current views are: 260

2 Απριλίου 2023
Δημοσίευση15:05

Εκλογές 2023: «Οδηγίες προς ναυτιλομένους» – Πού ψηφίζετε – Πόσες μέρες άδεια δικαιούστε

Όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τις προσεχείς εκλογές

Δημοσίευση 15:05’
Εκλογές
ÅÈÍÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ 2019 / ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐO ÁÐÏ ÔÇÍ ØÇÖÏÖÏÑÉÁ ÓÅ ÅÊËÏÃÉÊÏ ÔÌÇÌÁ ÓÔÇÍ ÁÑÃÏËÉÄÁ.ÊõñéáêÞ 7 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τις προσεχείς εκλογές

Ο κύβος ερρίφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις εκλογές να λαμβάνουν χώρα στις στις 21 Μαΐου.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για όσα οφείλει να γνωρίζει κάθε ψηφοφόρος για την επερχόμενη διαδικασία.

Εκλογές 2023: Σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζω

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις επερχόμενες εκλογές, χρειάζεται να μπείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Κάνοντας κλικ εδώ θα πρέπει να συμπληρώσετε:

ή τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Εκλογές 2023: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου, όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

Η Κυριακή του Πάσχα 2023 γιορτάζεται την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 για τους ορθόδοξους. Τα σχολεία κλείνουν την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Φέτος θα κλείσουν στις 7 Απριλίου 2023. Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, στις 24 Απριλίου 2023.

4846821


(EUROKINISSI)

Πόσες ημέρες είναι η εκλογική άδεια

Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Σημειώνεται πως η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Για τους μισθωτούς με πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Εκλογές 2023: Οδηγίες για απόδημους

Η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, για την ψήφο των αποδήμων αφορά όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, που τους επιτρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σημείο της κατοικίας τους εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή την θυροκόλληση της απόφασης.

Αν για παράδειγμα, οι εκλογές προκηρυχθούν επισήμως στις 24 Απριλίου και θυροκολληθεί την ίδια ημέρα στο Κοινοβούλιο το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ψήφο των αποδήμων θα «τρέχει» τουλάχιστον έως και τις 12 Απριλίου.

Όσοι κάνουν την αίτηση έπειτα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

-να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
-να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

 


σχετικα αρθρα