23 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:59

Ελλάς-ΗΠΑ-Γαλλία-Συμμαχία: Ελληνικά και Γαλλικά Rafale στον αέρα – Δίπλα τους το «Charles de Gaulle» – Η Μέδουσα «πετρώνει» την Άγκυρα

Μία Μέδουσα, ένα αεροπλανοφόρο και μερικά γεράκια ως δύναμη αποτροπής στις κραυγές της Τουρκίας.

Δημοσίευση 06:59’
Μέδουσα

Μία Μέδουσα, ένα αεροπλανοφόρο και μερικά γεράκια ως δύναμη αποτροπής στις κραυγές της Τουρκίας.

Η Ανατολική Μεσόγειος συνεχίζει να «φιλοξενεί» τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας συμμαχικές της χώρες. Όλες μαζί, συγκροτούν μία πρωτόγνωρη δύναμη αποτροπής, με την Τουρκία, φυσικά, να απουσιάζει.

Μια σημαντική συνεκπαίδευση Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας ξεκινά σήμερα και για δύο μέρες με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στα νότια της Κρήτης και για πρώτη φορά τα ελληνικά και γαλλικά Rafale θα βρεθούν στον αέρα στην πρώτη τους διεθνή συμμετοχή σε άσκηση.

RAFALE

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η αεροναυτική ασκήση «Μέδουσα» στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία και σήμερα είναι η τελική φάση στις ακτές της Αλεξάνδρειας.

Η Μέδουσα που «πέτρωσε» την Άγκυρα

Η «Μέδουσα 12», άπλωσε τα πλοκάμια της. Επί μία εβδομάδα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα Στελέχη και των τριών Κλάδων από τις δύο χώρες εκπαιδεύονται σε μια σειρά από αεροναυτικά κυρίως σενάρια και θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι ο άξονας της Αθήνας με το Κάιρο παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των γειτόνων όχι απλά παραμένει ισχυρός αλλά ενδυναμώνεται ενώ αναμένονται εξελίξεις και περαιτέρω κινήσεις σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Η παρουσία όμως φέτος στελεχών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα Ομάδας Πεζοναυτών των US MARINES αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον στη συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονο ηχηρό ράπισμα προς την Άγκυρα που κάνει τα πάντα για να ‘’σπάσει’’ τον άξονα της Αθήνας με το Κάιρο.

medousa2

Η «Μέδουσα» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και διεξάγεται εναλλάξ σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Κάθε χρονιά που περνά διευρύνεται τόσο σε επίπεδο δυνάμεων που συμμετέχουν όσο και στα σενάρια τα οποία εκτελούνται με έμφαση στις αεροναυτικές επιχειρήσεις.

medousa7

Εκτός από τα γεράκια της 347 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέβασαν στην Αίγυπτο μια πανίσχυρη αεροναυτική δύναμη η οποία αποτελείται από 4 Επιθετικά Ελικόπτερα Apache, 2 Ελικόπτερα Chinook, τις Φρεγάτες ΕΛΛΗ και ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ με τα οργανικά τους ελικόπτερα, το Αρματαγωγό ΧΙΟΣ, το υποβρύχιο κλάσης ‘’214’’ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 10 ελαστικές λέμβους, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, Λόχο Πεζοναυτών από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Ομάδα Αλεξιπτωτιστών Ελευθέρας Πτώσης από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.

medousa8

Σήμερα,  23 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στην οποία οι προσκεκλημένοι θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια μεταξύ των οποίων άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα, καταρρίχηση με την μέθοδο fast rope, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, αμφίβιες επιχειρήσεις στην ακτή «EL OMAYED» καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.

medousa10


σχετικα αρθρα