current views are: 11

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:19

Εκλογές: Κάηκε το σενάριο του αιφνιδιασμού τον Ιανουάριο – Τα podcasts, ο πήχης και το LNG -Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ

Η προεκλογική καμπάνια θα κλιμακωθεί στην τελική ευθεία για τις εκλογές αφού πολλά λεφτά δεν υπάρχουν πλέον στα κομματικά ταμεία.

Δημοσίευση 15:19’
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η προεκλογική καμπάνια θα κλιμακωθεί στην τελική ευθεία για τις εκλογές αφού πολλά λεφτά δεν υπάρχουν πλέον στα κομματικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μυρίζει εκλογές αλλά καίει ένα – ένα τα σενάρια με τις ημερομηνίες τα οποία πέφτουν στη δημόσια συζήτηση με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς ο ίδιος δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν έχει πάρει ακόμη τις τελικές αποφάσεις του.

Ένα από αυτά ήταν με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023, στις 17 Δεκεμβρίου, που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας την ημερομηνία των εκλογών στις αρχές του νέου χρόνου.

Στο Λονδίνο διαψεύστηκε ότι ο Ιανουάριος θα είναι μήνας εκλογών, οπότε πλέον τα σενάρια ξεκινούν από τον Φεβρουάριο και μετά. Ένα από αυτά αναφέρει για αποφάσεις του πρωθυπουργού μετά του Αγίου Βαλεντίνου (μέσα Φεβρουαρίου).

Θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε το κλίμα από τις κοινωνικές αντιδράσεις στην ακρίβεια και το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα των επιδοτήσεων στο ρεύμα και στην θέρμανση ενώ θα φανεί και εάν θα είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες και τα χιόνια.

Μία δεύτερη Αττική Οδό, δεν θα αντέξει η ΝΔ. Θα είναι μεγάλο το κόστος που θα υποστεί παραμονές εκλογών.

Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης έχει εργαστεί σκληρά και μεθοδικά ώστε να αποτρέψει τα χειρότερα και να καλύψει τα μεγάλα κενά στον συντονισμό που υπήρχαν πέρυσι. Όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη.

Με την προκήρυξη των εκλογών, θα αρχίσει επισήμως μία μακρά προεκλογική περίοδος, διάρκειας τουλάχιστον δυόμιση μηνών, με δεδομένο ότι θα στηθούν δύο κάλπες, η πρώτη με την απλή αναλογική, και η δεύτερη με το εκλογικό σύστημα το οποίο ψήφισε η ΝΔ. Οπότε η χώρα θα βρίσκεται στο ρελαντί και η κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο ακόμη να φέρει αποτελέσματα.

εκλογές - κάλπη

Η μάχη

Η προεκλογική καμπάνια θα κλιμακωθεί στην τελική ευθεία για τις εκλογές αφού πολλά λεφτά δεν υπάρχουν πλέον στα κομματικά ταμεία. Η ΝΔ ξεκίνησε και τα podcasts με τίτλο «Το είπατε! Το κάνατε;» Πρώτος καλεσμένος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι ψηλά αλλά το στοίχημα είναι να περάσει από πάνω η ΝΔ διότι αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στους πολίτες τα πράττει.

Η τσέπη!

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εκεί που θα παιχτούν οι εκλογές και η απήχηση των κομμάτων στους ψηφοφόρους, είναι η τσέπη τους και οι απαντήσεις απέναντι στον μεγάλο εχθρό που είναι η ακρίβεια. Σ’ αυτό το πεδίο θα δοκιμαστούν οι προτάσεις των κομμάτων και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG (22nd World LNG Summit), που διεξάγεται στην Αθήνα. «Οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν» τόνισε. «Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο μόνος λόγος που μπορούμε και στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτό το βαθμό, είναι επειδή έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 6%».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση πέτυχε εφοδιαστική επάρκεια φέτος και ένας λόγος είναι ότι η χώρα εξαρτάται ακόμα από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά» τόνισε. «Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Στην Ελλάδα επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil.»

Και βέβαια πάντοτε το ζητούμενο είναι το φυσικό αέριο το οποίο προμηθεύονται τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να είναι σε λογικό κόστος διότι διαφορετικά η δυσαρέσκεια θα οδηγήσει σε κοινωνικές αντιδράσεις και λαϊκίστικα κινήματα.

Οι ηγέτες

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι και συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό. Ελλάδα και Ιταλία είναι στο ίδιο στρατόπεδο όσον αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στις 15 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής των «27» της ΕΕ και θα πρέπει να υπάρχει νέος συντονισμός κοινών δράσεων και πιέσεων προκειμένου να καμφθεί η Γερμανία η οποία επιμένοντας στην σκληρή γραμμή για πολύ υψηλά πλαφόν στην ουσία ακυρώνει την όποια προσπάθεια να πέσουν οι τιμές.

Την Παρασκευή καταφθάνουν στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος για ένα άτυπο συνέδριο όπου θα συζητήσουν όλα τα κρίσιμα θέματα. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως αναμένεται μεταξύ των προσκεκλημένων να είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.


σχετικα αρθρα