current views are: 49

26 Μαΐου 2023
Δημοσίευση07:01

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα και τα χαρτοφυλάκια της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά – Σήμερα στις 12 η ορκωμοσία

Τα προφίλ των προσώπων της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά

Δημοσίευση 07:01’
5898183 1 scaled

Τα προφίλ των προσώπων της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά

Ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά που θα διενεργήσει τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και ‘Άμυνας τοποθετήθηκαν αντίστοιχα ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υφυπουργός ‘Άμυνας στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο υπ. Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε ο πρώην Α/ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Παρασκευής

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στελεχώθηκε από πρόσωπα ειδικώς καταρτισμένα για τη θέση που αναλαμβάνουν.

  • – Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλης Κασκαρέλης, Πρέσβης Ε.Τ.
  • – Υπουργός  Εθνικής Άμυνας:  Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ.
  • – Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης, δημοσιογράφος.
  • – Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Χαράλαμπος Λαλούσης, επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ.
  • – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς.
  • – Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας.
  • – Υπουργός Εσωτερικών:  Καλλιόπη Σπανού.
  • – Υπουργός  Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης, νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • – Υπουργός Παιδείας:  Χρήστος Κίττας, πρώην πρύτανης.
  • – Υπουργός  Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος καθηγητής Νομικής.
  • – Υπουργός Ανάπτυξης: Ελένη Λούρη, πρώην υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • – Υπουργός Πολιτισμού: Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Λυρικής.
  • – Υπουργείο Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα , πρώην διευθύνουσα σύμβουλος marketing  Greece.
  • – Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος.
  • – Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Θεόδωρος Κλιάρης.
  • – Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Δανιήλ Έσδρας.
  • – Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας.

Κυβέρνηση Σαρμά: Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης, νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Σιακαντάρης θα είναι ο νέος κυβερνητικές Εκπρόσωπος.

Tο βιογραφικό του Ηλία Σιακαντάρη

Ο Ηλίας Σιακαντάρης σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και πήρε μάστερ στη δημοσιογραφία από το Columbia University Graduate School of Journalism της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε στο CBSNews, στην ΙΗΤ/Kathimerini English Edition, στις εκδόσεις ΙΜΑΚΟ, Λυμπέρη, την Καθημερινή, την Ημερησία, την Οικονομική Επιθεώρηση – μεταξύ άλλων. Αρθρογραφεί στο STATUS. Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και ξένα έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα.

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και προσπαθεί να μάθει φαρσί (χρόνια τώρα…). Ξεκίνησε να εργάζεται στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ λίγο πριν τη πιλοτική πρώτη εκπομπή τον Απρίλιο του 2006. Αρχικά κάλυπτε και τα δύο αντικείμενα της εξειδίκευσής του: Οικονομία και Ιράν.

Σήμερα, γράφει και παρουσιάζει δελτία ειδήσεων για την ΕΡΤ. Παρακολούθησε το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης από το 2008 με καθημερινή εκπομπή.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Κυβέρνηση Σαρμά: Ο πολύπειρος Βασίλης Κασκαρέλης, νέος υπουργός Εξωτερικών

Ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της διπλωματίας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο λόγος για τον πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, που υπήρξε μέλος της ελληνική διπλωματικής υπηρεσίας από το 1974, έχοντας υπηρετήσει σε αρκετές μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αναπληρωτής Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το 2000 είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε ρόλο διαπραγματευτή στις συζητήσεις οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

kaskarelis

Στη συνέχεια, το 2004 βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της ΕΕ, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση.

Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.

