές, ενώ κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν επίσης στο νοσοκομείο για να ζητήσουν βοήθεια για το ψυχικό τραύμα που υπέστησαν.

Ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν, το έργο είναι πολύ δύσκολο, πρόσθεσε η Kearney.

Περιγράφοντας τη σκηνή στο Χαλέπι όταν χτύπησε ο σεισμός τη Δευτέρα, η ίδια είπε πως τα παιδιά που έχουν ήδη τραυματιστεί από τον πόλεμο ήταν «μπερδεμένα, δεν ήξεραν τι συνέβαινε».

Όπως είπε, το πρωί της Δευτέρας, όταν η UNICEF ξεκίνησε το έργο της στην περιοχή, υπήρχαν επτά σχολεία στην πόλη του Χαλεπιού που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 67 σχολεία και σήμερα είναι σχεδόν 200.

«Σε όλα αυτά τα σχολεία που έχουν υποστεί μερικές ζημιές, υπάρχουν οικογένειες που εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μόνο με τις πιτζάμες τους».


σχετικα αρθρα