current views are: 119

1 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση07:07

Εκλογές 2023: Χαμένοι… στη μετάφραση στο ΠΑΣΟΚ – Ο ΕΝΦΙΑ, ο Παραστατίδης, οι φόροι και η μονταζιέρα

Στο «εκλογικό spotlight» βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μα οι τοποθετήσεις των στελεχών του φαντάζουν μπερδεμένες

Δημοσίευση 07:07’
ΠΑΣΟΚ

Στο «εκλογικό spotlight» βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μα οι τοποθετήσεις των στελεχών του φαντάζουν μπερδεμένες

Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη φορολογική πολιτική του κόμματος, η οποία έχει «σηκώσει» αρκετή σκόνη τα τελευταία 24ωρα και όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, προαναγγέλλοντας την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, κατά την παρουσία του σε εκπομπή του OPEN, σε μια δήλωση που απαντήθηκε τόσο επίσημα, από το ίδιο το κόμμα, όσο και από τον Παύλο Χρηστίδη.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Όταν ρωτήθηκε, αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΈΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε και έπειτα από λίγες ώρες, μίλησε για fake news.

Η περίπτωση Μπατζελή  και η αύξηση στη φορολογία των μερισμάτων

Να δικαιολογήσει την αύξηση στο 15% της φορολογίας των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω επιχείρησε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, Κατερίνα Μπατζελή, παρά τις αναλύσεις που δείχνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η κυρία Μπατζελή έκανε και ένα thread στο twitter επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και έφερε στην επικαιρότητα η δήλωση του Παναγιώτη Δουδωνή το πρωί της Τρίτης.

Στις αναρτήσεις της η Κατερίνα Μπατζελή ξεκινά, μάλιστα, με το συμπέρασμα ότι με τις δηλώσεις Δουδωνή και Μάντζου «τους ξεσκεπάσαμε με τη φορολόγηση μερισμάτων διότι η ΝΔ προστατεύει τους “έχοντες”, επιβαρύνει μιθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες κ εντείνει τις ανισότητες» πριν να προχωρήσει σε παράθεση παραδειγμάτων.

Ο «εγκέφαλος» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ απαντά

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “In Social” και υπεύθυνος για τη σύνταξη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Χριστοδουλάκης απάντησε στην κριτική, που δέχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για το φορολογικό του πρόγραμμα αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι το συγκρίνουν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πώς πρόκειται «για εξαιρετικά κακόβουλη, διότι η φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονομερής και επιβαρυντική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τελικά δεν υπηρέτησε καθόλου την ανάπτυξη. Εμείς έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Κάθε κόμμα κάπου εστιάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εστιάσει στην υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην υπερφορολόγηση των φτωχών νοικοκυριών, έτσι ώστε να απομυζήσει πόρους από εκεί μέσω του ΦΠΑ και να φτιάξει τα διάφορα εκλογικά επιδόματα τα οποία θέλει. Εμείς εστιάζουμε μόνο στα πολύ πλούσια στρώματα, έτσι ώστε να έχουμε μια ήπια φορολογική μεταβολή και να χρηματοδοτήσουμε μέσω αυτής κοινωνικές πολιτικές».

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία, είναι σε τόσο δύσκολη θέση να εξηγήσει τη δική της οικονομική πολιτική και τη δική της φορολογική πολιτική, αρπάχτηκε από ένα σαρδάμ για να κάνει ολόκληρο θέμα. Ολόκληρη μυθολογία έστησε μέσα σε μια ημέρα – για τα δήθεν σχέδια φορολογικής επιδρομής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Ηχηρή καταγγελία Μαρινάκη

Στον απόηχο όσων συνέβησαν, το βράδυ της Τετάρτης ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, προέβη σε μία καταγγελτική ανάρτηση. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εξαφάνισε από την ιστοσελίδα του το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Και ανέφερε μεταξύ άλλων:

– Για ποιον λόγο αποσύρθηκε το πρόγραμμα; Μήπως γιατί πλέον δεν ισχύουν όσα υπόσχονταν πριν από λίγους μόλις μήνες;

– ‘Αραγε θα το επαναφέρουν στο site ίδιο ή παραλλαγμένο;

– Ποιο από όλα τα προγράμματα ισχύει τελικά;

– Ποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους;


σχετικα αρθρα