Κυβέρνηση Σαρμά: Με μπερέ στο υπουργείο Άμυνας

Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέλαβε ο Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος γεννήθηκε το 1959. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Είναι στρατηγός εν αποστρατεία και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019 έως την 31η Αυγούστου 2021.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 9 Αυγούστου του ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση μονάδων και σχηματισμών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της Διακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων, να καθορίζει την υγειονομική πολιτική στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τις αιτήσεις απονομής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατωτέρων Αξιωματικών, των Ανθυπασπιστών και των Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών κλπ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίστηκε Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 ως Ανθυπίλαρχος. Έχει υπηρετήσει σε μονάδες τεθωρακισμένων, ως ουλαμαγός και διοικητής Ίλης Μέσων Αρμάτων, διοικητής Ίλης Υποψηφίων Εφέδρων Αξιωματικών (Υ.Ε.Α.), καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής. Από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο.

7688 1576658513 720 593485

Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμη ως επιτελής επιχειρήσεων στην Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Αλεξανδρούπολη, διευθυντής του Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ (2012 – 2014), Διοικητής της 95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (2014 – 2015), Διοικητής του Γ ΄ Σώματος Στρατού / NRDC-GR (2016 – 2017).

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 16 Ιανουαρίου 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στις 25 Ιανουαρίου 2019, κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Στον Αλκιβιάδη Στεφανή έχουν απονεμηθεί παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Κυβέρνηση Σαρμά: Ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θόδωρος Πελαγίδης, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών

Στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τοποθετείται ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θόδωρος Πελαγίδης.

Ο Θεόδωρος Πελαγίδης είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων, την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, την εξυγίανση τραπεζών. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από τον 9/2012 έως 19/9/2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil., 1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

Έχει διατελέσει Fulbright scholar στο Columbia University (2008) & NBG fellow στο HO, LSE (2010). Έχει επίσης εργασθεί ως expert στο Internal Evaluation Office του IMF (2015) σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην EC το 2018 (Horizon 2020).

Έχει τουλάχιστον 70 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές μεταξύ των οποίων: International Review of Law and Economics, Journal of Economic Studies, The Journal of Economic Policy Reform, The Journal of Policy Modelling, Cambridge Journal of Economics, European Journal of Law and Economics, Managerial and Decision Economics, Economists’ Voice, The Cato Journal, Review of International Studies, Journal of Post-Keynesian Economics, Asian Journal of Shipping and Logistics, etc.

Πελαγίδη

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εδράζονται στις περιοχές των Οικονομικών της Νομισματικής Ενοποίησης, της Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Νομισματικής και Οικονομικής Ολοκλήρωσης, της Θετικής Πολιτικής Οικονομίας και των Ναυτιλιακών Οικονομικών.

Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 16 μονογραφίες μεταξύ των οποίων, Η Προσοδοθηρία και οι Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Οικονομία (2006), Η Στιγμή της Στροφής και ο Προοδευτικός Πραγματισμός στην Ελληνική Οικονομία (2010), Κατανοώντας την Κρίση στην Ελληνική Οικονομία (2013), Μέση Γη. Η Επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου. Θεωρία και Οικονομικές Πολιτικές (2017) και Η Ελληνική Οικονομία πριν και μετά τον Covid-19 (2020).

Διεθνώς έχει εκδώσει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία:-Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan 2011 & 2012, 2nd ed.)-Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014, -Who’s to Blame for Greece? Austerity in Charge of Saving a Broken Economy, MacMillan/Palgrave 2016, -Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism are Destroying a Country with High Potential, Springer/MacMillan/Palgrave 2018, 2nd Ed. – Who’s to Blame for Greece? Life after Bankruptcy. Between Recovery and Sub-standard Growth, Springer/MacMillan Palgrave 2021, 3nd Ed, June.

Έχει δημοσιεύσει κείμενα και παραχωρήσει συνεντεύξεις στους Financial Times, e-CNN, e- New York Times, WSJ, The Guardian, La Croix, Die Welt, RSR Suisse, Berlingske, Washington Post, Bloomberg, Toronto Star, The Washington Times, Financial Times, El Mercurio, ElPais, κ.α. ενώ δημοσίευε σε τακτική βάση άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα του Brookings Institution, Global, Washington D.C. την περίοδο 2015-2020.

