current views are: 120

22 Μαΐου 2023
Δημοσίευση13:04

Εκλογές 2023: Πώς βλέπουν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τα ξένα ΜΜΕ – «Θρίαμβος Μητσοτάκη, ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα»

O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαιρετίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό» σχολιάζει το BBC.

Δημοσίευση 13:04’

O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαιρετίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό» σχολιάζει το BBC.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας καλύπτεται εκτενώς από τα διεθνή ΜΜΕ σήμερα Δευτέρα 22/5 και αναφέρονται στην προοπτική των νέων εκλογών το καλοκαίρι αλλά και στις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Γερμανία

Στο απροσδόκητο εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζουν οι γερμανικές εφημερίδες στα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες τους για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Επισημαίνουν επίσης ότι παρά την «εκπληκτική σαφήνεια» της εκλογικής νίκης, η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει μετά από νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με εκπληκτική σαφήνεια – αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της και ένας συνασπισμός είναι απίθανος. Αυτός είναι μάλλον ο λόγος που θα διεξαχθούν νέες εκλογές… Το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα της Ελλάδας, Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αργά το βράδυ, το κόμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε το 40,8% των ψήφων – και έτσι είναι πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αριστερό Σύριζα του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Süddeutsche Zeitung (SZ).

«Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν σωστές και λανθασμένες ταυτόχρονα: Από τις έρευνές τους πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, όλα τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα είχαν διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το συντηρητικό του κόμμα, Νέα Δημοκρατία ήταν πιθανό να είναι νικητές. Πράγματι, αυτό συνέβη. Αυτό που δεν κατάφεραν όμως να προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις ήταν η σαφήνεια αυτής της νίκης… Το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με σαφή διαφορά. Επειδή ο πρωθυπουργός αποκλείει έναν συνασπισμό, νέες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη στα τέλη Ιουνίου, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Οι Έλληνες έδωσαν και πάλι σαφή εντολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι πρέπει να πάνε ξανά στις κάλπες – πιθανότατα τον επόμενο μήνα», αναφέρει η DIE WELT.

HANDELSBLATT (HB)

Η Han«Με ποσοστό 40,8%, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ξεκάθαρος νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών. Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση προς το παρόν. Το απόγευμα των εκλογών, ο Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνασπισμού. Πάντα έκανε εκστρατεία για την αυτοδυναμία. Οι επόμενες εκλογές ενδέχεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εκλογές στην Ελλάδα απασχόλησαν και τα Βρετανικά ΜΜΕ εκτενώς και σχολιάζουν ότι οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψήφισαν με γνώμονα το υψηλό κόστος ζωής και την οικονομία.

Σε μια εκλογή όπου κυριαρχούσε η ανησυχία για την κρίση του κόστους ζωής, οι Έλληνες ξεχώρισαν την οικονομία, επικαλούμενοι αναμνήσεις από το δράμα του χρέους του έθνους πριν από μια δεκαετία και τιμωρώντας τη λιτότητα που επιβλήθηκε σε αντάλλαγμα για έκτακτα κεφάλαια για να κρατήσει τη χώρα όρθια διαπιστώνει η εφημερίδα Guardian.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η πρώτη αφότου η ΕΕ και το ΔΝΤ, που ενορχήστρωσαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία, έπαψαν να εποπτεύουν τα οικονομικά της χώρας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαιρετίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό» σχολιάζει το BBC.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για τετραετή κυβέρνηση.

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές την Κυριακή, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα επισημαίνει το Reuters. Οι εκλογές ήταν ένα δυνητικά απειλητικό πλήγμα για τον Τσίπρα σχολιάζει  η Financial Times.

Ιταλία

Εκλογές 2023: Πώς βλέπουν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τα ξένα ΜΜΕ – «Θρίαμβος Μητσοτάκη, ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα»

Το Euronews γράφει: «Ελλάδα, κερδίζουν οι συντηρητικοί, αλλά ενδέχεται επιστροφή στις κάλπες» ενώ το ιταλικό πρακτορείο ANSA σημειώνει: «Στην Ελλάδα κερδίζει ο Μητσοτάκης: Καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, νίκησε η ελπίδα»

«Εκλογές στην Ελλάδα: κερδίζουν οι συντηρητικοί του Μητσοτάκη αλλά οδεύουμε προς νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου» αναφέρει η εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Συντρηπτική νίκη στην Ελλάδα για τους συντηρητικούς του Μητσοτάκη» ο τίτλος του πρακτοείου AGI ενώ η Il Post γράφει: «Στην Ελλάδα κέρδισε η Κεντροδεξιά».

Κύπρος

Ψήφος εμπιστοσύνης στη σταθερότητα είναι το κύριο θέμα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η οποία σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει λίγο για νίκη – σεισμό της ΝΔ, καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα, καθώς και ισχυροποίηση ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ.

Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα, αναφέρει η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, η οποία στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, σημειώνει ότι πρόκειται για συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές και βαρύτατη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από την τεράστια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει αυτοδυναμία και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό αριθμό εδρών από αυτές που πήρε το 2019, τονίζεται στο θέμα της εφημερίδας.

Σάρωσε ο Μητσοτάκης είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ, η οποία επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επαναπαύεται στην ισχύ των 145 εδρών και θα διεκδικήσει αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τέλος, η εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ χαρακτηρίζει ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας το αποτέλεσμα που ανέδειξε η κάλπη.

Γαλλία

Για άνετη νίκη της ΝΔ μιλάει ο γαλλικός Τύπος, «αλλά δεν κατάφερε αυτοδυναμία γι’ αυτό πιθανότατα, με άλλο εκλογικό σύστημα, η χώρα θα πάει σε νέα εκλογική αναμέτρηση τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου». Ακόμα σημειώνουν ότι ο Α. Τσίπρας  είναι ο μεγάλος ηττημένος της αναμέτρησης και υπογραμμίζουν την αποχή στο 40%.


σχετικα αρθρα