current views are: 16138

16 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση21:00

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ με «must» τους πανίσχυρους πυραύλους ESSM 2: Οριστικοποιείται η συμφωνία με τους Γερμανούς – Η αναγέννηση των 4 φρεγατών

Αναβαθμίζονται οι φρεγάτες ΜΕΚΟ με σούπερ πυραύλους.

Δημοσίευση 21:00’
image163

Αναβαθμίζονται οι φρεγάτες ΜΕΚΟ με σούπερ πυραύλους.

Οι τέσσερις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» αποτελούν για το Ναυτικό Επιτελείο  έναν από τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο Στόλος τα επόμενα χρόνια με τους άλλους δύο να είναι οι υπερσύγχρονες ψηφιακές Belharra αλλά και οι καινούργιες κορβέτες. Με αυτό το δεδομένο για το Πολεμικό Ναυτικό σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα καθώς πρόκειται για Μονάδες τις οποίες  γνωρίζουν άριστα τα Στελέχη του Στόλου, βρίσκονται εδώ και χρόνια στο οπλοστάσιο του και θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη ναυτική ισχύ της χώρας έως τη στιγμή που  οι Γαλλικές φρεγάτες αποκτηθούν και ενταχθούν επιχειρησιακά στη ‘’φαρέτρα’’ του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε αυτή τη λογική η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχοντας άριστη γνώση της ανάγκης εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ αλλά και πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων τους προηγούμενους μήνες επιθυμεί την επίσπευση της συμφωνίας με τη Γερμανική κοινοπραξία Thyssenkrupp Marine SystemsThales Netherlands η οποία προσφέρει το πιο δελεαστικό ‘’πακέτο’’ και αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί να κερδίσει το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι η TKMS αποτελεί και τον κατασκευαστή των πλοίων αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα αφού η επιλογή της εταιρίες συνεπάγεται σαφώς μικρότερο ρίσκο με δεδομένη και την ηλικία των πλοίων.Η εταιρία άλλωστε διαθέτει λεπτομερή σχέδια των MEKO αλλά και τεχνικούς που γνωρίζουν άριστα τα συγκεκριμένα πλοία.

Βασικός στόχος πλέον του Ναυτικού Επιτελείου είναι να εξασφαλίσει τον μέγιστο βαθμό εκσυγχρονισμού των πλοίων με έμφαση στα οπλικά του συστήματα αλλά και τα ηλεκτρονικά τα οποία θα τα υποστηρίξουν. Ο πανίσχυρος αντιαεροπορικός πύραυλος ESSM block 2 αποτελεί χωρίς αμφιβολία  βασικό προαπαιτούμενο καθώς η απόκτηση του εκτινάσσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου. Και μπορεί ο ESSM block 2 να μην μετατρέπει τις ΜΕΚΟ σε Μονάδες αεράμυνας περιοχής όπως ο πύραυλος Aster 30 που θα διαθέτουν οι Γαλλικές Belharra όμως αποτελεί ένα σύγχρονο βλήμα με πολύ αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τον ESSM block 1 που διαθέτουν τώρα τα πλοία. Με ταχύτητα που αγγίζει τα 4 mach, εμβέλεια άνω των 50 χλμ, πολεμική κεφαλή 39 κιλών αλλά κυρίως με την αυτονομία που του παρέχει το σύστημα κατεύθυνσης που ενσωματώνει ενεργό ραντάρ δύο διαμορφώσεων αλλά και ημιενεργό ραντάρ ώστε να μην έχει ανάγκη της κατάδειξης του στόχου από το πλοίο. Ενώ για να πλήξει κοντινούς στόχους έχει δυνατότητα βολής ‘’fire and forget’’ με αποκλειστική χρήση του ραντάρ που διαθέτει ο πύραυλος.

image244

Η απόκτηση του ESSM block 2 θα έχει ένα ακόμη όφελος αφού η Ελλάδα αποτελεί συμπαραγωγό χώρα με εμπλοκή τριών εταιρειών.Κατά συνέπεια μέρος των χρημάτων για την αγορά των πυραύλων θα επιστρέψει πίσω με σημαντικά οφέλη για την οικονομία.ESSM block 2  δεν έχει ακόμη στο οπλοστάσιο του ο Τουρκικός στόλος αλλά με δεδομένο ότι η Τουρκία αποτελεί και αυτή συμπαραγωγό χώρα στο πρόγραμμα αναμένεται σύντομα να τον τοποθετήσει σε πλοία της.

Η Γερμανική πρόταση η οποία αγγίζει τα 600 εκ περιλαμβάνει ακόμη την τοποθέτηση νέου ραντάρ NS-110, το νέο τακτικό σύστημα μάχης Tacticos της Thales Netherlands, εκσυγχρονισμό του πυροβόλου των 127mm με νέες δυνατότητες, νέα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου ECM, βελτίωση ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων αλλά και μηχανολογική αναβάθμιση.

image338

Στόχος είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ να αποτελούν πλοία τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων  και να αναλάβουν είτε αυτόνομες αποστολές είτε να υποστηρίξουν τα πιο σύγχρονα πλοία-φρεγάτες Belharra και καινούργιες κορβέτες- τα οποία πρόκειται να αποκτηθούν.

image430


σχετικα αρθρα