Κυβέρνηση Σαρμά: Ο καθηγητής Πληροφορικής, Σωκράτης Κατσίκας, νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Σωκράτης Κάτσικας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά και να πάρει την σκυτάλη από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, ΗΠΑ (1984) και Δρ Μηχ/κός Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987).

Σήμερα είναι καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του προγράμματος αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association – EUA) και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ίδιου προγράμματος. Διετέλεσε πρύτανης (2003-2006) και αντιπρύτανης (1997-2003) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2006-2008), μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (2008-2009), αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) (2009), Εθνικός Εκπρόσωπος στην επιτροπή Προγράμματος του Προγράμματος «’Ανθρωποι» του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2009), γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2009 – 2012), μέλος της επιτροπής Πληροφορικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (2011 – 2012), πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (2013-2014) και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (2013-2015).

Κατσίκα

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Κατσίκα είναι στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 230 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης, ως ερευνητής, ως επιστημονικός διευθυντής, και ως διευθυντής προγράμματος στις περιοχές αυτές. Συμμετέχει στις επιστημονικές επιτροπές κρίσης άρθρων αρκετών επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 33 βιβλίων και έχει συμμετάσχει ή προεδρεύσει σε επιστημονικές επιτροπές περισσότερων από 400 επιστημονικών διεθνών συνεδρίων.

Κυβέρνηση Σαρμά: Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου νέα υπουργός Εργασίας

Η 61χρονη Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών – Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ – Σορβόννης και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Παρισίων Ι – Σορβόννης.

Από το 1989 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, δικαίου της υγείας και δημοσίου δικαίου. Από το 2012 είναι νομικός σύμβουλος του νπιδ Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Έχει διατελέσει δικηγόρος – νομικός σύμβουλος με σχέση έμμισθης εντολής στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) (2001-2012), στην ανώνυμη μελετητική εταιρεία «Άνυσμα ΑΕ» (1999-2002) και στην «Ευρωπάρκιν ΑΕ» (1993-1999). Επίσης, από το 1994 μέχρι το 2001 ήταν δικηγόρος κατ’ αποκοπήν στον οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης «Ταμείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (ΤΕΒΕ)».

Γνωρίζει καλά τα ασφαλιστικά θέματα και εκ των θέσεων που έχει αναλάβει κατά καιρούς.

Είναι αναπληρωματικό μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) (2012-σήμερα) και έχει διατελέσει μέλος επιτροπών, όπως: (2010) της Επιτροπής των Ειδικών για το Ασφαλιστικό, (2002) της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επίσης, έχει υπηρετήσει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (2012), έχει διατελέσει Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη υπεύθυνη του Κύκλου Κοινωνικής Προστασίας (2003-2008), μέλος της επιστημονικής γραμματείας του Mutual Information System on Social Protection (Μissoc) της ΕΕ (2003-2007), ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2002-2003).

XI6I0171 min

Συνεργάστηκε ως εμπειρογνώμονας για θέματα ασφαλιστικού δικαίου και κοινωνικού διαλόγου με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (2011). Είναι επίσης αναπληρωματικό μέλος της ανεξάρτητης Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2014-σήμερα).

Μέλος του Εuropean Institute of Social Security (EISS), του της επιστημονικής επιτροπής της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΟΔΙ) του ΔΣ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Παν/μιου Αθηνών (ΕΚΑΥΠ) και μέλος της Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΔΕΚΑ). Υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ (2007 – 2009) της European Women Lawyers Association).

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και δικαίου της υγείας. Είναι μέλος της συντακτικής Επιτροπής της Θεωρίας και Πράξης Δημοσίου Δικαίου.

Έχει πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά.

Το 2002 συμμετείχε στην επιστημονική επεξεργασία του ν. 3029/02 ως μέλος της Επιτροπής της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Είναι ειδική επιστήμονας με βαθμολογική αντιστοιχία Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο της Κοινωνικής Ασφάλειας. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.


σχετικα αρθρα