current views are: 543

24 Μαΐου 2023
Δημοσίευση17:03

Εκλογές 2023: Ενταφιασμός της απλής αναλογικής – Debate μάλλον …γιοκ – Ποιοι θα είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί στα κρίσιμα υπουργεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα debate των δύο, στην προεκλογική περίοδο των επόμενων εκλογών

Δημοσίευση 17:03’
Εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα debate των δύο, στην προεκλογική περίοδο των επόμενων εκλογών

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για την απλή αναλογική.

Βασίστηκε σε ουτοπίες ότι για παράδειγμα το ΚΚΕ θα αλλάξει. Επιχείρησε να «παντρέψει» τον Νίκο Ανδρουλάκη που το κόμμα του πλήρωσε και την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ την εποχή των μνημονίων για να μείνει η χώρα στην ΕΕ, με τον Γιάνη Βαρουφάκη που εν έτει 2023 έβγαλε από το συρτάρι το σχέδιο για το παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα «Δήμητρα» και ξύπνησε το ελληνικό δράμα του 2015 όταν η χώρα βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο να πεταχτεί η χώρα και από το ευρώ και από την ΕΕ.

Θέμα κουλτούρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική ταλαιπώρησε και τους πολίτες που ζουν στον αστερισμό μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου προκειμένου η οποία κατέληξε στην ακύρωση της απλής αναλογικής. Αυτή ήταν η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πιστεύει σε σταθερές κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη αναγνώρισε την αποτυχία της απλής αναλογικής. Στην σύσκεψη υπό την κυρία Σακελλαρόπουλου ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε ότι δεν φταίει το εκλογικό σύστημα. Απλή αναλογική υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και λειτουργεί. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε την κουλτούρα των συνεργασιών γι’ αυτό και δεν προχώρησε, όπως τόνισε.

Debate;

Μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και κατά την έξοδό τους από το προεδρικό μέγαρο κάποια στιγμή περπατούσαν μαζί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος που ήταν ανάμεσα τους.

Ακολούθησε ένας διάλογος που δείχνει ότι το debate παραμένει στο τραπέζι αλλά για όλους. Το debate των δύο το οποίο μετ´ επιτάσεως ζητούσε ο κ.Τσίπρας από τον κ. Μητσοτάκη δεν συζητήθηκε και θα συζητηθεί στην διακομματική επιτροπή που θα συγκροτηθεί για την προεκλογική περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα debate των δύο, στην προεκλογική περίοδο των επόμενων εκλογών που ο στόχος πλέον είναι το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.

Ακολούθησε αυτός ο διάλογος

Τσίπρας: Θα κάνουμε debate;

Μητσοτάκης: Δεν βλέπω το λόγο…

Βελόπουλος: Έχεις τον αέρα του νικητή και δεν το θέλεις.

Μητσοτάκης: Εμένα μου άρεσε.

Βελόπουλος: Να κάνεις με όλους.

Μητσοτάκης: Θα το σκεφτώ.

Βελόπουλος: Μην το σκέφτεσαι. Είπες ότι θα το κάνεις. Αλλιώς θα εκτεθείς.

Θεσμική και τυπική

Η σύσκεψη των πέντε πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο Δημοκρατίας κράτησε μόλις 30 λεπτά και ήταν καθαρά θεσμική και τυπική δεδομένου ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απέβη άκαρπη όπως τόνισαν και οι κύριοι Μητσοτάκης Τσίπρας και Ανδρουλάκης που κλήθηκαν. Η πρόεδρος τους ενημέρωσε ότι προχωράει στο επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ζήτησε την επιβεβαίωση τους ότι όλοι συμφωνούν για εκλογές στις 25 Ιουνίου. Συμφώνησαν και έγινε μία σύντομη συζήτηση για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

ΠτΔ: Δεν προκύπτει κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούμε για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μητσοτάκης: Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.

Ανδρουλάκης: Έχει σημασία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να τοποθετηθούν πρόσωπα που γνωρίζουν το χαρτοφυλάκιο. Ιδιαίτερα μετά τις τουρκικές εκλογές αυτό είναι απαραίτητο. Πρόσωπο κοινής αποδοχής πρέπει να είναι και ο υπουργός Οικονομικών διότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και είναι καλό να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις.

Βελόπουλος: Έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στο Εξωτερικών και στο Άμυνας. Πρέπει να είναι σοβαρά, με κύρος.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση

Στη συνέχεια η κυρία Κατερίνα Σακελλαρόπουλου κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά για να του αναθέσει την πρωθυπουργία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Κύριε πρόεδρε, σας κάλεσα μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τις εκλογές και μετά τη σημερινή συνάντηση με τους αρχηγούς όπου διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης» δήλωσε η Πρόεδρος Δημοκρατίας. «Φθάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του συντάγματος, που είναι η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ανακοίνωσα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να αναθέσω σε εσάς την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.»

«Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε, είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης να αναλάβω» απάντησε ο κ.Σαρμάς.

Υπηρεσιακοί υπουργοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ανατεθεί στον Πρέσβης επί Τιμή Παύλο Αποστολίδη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στον στρατηγό ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση, πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ.

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο, καθώς άρχισε η αντιπυρική περίοδος.

Το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβει η γιατρός Αναστασία Κοτανίδου.

Το Υπουργείο Παιδείας η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Θα είναι και η εποπτεύουσα των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν την 1 Ιουνίου.

Μέχρι αύριο το απόγευμα θα έχει ανακοινωθεί και ορκιστεί, όπως φαίνεται, η υπηρεσιακή κυβέρνηση και την Παρασκευή θα γίνει η παράδοση παραλαβή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την Κυριακή το απόγευμα στις έξι θα ορκιστεί η Βουλή που προέκυψε στις 21 Μαΐου. Την Δευτέρα θα συνεδριάζει η ολομέλεια για να εκλέξει το προεδρείο και αμέσως μετά θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν και επίσημα πλέον οι εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

 


σχετικα αρθρα