23 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:19

Ένας παπάς δημιούργημα της κοινωνίας και η δικαιοσύνη! 

Πάντως ο πατήρ Αντώνιος αναμφισβήτητα μέχρι τώρα είχε επιδείξει φαραωνική συμπεριφορά.

Δημοσίευση 11:19’

Πάντως ο πατήρ Αντώνιος αναμφισβήτητα μέχρι τώρα είχε επιδείξει φαραωνική συμπεριφορά.

*Είναι μεγάλο ρίσκο να επιχειρήσουμε να δικάσουμε τον ιερέα της Κιβωτού Του Κόσμου όπως γίνεται στα «λαϊκά δικαστήρια» των πρωινών τηλεοπτικών πάνελ. Απλούστατα γιατί δεν έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την κατηγορία. Κυρίως όμως γιατί δεν είναι δική μας δουλειά αλλά γιατί σε κάθε δημοκρατική χώρα η δουλειά αυτή είναι της Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ πρέπει να πω ότι παρατήρησα πως υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του. Πάντως ο πατήρ Αντώνιος αναμφισβήτητα μέχρι τώρα είχε επιδείξει φαραωνική συμπεριφορά. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να προσθέσω και το εξής. Ο ιερέας αυτός είναι δικό μας δημιούργημα. Έχετε αντίρρηση;

*Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση παρατήρησα ότι η κοινή γνώμη, στην συντριπτική της πλειοψηφία, θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Εν πολλοίς οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Θα σημειώσω επίσης ότι ορισμένοι πιστεύουν πως η κρίση του δικαστηρίου θα πρέπει να συμβαδίζει ετυμηγορία των social media. Και αυτό είναι λάθος. Γιατί ο δικαστής δεν δικάζει με βάση την άποψη που έχει ο καθένας από εμάς. Δικάζει με βάση τον ποινικό και αστικό κώδικα.

Δεν θα υποστηρίξω ότι στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης λειτουργούν όλα άψογα. Όχι. Έχουν γίνει πολλά και το υπογραμμίζω γιατί έχω προσωπική εμπειρία. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε και το πως η Βουλή νομοθετεί. Αφού οι νόμοι αυτοί είναι ουσιαστικά τα εργαλεία για να δικάσουν οι δικαστές. Και όταν οι νόμοι είναι άδικοι ένεκα της προχειρότητας που διακρίνει το πολιτικό σύστημα, άδικες θα θεωρούνται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αξίζει να πούμε ότι ναι μεν η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αλλά όπως ήδη σημείωσα δικάζει με τους νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή.

Από την άλλη έχουμε δει να αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του Δικαστικού Σώματος, Τεχνικά έχουν γίνει αυτά που πρέπει για να λειτουργεί το σύστημα κανονικά; Φρόντισαν μήπως οι Κυβερνήσεις να αναβαθμίσουν τα τελευταία 30 χρόνια να αναβαθμιστεί η κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων; Όχι.

*Εκλογές. Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης το έχει ξεκαθαρίσει. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μόνο που έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα δεν βλέπω να μένει τελικά πιστός στην δέσμευσή του. Εκτιμώ ότι μετά από τρεις μήνες θα γίνει η προκήρυξη.