current views are: 15

8 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση07:06

Ελληνοτουρκικά – Στο κόκκινο η ένταση: Ανησυχία για θερμό επεισόδιο λίγο πριν τις εκλογές της Τουρκίας

Στο κόκκινο η ένταση στα ελληνοτουρκικά με τον Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει λάδι στη φωτιά για ακόμη μία φορά.

Δημοσίευση 07:06’
polemiko naftiko fregates

Στο κόκκινο η ένταση στα ελληνοτουρκικά με τον Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει λάδι στη φωτιά για ακόμη μία φορά.

Στο κόκκινο έφτασε η ένταση στα ελληνοτουρκικά μετά από παρενόχληση που δέχθηκε το πρωί σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Το ελληνικό σκάφος έσπευσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στο σημείο έφτασε τουρκική ακταιωρός που άρχισε να εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς με στόχο τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να προκύψει μετά από ατύχημα, απόρροια του τι έγινε στο Φαρμακονήσι και αλλού» σημείωσε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Τόνισε μάλιστα πως λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν για πρώτη φορά το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην κερδίζει τις εκλογές, κάτι που θα του φέρει πολλές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη και την περιουσία του, οπότε ο ίδιος έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος και απρόβλεπτος, κάτι που ανησυχεί το εσωτερικό της χώρα μας.

«Η λογική δεν λέει πως η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί ξέρει πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες» συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος εάν θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον μας η Τουρκία να αγοράσει τα F-16 o κ. Δεσποτόπουλος απάντησε: «Το μεγάλο ερώτημα είναι προς τα πού θέλουμε να κοιτάει η Τουρκία. Μία Τουρκία ενταγμένη στη Δύση υπό επιτήρηση κατ’ εμέ είναι περισσότερο προς το δικό μας συμφέρον, από μία Τουρκία ανεξέλεγκτη».

Ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης στη δική του τοποθέτηση είπε χαρακτηριστικά πως σε τέτοιες καταστάσεις ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο τα έθνη.

«Βλέπουμε δύο αδερφούς λαούς, όπως είναι οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς, να σκοτώνουν την επόμενη γενιά, οπότε πρέπει να παραδειγματιστούμε και να δούμε πως σε τέτοιες καταστάσεις ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο οι λαοί» κατέληξε ο δήμαρχος.

Καλίν: «Η Ελλάδα μας παρενοχλεί, παραβιάζει τα σύνορά μας»

ετά το ανθελληνικό κρεσέντο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία κατηγορώντας την «παραβίαση συνόρων».

«Τον περασμένο μήνα είχα συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό μου στις Βρυξέλλες, και ο Γερμανός ομόλογός μου ήταν σε αυτή τη συνάντηση. Προτιμούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις εντάσεις και συγκρούσεις προχωρώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε εκεί και να επίλυση των ζητημάτων και μείωση των εντάσεων μέσω ειρήνης και διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, παραβίαση συνόρων ή παρενόχληση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν διστάζει να απαντήσει σε αυτές» ήταν η του δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν.

Ειρωνικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για ακόμη μία φορά.

Όπως δήλωσε: «Εκτοξεύσαμε τον “τυφώνα” και οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάλουμε μαζί σας».

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα με τον πύραυλο Typhoon  αν δεν «συμπεριφέρεται σωστά», προκαλώντας την αντίδραση και των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ πήρε θέση στέλνοντας το μήνυμα: «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας»

Σαφές μήνυμα της Αθήνας

Αμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».

 

 


σχετικα αρθρα