current views are: 23

28 Μαΐου 2023
Δημοσίευση10:49

Εκλογές στην Τουρκία – Ανάλυση CNBC: Σε φόβο και εθνικισμό «ποντάρουν» οι δύο υποψήφιοι

Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας στην πιο σύντομη προεκλογική κούρσα στην ιστορία της Τουρκίας.

Δημοσίευση 10:49’
Τουρκία

Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας στην πιο σύντομη προεκλογική κούρσα στην ιστορία της Τουρκίας.

Εκατομμύρια Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να εκλέξουν πρόεδρο της χώρας στην πιο σύντομη προεκλογική κούρσα στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμετρήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε μια μάχη που πολλοί χαρακτήρισαν ως την πιο σοβαρή μάχη της πολιτικής ζωής του και το πιο ισχυρό πλήγμα στην 20ετή «βασιλεία» του. Όμως ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας – όπου σημειώθηκε τεράστια συμμετοχή 86,2% – αποδείχθηκε απογοήτευση για την αντιπολίτευση, με τον 74χρονο Κιλιτσντάρογλου να υπολείπεται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως μεταδίδει το CNBC, παρόλα αυτά, κανένας υποψήφιος δεν ξεπέρασε το όριο του 50% που απαιτείται για τη νίκη- και με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου 44,7%, ορίστηκε επαναληπτικός γύρος εκλογών δύο εβδομάδες μετά την πρώτη ψηφοφορία, στις 14 Μαΐου. Ο νικητής θα προεδρεύσει σε μια διχασμένη χώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε μια κρίση ακρίβειας, με πολύπλοκα ζητήματα ασφάλειας και στην οποία βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι αναλυτές της χώρας είναι σχεδόν βέβαιοι για τη νίκη του Ερντογάν

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, με την πρόβλεψή μας να του αποδίδει 87% πιθανότητα νίκης»,έγραψε σε σημείωμά του ο Χαμίς Κινεάρ, ανώτερος αναλυτής MENA στην εταιρεία παροχής πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft.

Στο σύντομο διάστημα των δύο εβδομάδων, ορισμένα από τα μηνύματα της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων έχουν αλλάξει δραματικά, και αμφότεροι οι υποψήφιοι έχουν διπλασιάσει τις κατηγορίες, τον σκληρό εθνικισμό και την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων.

«Στείλτε όλους τους πρόσφυγες σπίτι τους»

Ο Κιλιτσντάρογλου, γνωστός για την ήπια συμπεριφορά του, έκανε μια εκπληκτική στροφή προς την ξενοφοβία και τη δημιουργία φόβου ως μέρος της στρατηγικής της προεκλογικής του εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο,αξιοποιώντας την ευρέως διαδεδομένη τουρκική δυσαρέσκεια απέναντι στα περισσότερα από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα.

Υποσχέθηκε να «στείλει όλους τους πρόσφυγες στην πατρίδα τους» αν εκλεγεί και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «πλημμύρισε» τη χώρα με μετανάστες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι πόλεις της Τουρκίας θα είναι στο έλεος εγκληματικών συμμοριών και προσφυγικών μαφιών, αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων στην Τουρκία προέρχεται από τη γειτονική εμπόλεμη Συρία.

Προηγουμένως, ο κορυφαίος αντίπαλος του Ερντογάν είχε κατέβει με μια πλατφόρμα διεκδίκησης της οικονομικής σταθερότητας, των δημοκρατικών αξιών και των καλύτερων σχέσεων με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Η νέα στρατηγική του Κιλιτσντάρογλου φάνηκε να αποτελεί απάντηση στο γεγονός ότι ένας τρίτος υποψήφιος σκληροπυρηνικός εθνικιστής του κόμματος, ο Σινάν Ογκάν, κέρδισε λίγο πάνω από το 5% των ψήφων στις 14 Μαΐου. Όποιον και αν υποστήριζε ο Ογκάν θα κέρδιζε πιθανότατα ένα δυνητικά αποφασιστικό τμήμα των ψηφοφόρων του – και παρά το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου ανέβασε την εθνικιστική και αντιπροσφυγική ρητορική, ο Ογκάν υποστήριξε τελικά τον Ερντογάν. «Ο Κιλιτσντάρογλου υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και την ασφάλεια ενόψει του δεύτερου γύρου … είναι απίθανο να είναι αρκετή», δήλωσε ο Κινεάρ.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν, εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησαν πολυάριθμες πλαστές αφίσες και βίντεο με στόχο να φανεί ότι το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου, το CHP, υποστηρίζει κουρδικές μαχητικές ομάδες που η Άγκυρα κατατάσσει στους τρομοκράτες.  Το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DW ανέφερε ότι οι αφίσες ήταν πλαστές, επικαλούμενο τον τουρκικό οργανισμό ελέγχου γεγονότων Teyit.org.


σχετικα αρθρα