current views are: 480

27 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση17:21

ΕΛ.ΑΣ – Φύλαξη VIP: Έφυγαν τα πρώτα φύλλα πορείας για επιστροφή στις μονάδες αιχμής – Απόστρατοι, «πρώην» και μνημεία μέσα στους στόχους

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 2.500 αστυνομικοί φεύγουν από την προστασία υψηλών προσώπων και επιστρέφουν στους δρόμους, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Δημοσίευση 17:21’

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 2.500 αστυνομικοί φεύγουν από την προστασία υψηλών προσώπων και επιστρέφουν στους δρόμους, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, 2.500 αστυνομικοί φεύγουν από την προστασία υψηλών προσώπων και επιστρέφουν στους δρόμους, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

«Προχωρούμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα φύλλα πορείας για μερικές εκατοντάδες. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια κατόπιν εντολής και του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως το ακούσατε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, μιας αναδιάταξης δυναμικού από ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία φύλαξης στόχων για να ενισχύσουμε περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, την Ασφάλεια, τα αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου στο Action 24.

«Έχουμε ανάγκη από πυκνότερη και εντονότερη αστυνόμευση. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αναδιάταξης και ανατοποθέτησης του δυναμικού σε θέσεις οι οποίες είναι πιο αναγκαίες για μια εντονότερη και αποτελεσματικότερη στο πεδίο τώρα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Οικονόμου LIVE

6.000 VIP αστυφύλακες

Σε 6.000 ανέρχονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων και προσώπων που θεωρούνται VIP. Οι περισσότεροι έχουν αποσπαστεί στα «Επίσημα» από μονάδες αιχμής όπως η Αμεση Δράση και η Ασφάλεια Αττικής, αφήνοντας κενά σε υπηρεσίες που –τυπικά τουλάχιστον– βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Στις λίστες των αποσπασμένων ή διατιθέμενων στη φύλαξη στόχων περιλαμβάνονται για παράδειγμα αστυνομικοί – φρουροί πρώην βουλευτών, οι οποίοι έχουν πάψει να εκλέγονται 10 ή ακόμα και 15 χρόνια. Ενστολοι που φυλάνε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αποστρατευθεί πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, επιχειρηματίες που έχουν πάψει να θεωρούνται στόχοι, ενώ στελέχη της αστυνομίας διατίθενται στη φύλαξη ακόμα και νεκροταφείων όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Δεν ξέρουν πόσοι είναι

Ακόμα και οι ίδιες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται κατά καιρούς να μη γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη στόχων. Στις 10 Ιουλίου 2023 ενδεικτικά ο διευθυντής του γραφείου του –τότε– υπουργού Νότη Μηταράκη είχε στείλει έγγραφο με την ένδειξη «Κατεπείγον» προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας να μάθει πόσοι αστυνομικοί και μέσα διατίθενται στην προστασία επισήμων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε επαναφέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από την προστασία επισήμων. «Με εντολή μου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτη η δική μου ασφάλεια στο μισό, αυτό θα ισχύσει για υπουργούς, βουλευτές, αξιωματούχους, αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο στα αστυνομικά τμήματα. Οσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά

Χρέη Οδηγού και φύλαξη νεκροταφείων

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από το σύνολο των 6.000 αστυνομικών, οι περίπου 4.000 απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων και οι υπόλοιποι 2.000 στη φρούρηση στόχων. Στους πρώτους 1.500 που επιστρέφουν σε καθήκοντα αστυνόμευσης συγκαταλέγονται ένστολοι που βρέθηκαν να υπηρετούν δίπλα σε πρώην βουλευτές, οι οποίοι αν και έχουν πάψει να επανεκλέγονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία διατήρησαν την προσωπική τους φρουρά, με τους συγκεκριμένους αστυνομικούς να εκτελούν χρέη οδηγών. Από τον επανέλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη βρέθηκαν ακόμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στη φρουρά συναδέλφων τους, ανώτατων αξιωματικών του σώματος.

Παρόμοια παράδοξα διαπιστώνονται και στη φρούρηση σταθερών στόχων, δηλαδή κτιρίων και εγκαταστάσεων. Βρέθηκαν για παράδειγμα ένστολοι που εκτελούν βάρδια σε νεκροταφεία όπου στο παρελθόν καταγράφηκαν περιστατικά βανδαλισμών και βεβήλωσης μνημείων, ενώ αστυνομικοί διατίθενται για τη φύλαξη σχολείων, δικαστηρίων και φυσικά πρεσβειών.

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, στη συνοδεία ενός Υπουργού διατίθενται 8 αστυνομικοί, ενός Υφυπουργού 4 αστυνομικοί, ενός Βουλευτή 2. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι αστυνομικοί φύλαξης οικιών τους.

Και τα γραφεία πολιτικών κομμάτων φυλάσσονται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, περίπου 40 αστυνομικούς ανά βάρδια από ΥΜΕΤ, ΔΙ.ΑΣ., Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες.

Λείπουν 5.000 αστυνομικοί

Καταγράφονται επίσης υπερβολές φύλαξης και συνοδείας που αφορούν αστυνομικούς. Για παράδειγμα, Αστυνομικός Διευθυντής, διοικητής υπηρεσίας, που τα προηγούμενα χρόνια πήγαινε μόνος του στη δουλειά, τώρα πάει με υπηρεσιακό όχημα και τον “φυλάνε” πέντε αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική “λείπουν” περίπου 5.000 αστυνομικοί από την οργανική δύναμη των αστυνομικών υπηρεσιών. Στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής το 37%-40% της πραγματικής δύναμής τους απασχολείται σε φυλάξεις.

Σε ποσοστό 40% έως 60% κυμαίνεται η αριθμητική αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής και σε 20%-30% αυτή των τμημάτων ασφαλείας, τα περισσότερα από τα οποία τις νυχτερινές ώρες βάζουν λουκέτο!

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην Δυτική Αττική. Ενδεικτικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα, και πραγματική 230. Από τα 14 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μόλις 4 παραμένουν ανοικτά την νύχτα. Το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά πραγματική 10, αυτό της Μάνδρας έχει 20 αστυνομικούς οργανική και 11 πραγματικής, ενώ εκείνο της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η πραγματική είναι εννέα.


σχετικα αρθρα