current views are: 273

24 Μαΐου 2023
Δημοσίευση07:15

Εκλογές 2023: «Σπριντ» για δεύτερες κάλπες – Στις 11 η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών – Τα ονόματα των υποψήφιων υπηρεσιακών πρωθυπουργών

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές θα μετέχουν σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Δημοσίευση 07:15’
Εκλογές

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές θα μετέχουν σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου, θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να συμφωνήσουν στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τους υπουργούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν τη χώρα στις επόμενες εκλογές.

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές θα μετέχουν σε σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει η σύσκεψη ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική επιταγή της τελευταίας διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

Αθήνα, 23.5.2023

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος.

Σύσκεψη

Εκλογές 2023: Ποιοι θα απαρτίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ο νέος πρωθυπουργός

Λίγες ώρες έμειναν για να ανακοινωθεί ότι τη διακυβέρνηση της χώρας θα την αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των διερευνητικών εντολών και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές και να αντιμετωπίσει όποια ζητήματα παρουσιαστούν.

Υποψήφιοι για τη θέση αυτήν είναι οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας: του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

Είθισται στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να τοποθετείται ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και η αρχαιότητα εισαγωγής στο δικαστικό σώμα.

Ποιος είναι ο πιθανότερος

Οι πληροφορίες από τον χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού.

Αν επιβεβαιωθεί η επιλογή του κ. Σαρμά, θα ολοκληρωθεί η τριάδα των υπηρεσιακών πρωθυπουργών από όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια, καθώς είχαν προηγηθεί ο Παναγιώτης Πικραμένος (από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και η Βασιλική Θάνου (από τον Άρειο Πάγο).

Ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 και εισήχθη στο Σώμα το 1987, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα αποδεχθεί ή αν θα απορρίψει μια πιθανή πρόταση.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν κύκλοι του δικαστικού σώματος, η επιλογή για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έστω και κάτω από την αναγκαιότητα της ακυβερνησίας, θεωρείται «υπηρεσιακό καθήκον» για έναν δικαστικό, ο οποίος θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Σύνταγμα.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.

Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.

Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Δύο πρέσβεις για το ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για το υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτά των πρέσβεων Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, θα παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.


σχετικα αρθρα